用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 deleted
樓主: redhot
go

deleted   [複製鏈接]

簽名被屏蔽

回覆:khmama 的帖子

阿仔有個朋友仔今年讀喇沙書院中一,由喇小直升。佢話上年喇小約頭100名可直升書院,約101~150就抽獎。道聽途說,最好有家長親述。

TKO2040  樓主兒子是BAND1生, 自行選回自己中學, 一定可以派到.  發表於 12-10-27 19:25
TKO2040  前兩年朋友個仔喇小升喇中, BAND1位一百個, 一百名打後係BAND2, BAND2便要抽.  發表於 12-10-27 19:23
khmama  呢個數比80人或80%合理o的.  發表於 12-10-17 22:07

MC1128 發表於 12-10-17 16:38
真係無咁諗過,又學嘢。咁想請教LS家長,中學部是否用自行位收別校精英多?中一到底有幾多%外校生?top o ...
朋友話上年喇小top of top students 一個都冇走.  男拔想挖走喇小頂尖運動員, 但都唔成功, 學生對學校有歸屬感, 點會肯過塘打番自己人.

霖霖B媽咪   有男拔向我朋友個仔派咭片, 最後佢媽咪都唔肯走.  發表於 12-10-18 09:43
like_travel    發表於 12-10-17 23:15

overview 發表於 12-10-17 21:20
朋友話上年喇小top of top students 一個都冇走.  男拔想挖走喇小頂尖運動員, 但都唔成功, 學生對學校有歸 ...
老實話,如果小朋友在喇小又係band 1的話,我會選擇留在喇沙。
一間學校能夠比到你:

要名聲,有名聲;
要傳統,有傳統;
要成績,有成績;
要運動,有運動;

又可延續小學的友誼,依舊是熟識的環境。對我來說,還夫復何求!

有沒有好一點的?有,但總是又欠缺了一點點似的!

lihoho    發表於 12-10-19 10:51
Jackieson  agree  發表於 12-10-18 15:41
:verycold: :verycold: :verycold:

Ceci333 發表於 12-10-17 17:26
回復 redhot 的帖子

本人對小兒學業成績充滿信心

多謝你的提醒,這種思路很實用呀!小兒自學能力與興趣十分高,天資也可以,對有興趣的項目可以自發學習,例如他可以自己研制玩具,甚至寫小說,係堅寫,寫左好多chapter。可是話不用家長督促/提醒就呃你,對於功課/溫習,督促住就好,自己做就求其。另外,我發現他可能青春期的關系,我覺得他開始"反叛",而且他一向很容易受同伴影響,可能是因為呢點令我心中很不安,很希望將來中學環境可以幫到他成長,減少反叛

ohnono 發表於 12-10-18 00:32
老實話,如果小朋友在喇小又係band 1的話,我會選擇留在喇沙。
一間學校能夠比到你:

你講得岩,我認同。剛剛有個家長啟發左我,我的猶疑並不是認為學校有所不足,其實原來源自我對中學環境不確定加上小兒踏入反叛期,總之,就有點……恐懼(我話我自己)

霖霖B媽咪  你既情形, 個個中學生都會有. 轉左校並解決唔到問題.  發表於 12-10-18 09:46

longlokma 發表於 12-10-17 17:46
坦白說喇小同書院相比,無論在學習壓力,功課量及學習範圍方面均相讵甚遠,需要學生有高度主動學習態度才能 ...

你是喇書的家長嗎?請問書院那邊的學習風氣如何?我明白中學冇可能跟小學一樣咁管理學生,但小兒越大越唔聽我講,老師講佢就聽,而且好受同學影響,同學向上佢就遇強愈強,同學喪玩……我就冇眼睇!所以個校園環境對小兒真係好重要,對呢點我真係好不安!

呢度有d網友可能誤會我在追逐名校之最,覺得我嫌三嫌四,我都唔識講,我唔係咁,但我個心真係好不安,如果氣氛過於鬆散,真係好不利,但我都唔知香港有邊間學校真係做到以學生為本?相信St paul co-ed應該是,我會試,可惜人家都未必收,所以都想搵多一兩間試,當然如果有家長話我知書院ok,咁我就放心,直情試都唔洗試啦。

回覆:redhot 的帖子

我是書院家長,小兒初中. 其實書院同學大部分也是小學同學,他身邊有什麼相熟同學你應該頗了解。個人經驗,學業較佳的同學自然身邊的也是較進取的同學,物以類聚,如你兒子現身邊的同學大部分是乖孩子,你就不用担心了,他上中學仍是會和他們走在一起。
另外,學校位於住宅居,環境比較寕靜安全。學生各級都可出外午餐,但初中比較喜歡留校吃飯,因出入花時間又行得頗遠。我兒一週會出外午餐一次,每次也一大群人,所以也不用擔心安全或途中遇到不良青少年。

回覆:longlokma 的帖子

學習風氣方面,我感到几緊張;我在EK看到其他學校家長說自己孩子升中初期還很悠閒,但我見小兒開學時已頗多功課,而學習模式與小學完全不同,書院並沒有所謂蜜月期。另外,學校有大量學會及運動項目,甚至有項目是為家長安排的,這個在小學也未曾有的。

redhot 發表於 12-10-18 00:46
你講得岩,我認同。剛剛有個家長啟發左我,我的猶疑並不是認為學校有所不足,其實原來源自我對中學環境不 ...
若果你擔心反叛期,我建議一動不如一靜,轉換新環境,朋輩支持明顯減少,可能得不償失。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

做父母當然想把'最好'的安排比自己嘅仔女, 但也無須過份憂慮。要對一所頂尖band 1嘅學校有信心, 也要對你嘅孩子有信心。世上有無一間中學仔女入讀後就唔使擔心朋輩影響或反叛呢? 各位家長心中明白, 所以在孩子青春期, 無不戰戰兢兢。無論如何希望你仔仔能入讀心儀嘅中學啦。

longlokma 發表於 12-10-18 08:18
學習風氣方面,我感到几緊張;我在EK看到其他學校家長說自己孩子升中初期還很悠閒,但我見小兒開學時已頗多 ...

多謝回覆。聽人講又話書院好自由樣樣靠自己既???所以我咁擔心冇王管一發不可收拾,到底邊樣真?

回覆:redhot 的帖子

好自由靠自己是指好多學生活動是由學生主導及組織,老師只是顧問;而學習上是指學生需要主動學習,多思考多閱讀,不可只靠等老師教。學生並非無皇管,學校依然有好多校規要遵守。

Yanamami    發表於 12-10-19 19:42

longlokma 發表於 12-10-19 13:37
好自由靠自己是指好多學生活動是由學生主導及組織,老師只是顧問;而學習上是指學生需要主動學習,多思考多 ...
同意妳的分析及解說。

以這些頂級名校,是可以信頼。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

longlokma 發表於 12-10-19 13:37
好自由靠自己是指好多學生活動是由學生主導及組織,老師只是顧問;而學習上是指學生需要主動學習,多思考多 ...

我問過身邊好多名校出身既學生, 上左中學, 老師既角色同小學好唔同. 名校生本身除了資質外, 自發力都比較強. 這是band 1生的特徵, 名校就更明顯.

至於樓主既擔心, 或對中學部既疑慮, 大可問下身邊上左中學部既家長, (有好多家長仲有小朋友讀緊小學部). 喇x既家長有好多都好nice, 好友善, 佢地薪火相傳既concept好強. 只要你肯問, 我相信大把家長願意解答.  
其實小學部學生對學校既歸屬感好強(不過我唔知點解 ), 所以, 除非學生成績好差, 或者操行有問題, 否則, 我相信絕大部份學生係希望直過馬路啊 !!!

路過的 ,塔吓爹。個仔練咗咁多年九陽真經dry 到爆,咁係試SPCC 練下玉女素心劍法la,又乜理由又走去QC少林寺練易筋經。你話去maryknoll 練下峨嵋劍法就話。

mirage 發表於 12-10-19 18:46
路過的 ,塔吓爹。個仔練咗咁多年九陽真經dry 到爆,咁係試SPCC 練下玉女素心劍法la,又乜理由又走去QC少林 ...
又啱喎,陰陽要調和。

Yanamami  我女調轉, 小學讀男女校, 中學先去女校.  發表於 12-10-19 19:44

回覆:mirage 的帖子

去武當DBS耍太極都唔錯,但係blacklist咗,我諗除咗SPCC之外,都冇其他合適選擇。

只怕走火入魔!
‹ 上一主題|下一主題