用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 各位2013/9月英國開學的家長分享區
樓主: Taimum
go

各位2013/9月英國開學的家長分享區   [複製鏈接]

sum1 發表於 13-9-27 11:19
我18號寄speed port(一盒月餅)空郵$170,昨天呀仔收到啦(約8日)到。

咁米過左中秋先有月餅食!我之前帶左盒比阿仔,未到中秋佢都唔捨得開嚟食

回復 梁媽媽 的帖子

其實英國樣樣都有得買,不過價貴D,我反而叫阿好急用就個邊買,唔急就返香港先買!

引用:我18號寄speed+port(一盒月餅)空郵$170,

原帖由 sum1 於 13-09-27 發表
我18號寄speed port(一盒月餅)空郵$170,昨天呀仔收到啦(約8日)到。
請問內容寫咩?

Ding

Ding 發表於 13-9-27 11:25
真係8日
我昨日寄出,睇下呀仔幾時收到再上黎報料
在前一頁見到大家在郵寄方便有不同經驗、疑問,想與大家分享我經驗吧!

引用:Quote:Ding+發表於+13-9-27+11:25+真係8日

原帖由 sum1 於 13-09-27 發表
在前一頁見到大家在郵寄方便有不同經驗、疑問,想與大家分享我經驗吧!
當然好啦

Ding

星期二寄speed post, UK星期五下午收到了,同FedEx 差不多時間,但平很多。不過如是重要文件,DHL / FedEx 便有保証。

其實如果你地寄speedpost,可以上郵政局網站,
在追蹤郵件一欄,輸入郵件編號,就可以知道郵件
在那裡了!
因為英國咁大,而且間間郵局運作唔同,
加埋其他因素,所以4-8日郵遞時間算正常。

回覆:Ding 的帖子

頭先同呀仔講電話,佢想我寄D杯麵同零食。想問下內容係咪寫杯麵就得。Thanks

Ding

回覆:siufans 的帖子

唉,如果寄既野可能要比tax既就千奇唔好用speedpost喇,我2個星期前寄部手機比個仔到依家都未收到,清完関又要等佢另外寄通知書黎,打电話/send email又冇人跟進,依家唯有係继续等落去

RT 發表於 13-9-28 16:43
唉,如果寄既野可能要比tax既就千奇唔好用speedpost喇,我2個星期前寄部手機比個仔到依家都未收到,清完関 ...
所以我咪話有其他因素囉!

引用:唉,如果寄既野可能要比tax既就千奇唔好用s

原帖由 RT 於 13-09-28 發表
唉,如果寄既野可能要比tax既就千奇唔好用speedpost喇,我2個星期前寄部手機比個仔到依家都未收到,清完関 ...
電話或notebook 之類千祈唔好寄,有朋友寄 notebook 打回頭,話唔准寄,但郵費就無得退!

Ding

剛同阿仔Skype完,佢今日有得去Somerset嘅Wells Cathedral School,同佢地Rugby U15比賽,比賽後邀請學校會安排tea給大家聯誼一下,所以佢地又要帶比賽衫,又要帶校服於比賽後換!真開心,回想上年,功課、温書再温書,邊有時間活動!

Ding 發表於 13-9-28 17:24
電話或notebook 之類千祈唔好寄,有朋友寄 notebook 打回頭,話唔准寄,但郵費就無得退!

...
我都唔想寄, 最慘阿仔部手機整壞左要攞返HK維修, 其實我都有心理準備要比tax同埋要等架喇, 不過估唔到係冇人可以follow,同埋佢地做野係冇乜效率啫如果寄其他速遞, HK都有人同你跟,speedpost就...

回覆:RT 的帖子

如果搵監䕶人幫佢買咪仲好,又或者上網訂會唔會好D?

Ding

引用:Quote:原帖由+RT+於+13-09-28+發表唉,如果

原帖由 Ding 於 13-09-28 發表

...
咁手機係咪用DHlL FedEx速遞去英國?

引用:Quote:原帖由+Ding+於+13-09-28+發表電話或

原帖由 JP 於 13-09-28 發表
咁你要問清楚DHL會唔會打稅,清關有無問題先寄會好D

Ding

Ding 發表於 13-9-28 19:48
如果搵監䕶人幫佢買咪仲好,又或者上網訂會唔會好D?

佢過左18歲冇監䕶人喇...其實我都有叫佢買過另一部, 一來佢話唔想浪費左部新機,二來又冇鍾意既機款, 所以咪攞返黎整囉

Ding 發表於 13-9-28 23:07
咁你要問清楚DHL會唔會打稅,清關有無問題先寄會好D
其實我之前都問過幾間, 佢地都答唔到我要唔要打稅, 因為要睇海關(睇下好唔好彩囉), 不過手機就多數要, 好似我個部咁就要比GBP40, 咁都抵過買部全新機既, 不過搵DHL起碼有人同你跟, 好過我依家每日要等郵局寄通知先攪得手續呀

JP 發表於 13-9-28 22:07

之前我想用佢地架, 但係佢地話電池唔可以寄

JP 發表於 13-9-28 22:07
用DHlL 速遞去英國好多時要比稅,出事率極高,反而普通空郵就好少要比稅。
‹ 上一主題|下一主題