用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09根德園K1
樓主: Summer
go

08-09根德園K1 [複製鏈接]

rayvonne,

肥妹無返成個禮拜學, 佢好似mong 下mong下咁, 你從你仔口中知唔知佢地做左 assessment 未呀, 可以報下料比我知嗎, 關於圖書方面, 我見第二班有d 小朋友話要帶d 自己的圖書返學, 咁 K1G 班又要唔要咁做, 我肥妹一句都講唔到比我知, 想死

原帖由 rayvonne 於 08-11-12 17:42 發表
jumbo_mandy,

我個仔唔係寫字, 係"畫"字. 間唔中又畫下A至Z, 1至10. 當然好多都寫錯, 得個外型, 筆順又唔啱. 好似個G寫成6字, E又有好多劃. 個口字, 又順時針一筆過. 不過我又無correct, 費事discourage佢 ...

I prefer Dec 14.  Thanks!

Dear mamis,

My son, study in K1D( Dorset) Am class, want to learn ice-skating.(perfer Festival Walk) Any schoolmate is interested, pls email to me.Two can be a group. Thanks.
Email: [email protected].

fatbabyfat,

我個仔口頭嘽係"I don't know" . 我有問過佢有冇做assessment or paper. 佢答我"I don't know" 佢都冇話要帶自己D圖書返學. 我問過老師今日或明日要帶上星期五學校兩本圖書返學.

原帖由 fatbabyfat 於 08-11-13 15:08 發表
rayvonne,

肥妹無返成個禮拜學, 佢好似mong 下mong下咁, 你從你仔口中知唔知佢地做左 assessment 未呀, 可以報下料比我知嗎, 關於圖書方面, 我見第二班有d 小朋友話要帶d 自己的圖書返學, 咁 K1G 班又要唔要咁做,  ...

rayvonne,

佢地果然係同學, 我女都有同你仔仔差不多的口頭單 "我唔記得", 再唔係就亂答一通, 真係想

原帖由 rayvonne 於 08-11-13 16:32 發表
fatbabyfat,

我個仔口頭嘽係"I don't know" . 我有問過佢有冇做assessment or paper. 佢答我"I don't know" 佢都冇話要帶自己D圖書返學. 我問過老師今日或明日要帶上星期五學校兩本圖書返學.

...

fatbabyfat

for the assessment, 你可以睇返jumbo-mandy 嘅posts,因為++真係講得好詳細.

for the home reading programe, 我個仔就冇話要帶自己d圖書返學,佢只提醒我明天要帶返d圖書返學,相信老師會再講返,或者問下d內容,睇下d小朋友在家中有冇同父母一起閱讀,並考下佢哋記性及理解能力.....呢d係我估估下嘅結論嚟架咋...hehe
仲有,可能佢哋全班果兩本圖書都是一樣的,咁就可以方便講解...
原帖由 fatbabyfat 於 08-11-13 15:08 發表
rayvonne,

肥妹無返成個禮拜學, 佢好似mong 下mong下咁, 你從你仔口中知唔知佢地做左 assessment 未呀, 可以報下料比我知嗎, 關於圖書方面, 我見第二班有d 小朋友話要帶d 自己的圖書返學, 咁 K1G 班又要唔要咁做,  ...

想請各位幫忙,請問各位第16週嘅認字咭係什麼字,因為我囡囡搞到唔見咗,我想自製番比佢,麻煩大家話我知,謝謝!

X'mas party 暫定14/12(Sun) 2:00pm-6:00pm, 明天我會book房!

原帖由 sheepmom 於 08-11-13 16:47 發表
想請各位幫忙,請問各位第16週嘅認字咭係什麼字,因為我囡囡搞到唔見咗,我想自製番比佢,麻煩大家話我知,謝謝!

Hi sheepmom,

kv d 字咭只係派到15週而己, 妳囡囡冇搞到唔見咗呀!

English centre 個度暫時只confirm 10:00am on Sat, 10:00am to me 安排時間有d困難. 所以我會等, 睇係遲d有無10:00am 打後ge 班

原帖由 jumbo_mandy 於 08-11-13 16:56 發表

原帖由 雙子媽媽 於 08-11-13 17:06 發表

English centre 個度暫時只confirm 10:00am on Sat, 10:00am to me 安排時間有d困難. 所以我會等, 睇係遲d有無10:00am 打後ge 班

雙子媽媽,
之前我都有強烈要求Sat.開11:00a.m.架, 但Centre話暫時只能開到10:00a.m., 所以我諗都難再開11:00a.m.喇, 我聽朝會去交12月份學費lu.

係咩,原來去到15週,我印象上以為去到16週,等我猛咁搵,唔該哂你話我知,many thanks!

原帖由 jumbo_mandy 於 08-11-13 16:56 發表

預我一份啦

原帖由 rayvonne 於 08-11-13 16:55 發表
X'mas party 暫定14/12(Sun) 2:00pm-6:00pm, 明天我會book房!

我K1C子謙都想join,一同慶祝聖誕熱鬧吓!這PM資料給我。 Thanks!

原帖由 rayvonne 於 08-11-13 11:38 發表
All mum,

有冇興趣攪X'mas party 啊! 我可以book 會所function room. I live in TKO.

一個月前可以book, book得黎都差唔多X'mas囉!

原帖由 rayvonne 於 08-11-13 16:55 發表

rayvonne,
++今次一定要玩埋一份, 唔該預埋我地呀!

cm_pang,

今日返學問o左Ms. Wu,佢話已經分兩日做晒ASSESSMENT,我問佢阿囡知唔知做咩,佢又話OK,明白要點做,但佢話未改到份卷,所以未知成績住??咁可能我o地班唔係一個個小朋友一題一題講,可能係大圍講,又唔會即時改??不過我發現我o地班o既教學方法真係好傅統o既kv教學方法!

雙子媽媽,

唔該晒你幫我obook位呀~~^^
但真唔好意思呀,我今日先醒起今個星期日早上要帶阿囡返church,佢返11點,所以我諗join唔到buffet,我o地直接去草地會合你o地呀!我記得酒店buffet果道多o左人少o左人都唔係大問題!
你o地需唔需要我帶埋老公阿囡佢o地o既annual pass做返buffet個折頭呀?如果要,我同阿囡放1點之後再飛車入o黎拎比你o地呀!^^

++, 雙子媽媽,

10點都真係幾早,想問你o地到時係約埋兩,三個family一齊搭的士上去定係點去呢?
仲有想問一班可以有幾多個小朋友join o?唔該晒!

Stliu,

工人唔識開門??咁真係幾麻煩,我諗你要教都教o,問題係佢領唔領會到,不如係紙上面畫張圖同埋開門關門方向圖,跟住叫佢試,一直試到開到關到為止,佢係咪第一次ohk?如果係,就要用好多時間慢慢教,真係要一樣一樣咁教,你千其唔好勞氣,激親自己!

我而家個姐姐用o左半年都係成日唔記得o野,又好唔細心,唔識轉彎,但就勝在純同重感情!佢年底就放大假返菲律賓過新年,原本正常做夠一年先有大假,但見佢好掛住屋企人,所以都比佢返去law!

我會繼續幫你同bb祈禱的~^^

另外想問大家學校係咪開始教小朋友寫數字啦?今日見阿囡練寫數字時,佢話1字係好似一條柱,跟住係柱上面sir落去,(即係好似消防員咁),2就係玩sir滑梯,sir o左落o黎之後要快d去排隊,3就係出門返學唔記得著鞋要返屋企拎,再出門,又唔記得拎書包要返去拎,我都唔係好明????

rayvonne ,

christmas party我都有興趣,但下個week先可以confirm到,到時再覆你呀!唔該晒!^^

jjhh,

今日問o左啦,係灰色o既背心冷衫呀~~

原帖由 gotgot 於 08-11-13 23:30 發表
cm_pang,

今日返學問o左Ms. Wu,佢話已經分兩日做晒ASSESSMENT,我問佢阿囡知唔知做咩,佢又話OK,明白要點做,但佢話未改到份卷,所以未知成績住??咁可能我o地班唔係一個個小朋友一題一題講,可能係大圍講,又唔會即時改?? ...

gotgot,

assessment 只係常識填充題, 及需要認讀部份, 會逐個小朋友講解並回答, 因為佢地未識解讀, 至於其他大圍問題, 老師會把問題寫在黑板, 加以講解, 並叫小朋友自己用筆圈答案及連線, 所以 並未能即時改哂份卷(常識填充題及認讀部份除外, 因小朋友答完會即刻tick這些部份)。
++果班今日做中文assessment, 放學番黎, 又响字咭袋摷左10張中文字咭出黎, 仲分開5張5張, 話呢5張係今日assessment 認字嘅, 果5張係要配埋詞嘅, 好攪鬼! 佢地果班可能做得慢d, 做左3日喇, d小朋友唔知攰唔攰呢?  
Center 果邊, 一班最多10人, 不過似乎尚有位, 因Saturday是新開的班, 至於係咪約埋一齊打的去, 仲未知呀!

Dear Stliu,

I don't know which group he belongs to cos he never mention it.  He is at the Dorset campus.  Miss WU calls him James.  Thanks for the details of gathering.  I've PM my contact to you already, pls check.

james-mama

原帖由 stliu 於 08-11-12 15:13 發表
james-mama,

你好, james係邊組呀? 我仔晉熹係星星組. james響學校係老師係叫中文名多, 定英文名呀?

好呀, 歡迎你來join gathering呀...
詳情之前都post過, 大概係11月16日, 有D family會響disney hollywood酒店 ...

gotgot,

多謝你為我祈禱!
前晚由我教姐姐開鎖, 終於教識佢, 我都係手口並用咁講左理論先叫佢試開, 咁佢又好似明, 之前我老公教, 可能男人講得太理性太複雜,佢唔明.
新姐姐係第一次來港架, 唔算太醒啦, 最慘係欠主動性, 希望佢慢慢pick up啦!

原帖由 gotgot 於 08-11-13 23:30 發表
cm_pang,

今日返學問o左Ms. Wu,佢話已經分兩日做晒ASSESSMENT,我問佢阿囡知唔知做咩,佢又話OK,明白要點做,但佢話未改到份卷,所以未知成績住??咁可能我o地班唔係一個個小朋友一題一題講,可能係大圍講,又唔會即時改?? ...
‹ 上一主題|下一主題