用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港華:直資為減學習差異 稱部分華小Band 2生英語學習失 ...
樓主: elbar
go

港華:直資為減學習差異 稱部分華小Band 2生英語學習失信心   [複製鏈接]

optman88 發表於 17-4-13 08:20
冇人可以比答案你,可能又係朋友話佢知或者朋友個朋友講。但係 net 12 嘅小學,top student 有邊個會唔揀  ...

華小最top個幾個最多都係自行去報其他+報埋直資,但統一乙部第一志願都一定會填返港華。

IloveJJ 發表於 17-4-13 09:09
港華簡介會時,學校仍然不斷強調佢哋唔係著重成績,我諗想主力著成績既家長,都唔會選佢。所以,上次有人 ...

有時口講既同心想既係完全唔同。佢話唔著重成績,因為佢而家無;而佢轉直資,因為佢想將來會有

ok3  一針見血  發表於 17-4-13 17:23
73662710  👍  發表於 17-4-13 12:16

不如叫華小試吓同九華聯繫, 做真正港九華仁一家.

不過KL1既家長應該唔肯過你, 做你死過
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

咁,港華係咪真係咁差,但為自行有咁多人申請,如阿仔喜歡港華,阿媽喜歡KC,是否跟阿仔意思,始終讀是他,不是阿媽

SingMom  咁港華累積多年名氣, 都會吸引到一班唔多注重成績既fans屎既.  發表於 17-4-14 13:22

mandyngwaiman 發表於 17-4-13 15:24
咁,港華係咪真係咁差,但為自行有咁多人申請,如阿仔喜歡港華,阿媽喜歡KC,是否跟阿仔意思,始終讀是他,不是阿 ...
KC 啦,唔好比自己個心乸住乸住

kkhon  学我校長话齋入左個心会吾C服就千祈吾好填  發表於 17-4-13 15:49
kkhon    發表於 17-4-13 15:43

mandyngwaiman 發表於 17-4-13 15:24
咁,港華係咪真係咁差,但為自行有咁多人申請,如阿仔喜歡港華,阿媽喜歡KC,是否跟阿仔意思,始終讀是他,不是阿 ...
港華同KC都唔係差, 只係唔係最Top啫!

學校點解受追捧, 其實同成績唔一定有關.

好似DBS其實近年DSE成績可能仲差過港華 (佢上年終於有公佈少許DSE成績, 聽講係成績最好既一屆, 但整體4+只有62.1%, 港華兩年前整體4+已經有66.4%), 但大家依然當佢神一樣去追捧

asweetmom  神校光環+盲目家長  發表於 17-4-17 16:26
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

晴晴小B 發表於 17-4-13 12:14
有時口講既同心想既係完全唔同。佢話唔著重成績,因為佢而家無;而佢轉直資,因為佢想將來會有
...
不過一個校長講到出口唔着重成績真係非一般勇氣

greentea000 發表於 17-4-13 17:27
不過一個校長講到出口唔着重成績真係非一般勇氣

其實我估只係佢無話你知一樣嘢

唔著重成績既潛規則係: 學生本身成績要有番咁上下

hkpapa852 發表於 17-4-13 17:28
其實只作佢無話你知一樣嘢

唔著重成績既潛規則係: 學生本身成績要有番咁上下
我夠膽講一句, 冇人會認真聽你講的 ^_^

optman88 發表於 17-4-13 17:42
我夠膽講一句, 冇人會認真聽你講的 ^_^
上forum都係吹吓水過吓日晨啫, 你唔係真係以為有人會係度諗住做救主去拯救世人呀?

You think too much!

hkpapa852 發表於 17-4-13 17:44
上forum都係吹吓水過吓日晨啫, 你唔係真係以為有人會係度諗住做救主去拯救世人呀?

You think too much! :h ...
曲缐中~ ^_^

IloveJJ 發表於 17-4-13 16:33
個仔點解鐘意港華?阿媽又點解鐘意KC先?兩者唔能協調嗎?
咁多人揀港華,不等於你也要揀。
與其諗點解咁 ...

而家大學新生日, 父母都要去. 為什麼升中要比個仔去參與呢 ?

回覆 optman88 的帖子

我一直唔欣賞名校為保成績而轉直資呢個做法, 今次港華校長講到明, 雖然係核突, 但反而欣賞佢夠坦白.

唔駛好似其它學校搬一百幾十個好似好偉大既理由, 甚麼轉咗直資後教學可更有彈性, 又可幫助更多基層學生等籍口去自欺欺人.

晴晴小B 發表於 17-4-12 07:02
教『好學生』與教好『學生』既分別

認同!

我覺得學校想找藉口轉直資,所以講到咁差.港華應該讀得比較活啲,KC比較悶啲,如精英就好,否則都慘過港華,所以你覺得小朋友一定入到精英班,KC緊係好啲,而且想讀醫,就一定入KC,各位同意嗎?都係睇小朋友適合那間,並不是捒最名牌學校.

IloveJJ 發表於 17-4-13 09:09
港華簡介會時,學校仍然不斷強調佢哋唔係著重成績,我諗想主力著成績既家長,都唔會選佢。所以,上次有人 ...

相睇時,媒人婆講:此女子樣貌一般,但是女方父母認為樣貌並不重要,他們注重的是品德內函的培養。而且女方是世家,有很多有權勢的叔伯兄弟……………

mandyngwaiman 發表於 17-4-14 09:38
我覺得學校想找藉口轉直資,所以講到咁差.港華應該讀得比較活啲,KC比較悶啲,如精英就好,否則都慘過港華,所以 ...

kc一年有幾多個入醫科?

hkpapa852 發表於 17-4-13 16:38
港華同KC都唔係差, 只係唔係最Top啫!

學校點解受追捧, 其實同成績唔一定有關.
家長好聰明嘅,會睇埋IB成績,佢哋IB平均分40好犀利㗎!G7收250人,成績差讀唔到IB,某程度上做咗一次篩選。選DSE嗰班同學4+有62%其實整體唔差。

akys 發表於 17-4-14 22:42
家長好聰明嘅,會睇埋IB成績,佢哋IB平均分40好犀利㗎!G7收250人,成績差讀唔到IB,某程度上做咗一次篩選 ...
有D家長真係好聰明, 以為開得IDBP就一定掂, 見到有學校開IBDP就扑到去

‹ 上一主題|下一主題