用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2005九龍塘宣道幼稚園K1家長請進
樓主: ChunYinMa
go

2005九龍塘宣道幼稚園K1家長請進 [複製鏈接]

Re: 請問大家:

Hi all Mum,

我個(百厭仔)竟然攞咗個進步獎!簡直喺Surprise!!!

Y-3

有機會的, 我地的校車(返學個架)就有st. cath.的學生, 不過我地上堂時間早些, 所以會先返宣幼. 放學個架就應該無.
Y-3 寫道:
校車服務會唔會因學生比較小的關係,所以要join埋其他幼稚園同車呢? thx!

Re: 2005九龍塘宣道幼稚園K1家長請進

Lion_King

唔該哂!

hi all ma

多謝大家! 不過原來浚彥拿的是清潔獎,唔係禮貌獎.佢都係有啲蒙查查的.浚彥都係話個個小朋友都有禮物,我諗係老師送糖同貼紙給所有小朋友作鼓勵. 

各位媽咪不用失望,其實各位小朋友都在進步中,大家一齊為小朋友努力,加油啦!

Dominicleung

我係11:00見老師, 應該同上次一樣,係你後面.

Re:

Congratulation !
94075702 寫道:
Hi all Mum,

我個(百厭仔)竟然攞咗個進步獎!簡直喺Surprise!!!

ChunYinMa,
琳琳都係攞清潔獎 !  

to all mami:                                                             唔該哂先,咁真係幾難早些預計到需要多久車程喎..? 自己接送又唔係太方便..  驚會遲到!

原來昕慈亦都得到進步獎, 老師送盒顏色筆比佢, 佢好開心, 我同佢爸爸一樣咁開心. :  :

好開心呀....你地...
該用戶已被刪除

Re:

Re:

ho&nam 寫道:
Hi:天軍
           我個仔都係讀上K1B架!請多多指教.佢叫君灝!!

Hello~~
君灝第幾組呀~天軍第三組ga~
該用戶已被刪除

Re:

Hi ChunYinMa,
Nice to see you and ChunYin again last Friday.  To my great surprise my naughty boy is so lucky this time, he got improvement award!!??.  We couldn't believe until we got the evaluation report.(I was so worry last week and even  could't sleep well last Thursday).   
I remember how upset we were during and after the last parent day.  My hubby and I had a very long discussion and asked a lot of people opinion how to teach Dominic and couldn't sleep well that week.   
Now I am a little bit relieve and have to say thank you to those mum who give me suggestions on how to train up Dominic. Really thank you so much.         

梁睿明媽媽.
你好.恭喜你個仔取進步奬.
我知道我個仔好鍾意同你個仔傾計.每日早上他會同你個仔講早晨.
但你個仔不會回應.只會報以微笑所以我個仔話覺得佢好攪笑而另他覺得他是他的好朋友.
而家長會老師都有同我講,我個仔會同隔離組某一個同學傾計.這同學便是梁睿明同學.
其實你個仔懂得好多東西.只是他還未有爆發出來.一但爆出來便很犀利.(因為我有個朋友,當時個仔3歲都未應講o野.還要到中大找某位教授研究.但當他好似大概四歲時一講o野便很犀利.他覺得同年齡的人不是傾計對象.這是因他IQ高,EQ低所以社交上同人相處不太好.現在他以經十四歲了每天都不停的發表自己意見)
所以不需要太緊張,放鬆啦.

Dominicleung

唔好意思,上星期五掛住睇相都無同你傾計, 不過浚彥就同睿明玩得好開心.
恭喜睿明取進步奬, 其實上星期二浚彥都有同我講睿明都有禮物,不過隔一陣話無,問多兩句話唔知,都唔知真定假,所以都唔敢係度講. 如早知你咁担心,我就pm你啦.依家知係真,真係好鄧你開心. 證明你和睿明的努力都無白費.
其實你不用太緊張, 現在的小朋友個個都好聰明的,只是有些早說話,容易同人溝通, 有些遲說話, 較難同人溝通, 但他們所識的事, 學習能力都係一樣的. 放鬆些, 我相信睿明,浚彥同所有小朋友都在不斷進步的.

hi all mum

好開心呀! 呢度有咁多小朋友得獎,恭喜哂! 暫時未有獎的,希望下學期大家一齊得獎.

你地見家長時老師除了講小朋友的事外,另外有一些事要我們留意的,我都唔知有無記漏,:
1. 以後要帶主題書,不用帶天父世界
2.記得帶手巾仔,忘記會記印.
重有無其他?請大家提下.

你地會唔會去做姑事媽媽呀? 我都十五十六.想睇下佢地上堂,但好怕係咁多小朋友面前講姑事. 

重有我星期二有得去同小朋友去”jusco”,有無其他媽咪都會去呀?

ChunYinMa,

I'll join the Monday pm tour to Jusco.  Will let you know the details of this event.

By the way, I'm also afraid of telling story in front of many kids.     

Dominic,
好開心梁睿明得到進步獎﹐彥彤其實同浚彥一樣講過梁睿明都有份得獎﹐亦係問多次又話無
看相的時候﹐看見浚彥的得獎照﹐在旁的男同學是否睿明(高高的)?另外還有個女同學.

Chunyinma,
恭喜浚彥得清潔獎   
天父的世界不用帶嗎? 應該是淨字無圖(親子)的那一本不用帶

芝娃娃.

在浚彥傍邊高高的同學是黃顯初.
女同學叫李嘉曦.
梁睿明是大眼仔好似是skin head .
全部都是我個仔話比我知.

版主

ChunYinMa
我唔知要帶主題書喎

我都係負責故事,不過由爸爸講

YCMMCT
我請唔切假(星期五至問我),去唔到 :-|

Chiwawa,
I didn't notice there are photos for the prize presentation.  I have no idea about the photo. I think I missed that one.  What's a absentmind parents we are   
Ms. Leung told me only Playtime Phonics, topic book for that month and bluebook need to bring to school.  I think I have to call Ms. Leung to ask again.
I have tell story on Mar 9, 10:00 - 10:30am.  Really worry about whether I could do it properly.  Dear all mum, any story suggestion?
‹ 上一主題|下一主題