用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 08-09 P1D 播道3號家長岸邊交談站
樓主: chinfung
go

08-09 P1D 播道3號家長岸邊交談站 [複製鏈接]

hi all,
好耐無上黎, 每年近聖誕新年我就最忙, 我連個仔的事都就黎無時間理, even有時間都累到唔想理, 考試我未有prepare, 好驚呀

心心,

請保重身體,呢排我都比較忙,要預備備課,做一些考試範圍內的題目給Cherry 練習,Cherry 對G.S.這科比較弱,需要多落苦功.         

Cheukue

原帖由 心心 於 08-11-14 13:27 發表
hi all,
好耐無上黎, 每年近聖誕新年我就最忙, 我連個仔的事都就黎無時間理, even有時間都累到唔想理, 考試我未有prepare, 好驚呀

H Sum Sum,

Please take care ar! We try our best and let God do the rest!   We will have the school picnic on Dec 19, see you la!  I will keep praying for you! Add oil!

God bless!

Dear All P. 1 D parents :

小兒 chin fung (開心果) 今天不小心取了黃冠禧 (Bryan wong) 的中文工作紙 (21) 回家, 而 Bryan 已經做完了這paper 請放心, Monday is school holiday, chin fung 會 18/11 (Tue) 帶回校還給他, 請 Bryan 和他家長放心, 如有其他家長可聯絡他, 請將這消息代為轉告。

不好意思麻煩大家。

chinfung

我都有本梁望遙的GS WB, 唔知他的爸媽有無上BK?

有趣事分享下,

昨天同嘉嘉一起回家, 她和naoki沿路上不停頂咀, 頂足近30分鐘, 晚上naoki很認真對我講: mami我發覺男仔同女仔好難成為好朋友, 因為男仔同女仔鍾意既野唔同, 女仔對男仔的態度同對女仔唔同, 對男仔很粗魯, 我地男仔都唔會讓女仔
跟住我問她: 係咁架, 男女由細到大都會鬧下交, 男還男女還女玩
他問我點解男女大個左會結婚...哈(很有趣的題問)
我就話: 係呀, 你有冇發覺男女鬥咀的時候, 其實很funny, 唔係真係嬲到要對方死
他: 係bor
我: 呢個就是男女相處的奇妙之處
他很接受我的答案跟住就訓著左

chinfung parents
你好 !   謝謝你的 Email about 小兒
黃冠禧 (Bryan Wong) 的中文工作紙

吾該曬!
Bryan parents 17 Nov 08

hi all
多謝大家賞面
希望大家玩得開心

chinfung
麻煩你23/11的簡介會幫我留意下有咩要注意, 同埋有咩note的話, 可否幫忙代取一份.
唔該晒你.

原帖由 bignose 於 08-11-17 11:58 發表
hi all
多謝大家賞面
希望大家玩得開心

chinfung
麻煩你23/11的簡介會幫我留意下有咩要注意, 同埋有咩note的話, 可否幫忙代取一份.
唔該晒你.

Bignose / bryanwong :

收到 - 吾洗吾該 。
另外Ansel 的中文姓名是?

All parents :

Student handbook 寫18/11 (Tue) to 21/11(Fri) is TSA Preparation work (P1) 是否解模擬 / 預備 / 温習考試日呢 ?

希望小朋友考試順利呢

chinfung

ha ha ! 我覺得他們很好笑, 講成30分鐘都唔倦.  但他們不是真angry, 好似只是想發表下他們各自的 "偉論":;pppp:

原帖由 心心 於 08-11-17 09:43 發表
有趣事分享下,

昨天同嘉嘉一起回家, 她和naoki沿路上不停頂咀, 頂足近30分鐘, 晚上naoki很認真對我講: mami我發覺男仔同女仔好難成為好朋友, 因為男仔同女仔鍾意既野唔同, 女仔對男仔的態度同對女仔唔同, 對男仔很 ...

原帖由 KAKAMUM 於 08-11-17 16:50 發表
ha ha ! 我覺得他們很好笑, 講成30分鐘都唔倦.  但他們不是真angry, 好似只是想發表下他們各自的 "偉論":;pppp:

Sum Sum :

昨晚 Kaka 和 naoki 沿路上不停頂咀, 以及chin fung 和其他女同學攬頭攬頸一起玩的時間,我想當他們遲些大D會對異性產生 (分別及認識到大家的生理不同時), 他們會男和男 及女和女各自玩的, 所以現在大家應該珍惜和記著開心的時刻,給將來大家一個美好回憶。

Kakamun

另外昨晚在公園和 KaKa 爸爸談了一會,使我更加了解你們一家.妳的責任和工作量都好重, 所以有問題需要幫助請隨 便/ 時 找我,當我是朋友便可,真的不用客氣。

chinfung

chinfung
真係十萬個唔該,
ansel中文名係陸君朗.

Dear all,

昨天 Cherry 玩得很開心,好熱鬧.多謝 Ansel's mun 給我多邀請另一位 1B班家長,她很開心,在裏面認識不同的家長.
我記得見家長當日,江老師話1D班很有凝聚力,就正正有一班這樣的家長,發揮這種力量和凝聚.願繼續延續下去....

CHEUKUE

另Chinfung,我 check 過Student hand book,Cherry 冇寫過任何字,是否真確?

cheukue

kakamun,

如果需要幫助或你返工,找不到人照顧kaka,打電話給我,我可代勞.

cheukue

原帖由 cheukue 於 08-11-17 21:04 發表
Dear all,

昨天 Cherry 玩得很開心,好熱鬧.多謝 Ansel's mun 給我多邀請另一位 1B班家長,她很開心,在裏面認識不同的家長.
我記得見家長當日,江老師話1D班很有凝聚力,就正正有一班這樣的家長,發揮這種力量和凝聚.願繼 ...

Cherrymun :

Pls see handbook (School calendar 2008 - 2009)  P. 24  --  Events Colume 18 - 21/11 TSA
Preparation Week (P.3)

chinfung

Chinfing,

I see already, but I think for P.3 student, not  P.1.
thank you.

cheukue

chinfung & cheukue:
很感動. 好多謝你們.

心玥媽:
很多謝你昨天幫忙照顧kaka. 無言感激!

perrynmum:
很多謝你曾提出幫kaka prepare lunch box.  下個月, kaka 會有住家飯盒吃啦.  kaka 的一位幼兒園朋友仔的媽咪, 會承包 埋kaka 的lunch box.  現每天kaka 都投訴話學校lunch box 唔好味, 真係小小苦楚都忍不到

原帖由 cheukue 於 08-11-17 21:04 發表
Dear all,

我記得見家長當日,江老師話1D班很有凝聚力,就正正有一班這樣的家長,發揮這種力量和凝聚.願繼 ...

cheukue :

江老師話1D班很有凝聚力,就正正有一班這樣的家長,發揮這種力量和凝聚.願繼續延續下去....

吾通 Ms. Kong 知道我們時常攪活動???

coming Sat 又可上 LWL (roller skating) chinfung 最開心,但好似不見cherry星期六上 LWL的?

koho :

最近無聲無氣, Sat見面再談或相約一起Lunch吧!

kakamun :

感動還感動, 要幫手真的要開聲。

chinfung

原帖由 chinfung 於 08-11-18 21:21 發表

cheukue :

江老師話1D班很有凝聚力,就正正有一班這樣的家長,發揮這種力量和凝聚.願繼續延續下去....

吾通 Ms. Kong 知道我們時常攪活動???

coming Sat 又可上 LWL (roller skating) chinfung 最開心,但好似不見ch ...

Chinfung,

最近公司乃多事之秋, 我想你從新聞都略知一二, 金融海嘯已殺都埋身, 所以分身不暇.

原帖由 KAKAMUM 於 08-11-18 15:07 發表
chinfung & cheukue:
很感動. 好多謝你們.

心玥媽:
很多謝你昨天幫忙照顧kaka. 無言感激!

perrynmum:
很多謝你曾提出幫kaka prepare lunch box.  下個月, kaka 會有住家飯盒吃啦.  kaka 的一位幼兒園朋友仔的媽咪 ...

Kakamum,

唔駛客氣, 我地住得近, 有需要幫忙即管開聲.

koho
今次影響唔會好大卦
我地就未郁人
不過乜都cut cut cut啦.
‹ 上一主題|下一主題