用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2018中學文憑考試成績及入大學率 (更新1436 GT 20/5/201 ...
樓主: greenapple1093
go

2018中學文憑考試成績及入大學率 (更新1436 GT 20/5/2019 20:27)   [複製鏈接]

Sophie0804 發表於 18-11-2 12:04
但是給我入,我一定首選男拔,可能我比較....
我buy你,揀學校,要揀成績之餘,重要考慮其他嘅.

sukitelfold 發表於 18-11-2 14:19
咁可以來一個top 20男派、一個top 20玉女派、一個top 20混合派榜。。。
Top 20男校, 咁可能已經包括晒全港B1-B3既男校了

IYY    發表於 18-11-2 15:07
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

jessimm 發表於 18-11-2 14:30
'人工'智能咪好忙
其實現今不少所謂"人工智能", 或"人工智能化"既嘢, 都只係教你, 如何善用 IT 工具, 減少人手操作, 提升工作效率和減少人手處理出現既失誤. 並唔係一般人以為可以好理想化咁以"電腦取代人手"

所以就算有"人工智能", 都一定要靠人. 分析更加係人既行為

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Sophie0804 發表於 18-11-2 12:04
但是給我入,我一定首選男拔,可能我比較....
可否分享下原因??

hkpapa852 發表於 18-11-2 12:15
大家討論吓啫, 唔駛咁.

加完晒N個條件之後, 其實通常只剩番兩間
講得啱,大家都係吹下水啫,唔駛太緊張既。

hkpapa852 發表於 18-11-2 13:28
打爛玻璃心既機會, 大過貢獻社會既可能
部分學校選擇性地公佈數據,無得標準化,參考價值本來就唔高,更唔好話貢獻社會啦。

mcl203 發表於 18-11-2 14:06
兩派都係男,代入去有D難度~~~
加埋峨嵋?‎滅絕師太‎、周芷若。。。

王家爸爸 發表於 18-11-2 15:42
加埋峨嵋?‎滅絕師太‎、周芷若。。。

我估,係咪只有丐幫先有男有女~~~

mcl203 發表於 18-11-2 15:43
傳統名門,都係單性別既,只有丐幫先係男女同派。

mcl203 發表於 18-11-2 15:43
武當, 傳真教, 鐵掌幫, 五嶽派都係有男有女

再唔係, 日月神教, 白蓮教等都得. 唔駛攪到丐幫既

hkpapa852 發表於 18-11-2 15:51

搞掂基本性分類,可以埋位代入去了~~~

mcl203 發表於 18-11-2 15:56
搞掂基本性分類,可以埋位代入去了~~~
少林, 峨嵋同武當?

hkpapa852 發表於 18-11-2 15:59
少林, 峨嵋同武當?

無粉絲肯爭做丐幫吧~~~

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-11-2 15:51

即時唸起XX山三寶五寶,無敵是最寂莫,最是痛苦

mcl203 發表於 18-11-2 16:02
無粉絲肯爭做丐幫吧~~~
丐幫衣派

IYY 發表於 18-11-2 11:11
你講得啱, 成績唔差, 可能同SJC 接近。但同神級的 LS / QC 比, 應該還有一段距離。
...
In terms of public examination results, i believe QC > LSC / DBS (IB + DSE) > SJC.

hkpapa852 發表於 18-11-2 15:01
其實現今不少所謂"人工智能", 或"人工智能化"既嘢, 都只係教你, 如何善用 IT 工具, 減少人手操作, 提升工作 ...
都係人教出黎的智能, 不過無得比人工(出糧)

元朗宏信 (PDF P.9)
https://www.luac.edu.hk/home/att ... 1540447582uRtie.pdf

IBDP 平均分33, 但DSE個4主科既成績..... 可以用慘不忍暏嚟形容

唔通真係IBDP易考D?

greenapple1093    發表於 18-11-6 23:07

KikiDaddy 發表於 18-11-2 16:34
In terms of public examination results, i believe QC > LSC / DBS (IB + DSE) > SJC.
QC主科較LSC強.
LSC數理科較QC強

回覆 hkpapa852 的帖子

Yes. Overall it is pretty close. Public examination results shouldn't be a dealbreaker in choosing these two schools.

‹ 上一主題|下一主題