用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 「家長發問及閒聊區」舊文章九 (08年2月-4月) ...
樓主: yesboby
go

「家長發問及閒聊區」舊文章九 (08年2月-4月) [複製鏈接]

喇沙小學家長交流區

請問趙頌x" 是誰?有咩出色表現?我想加深了解?
一年考多少試? 會分哪月份大考呢?
因我有另一朋友想給仔仔報喇沙或拔萃.

[/quote]

趙頌熙成績都係名列前茅,
我所知男小拔同喇沙都係兩測兩考,
你叫朋友考入先再稔讀邊間,
如選喇小,而名次排到每班30後,
我會轉校囉, 因一定上唔番中學,
不過男小拔係可以直上中學(除非主科唔合格)

明報專訊】曾經在球桌上「擊敗」國家主席[url=]胡錦濤
[/url]的14歲乒乓小將趙頌熙,據知也獲邀傳遞聖火,將成為本港最年輕的火炬手。

按[url=]北京
[/url]奧組委定下的「火炬手」條件,其中一項是火炬手須年滿14歲,而擁有9年「球齡」的趙頌熙剛好於上月滿14歲,正好符合當火炬手的年齡條件。

去年胡錦濤來港出席[url=]回歸10周年
[/url]慶典期間,曾到香港體育學院參觀,跟那些正備戰08年京奧的精英運動員見面,其間更與當時只有13歲的趙頌熙「對搓」,結果趙稍稍勝出。

趙頌熙被視為香港乒乓球壇的明日之星,2005年時11歲的他,便在全國少年兒童乒乓球錦標賽一鳴驚人,力壓內地選手奪得男單冠軍,這是本港小將首次在全國乒乓球賽事中揚威。

據了解,趙頌熙很早便獲提名為火炬手,然而負責甄選的委員會在內部討論時,曾有意見認為他的年紀尚小,怕由他出任火炬手會影響其成長,或造成很大的心理壓力。

原文章由 TracyC 於 08-4-17 11:18 發表
[/quote]

[ 本文章最後由 overview 於 08-4-17 19:12 編輯 ]

今日看新聞先見到趙頌接受訪問,佢真係好叻,運動、讀書、操行都很棒。

原文章由 TracyC 於 08-4-17 11:18 發表
[/quote]

喇沙都係兩測兩考, 通常哪月份?
名次排到每班30後,
喇沙體育要哪樣項目較注重?
若以體育努力奪標,取好成績, 有沒有機會升上中一呢?

Around 170 to 190 accept by LS College.
Around Top 120 guarantees to LS college
Around Top 120 to 190 by lucky draw.

原文章由 TracyC 於 08-4-17 10:10 發表
Hi,

我想問問二至五年級平均通常有多少班, 平均班有多少學生, 我朋友仔仔平均考班次 30-35, 若只有體育突出的話, 可升上原校有幾多? 老師會否對這批學生採取放棄態度?是否很多功課做? ...

聽聞書院要學界第一第二。
原文章由 zitalin 於 08-4-19 23:40 發表
體育突出 = 全港數一數二?

正如BK一樣,間唔中都有當機情況

‹ 上一主題|下一主題