用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 The best predictor of success
樓主: barque
go

The best predictor of success   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 23-6-16 12:50
我同意Grit 不是完全跟學制相關,反而係家庭教養及一些非學術性的訓練有關,例如運動、音樂及不同形式的比 ...
多謝陳sir意見。其實我對學制中性,冇褒貶任何一種。只係認為將某啲特質夾硬拉扯關連好似有啲牽強,亦唔覺得身邊嘅IB生特別有Grit。反而真係好似你咁講,毅力鍛煉多來自家庭,運動,音樂,比賽等。
其實我真係考慮讀EdD,因為身邊有唔少朋友不停勸我(包括港島某男津校校長)

ANChan59 發表於 23-6-16 13:01
我在上面提過她的理論有嚴重的biased,因為對象係西點軍校的學生及士官,放在軍人可能係有基礎,但放在一 ...

陳Sir, 你這個孔子加傳承問題好難咁喎, 如果只單傳承經濟利益, 後人只須做股東, 請有能之士去打理業務就可以, 但中國人喜歡後代做埋管理層, 又是否個個有能力?

ANChan59 發表於 23-6-16 13:01
我在上面提過她的理論有嚴重的biased,因為對象係西點軍校的學生及士官,放在軍人可能係有基礎,但放在一 ...

所以我睇完佢嘅「理論」,第一時間腦裏面就係兩個字「毅力」,跟住就有阿媽係女人嘅感覺。
唔係唔同意,反而非常同意。不過有毅力會成功,係自古以來先輩嘅教誨,又未至於「發現新大陸」。其實我認為就算美國人早一兩代都有好多移民有咁嘅精神(意大利,愛爾蘭,波蘭人),只係社會富裕又左膠,啲新生代變晒伸手黨,要靠佢呢啲repackage過嘅「舊酒」去當頭棒喝。

beastiebistro 發表於 23-6-16 13:25
所以我睇完佢嘅「理論」,第一時間腦裏面就係兩個字「毅力」,跟住就有阿媽係女人嘅咁覺。
唔係唔同意,反 ...

我時常也思考如何看下一代問題, 我們上一代看我們也覺得我們好好, 起碼無戰亂而經濟又向上發展, 我們下一代又比我們幸福, 經濟上我們大部分都可自己照顧自己, 唔洗靠仔女, 所以他們有更大空間去發展自己喜歡事情, 原則上永遠希望下一代比我們活得更開心。

但永遠不會知仔女日後環境會如何改變, 就算有亞媽話屋企物業收租租金夠養個仔過世, 如果一日物業被國家收哂咁點算?所以孩子必須有正確價值觀和照顧自己能力,即使日後環境改變仍可應對。

beastiebistro 發表於 23-6-16 13:17
多謝陳sir意見。其實我對學制中性,冇褒貶任何一種。只係認為將某啲特質夾硬拉扯關連好似有啲牽強,亦唔覺 ...

我願意接受你的訪問作case。

beastiebistro    發表於 23-6-16 14:50
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

poonseelai 發表於 23-6-16 13:19
陳Sir, 你這個孔子加傳承問題好難咁喎, 如果只單傳承經濟利益, 後人只須做股東, 請有能之士去打理業務就可 ...

如果簡單嘅話,我點會選擇作研究題目。

我係捉蟲,所以用咗長咗好多嘅時間才完成。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

beastiebistro 發表於 23-6-16 13:25
所以我睇完佢嘅「理論」,第一時間腦裏面就係兩個字「毅力」,跟住就有阿媽係女人嘅咁覺。
唔係唔同意,反 ...

她最大問題係用特別sample population and framework 的結果,應用在其他地方。

poonseelai 發表於 23-6-16 13:56

我時常也思考如何看下一代問題, 我們上一代看我們也覺得 ...

先父經歷過大陸解放,家產盡失,偷渡香港投靠親戚,遭人白眼。所以一生對我們只提供他可以提供最好嘅教育,盡量走專業路線,其他就免談。

我用接近概念栽培兒子,走專業,有正確價值觀,只留家產給他係害死佢。

ANChan59 發表於 23-6-16 14:31
她最大問題係用特別sample population and framework 的結果,應用在其他地方。
佢自己都係東方移民二代,點會唔識中國人講嘅「毅力」吖。我又唔想太過抽秤佢嘅research,不過難免有少少搵合適sample就自己research嘅嫌疑...

poonseelai 發表於 23-6-16 13:56

我時常也思考如何看下一代問題, 我們上一代看我們也覺得 ...

同意㗎,所以我選擇我認為最好(但最貴)嘅教育俾我小朋友,但其餘嘅嘢,我係出奇嘅孤寒。我覺得孩子係應該「窮」養嘅,除咗教育方面。

beastiebistro 發表於 23-6-16 14:58
同意㗎,所以我選擇我認為最好(但最貴)嘅教育俾我小朋友,但其餘嘅嘢,我係出奇嘅孤寒。我覺得孩子係應該 ...

same here, 我時常講笑要供3層樓,一層自住,兩層就係兩個孩子教育

beastiebistro    發表於 23-6-16 15:18

beastiebistro 發表於 23-6-16 14:53
佢自己都係東方移民二代,點會唔識中國人講嘅「毅力」吖。我又唔想太過抽秤佢嘅research,不過難免有少少搵 ...

You are right, data for conveniences May be one of the causes.

beastiebistro    發表於 23-6-16 17:24

beastiebistro 發表於 23-6-16 14:58
同意㗎,所以我選擇我認為最好(但最貴)嘅教育俾我小朋友,但其餘嘅嘢,我係出奇嘅孤寒。我覺得孩子係應 ...

Same here.

beastiebistro    發表於 23-6-16 17:24

poonseelai 發表於 23-6-16 15:05

same here, 我時常講笑要供3層樓,一層自住,兩層就係兩 ...

好彩只有一個仔!

poonseelai    發表於 23-6-16 23:36

beastiebistro 發表於 23-6-16 14:53
佢自己都係東方移民二代,點會唔識中國人講嘅「毅力」吖。我又唔想太過抽秤佢嘅research,不過難免有少少搵 ...

事物都有多面個性,自己傾向着重看事物有啟發性,值得借鏡嘅地方就夠了。

Yanamami 發表於 23-6-14 14:14
姜濤,未必算係個好例子。舞跳得唔特別好,歌亦唔唱得特別出色,連對粉絲態度亦未見真誠,基本上MIRROR個L ...

這是我收藏的一個短視頻.

https://youtube.com/shorts/NDkeGs375xU?feature=share

p.s.  
除此之外, 我加上"無聊".

我常常跟太太說.
活得自在,
必須, 無聊.
甚麼, 都是外在的.
放輕鬆!

stillgood20 發表於 23-6-17 10:51
這是我收藏的一個短視頻.

人的欲望無窮,只懂追求有,好難滿足,識得滿足輕鬆自在。

barque 發表於 23-6-18 08:15

人的欲望無窮,只懂追求有,好難滿足,識得滿足輕鬆自在。
人生活在矛盾之間.
既要攻擊,也要防守.

得失是一種平衡.

好似,MPF,
人到了年紀大.
保本較重要.

年輕的,贏輸仍然可以修正.
時日還多.
……

不過, 現代人生活健康.
生命週期延遲了.
可以按個人的情況,調節心態.
特別是學習.現在終身學習.
對新知識,不可抗拒.

更加利用自己經驗,去判斷新鮮事.

stillgood20 發表於 23-6-18 11:07
人生活在矛盾之間.
既要攻擊,也要防守.

還記得十多年前在女兒小學的操場上看到高高掛在校場上的 ‘Life Long Learning’ 和 ‘Learning Journey’.  亦都是今天的寫照。

barque 發表於 23-6-20 08:41
還記得十多年前在女兒小學的操場上看到高高掛在校場上的 ‘Life Long Learning’ 和 ‘Learning Journey’ ...
每個人本身就是這樣,學習永無止境,在於有冇時間有冇本錢有冇心去學.一個孩子能在自己唔舒適區域學到野,自然將來能對所有野都可以游刃有餘, 最近睇一單新聞,四位小孩於空難中在叢林求生40天,冇人都預測到他們可以成功生存,什樣於不適應環境下去面對及解決,生存到可以等到救援人員或自我走出困境,呢啲就真係學到野. 比起那些衹在自己理念既舒適區學習,肯定受不了而放棄. 父母想小朋友讀書學習,除了想佢將來工作生活好,仲要令佢響所有唔同環境下都可以適應及面對,總唔好做唔到或適應唔到而去逃避或放棄去做.
‹ 上一主題|下一主題