用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求請教灣仔區大抽獎意見(emoji)(emoji)
樓主: thkthk1818
go

求請教灣仔區大抽獎意見(emoji)(emoji)   [複製鏈接]

同樣  SJC 小六有冇 60個 灣仔 真 B1?

jjbbmom 發表於 24-4-4 13:12

EEE,你係咪真問架,定靜雞雞都想質疑下645何來~~~?~

jjbbmom 發表於 24-4-4 13:12

灣仔係一個很特別嘅區,區內多間小學有Band 1中學部,本區只有1/3是band 1生,咁這些強小學應大約只有40%是本區band 1,否則條本區Band 1數是唔合理嘅。但這些小學的中學部、加埋冇小學嘅皇仁和聖鄧,全部英中唔使落車,反映灣仔區全港Band 1比例係非常高。當然,唔可能全部本區band 2都係全港Band 1,不過就算本區band 2、全港都係band 2嘅灣仔學生,都大機會入到band 1學校

WinnieCatCat 發表於 24-4-4 14:23
灣仔係一個很特別嘅區,區內多間小學有Band 1中學部,本區只有1/3是band 1生,咁這些強小學應大約只有40% ...

3女,真小,rc,st jo可能有40%
2軒,st james呢3間,估30%左右

戴返頭盔,純粹靠估

WinnieCatCat 發表於 24-4-4 14:23
灣仔係一個很特別嘅區,區內多間小學有Band 1中學部,本區只有1/3是band 1生,咁這些強小學應大約只有40% ...

有一點原本收埋唔提住,等下分析員又點作文~

灣仔數字上係有非上大比例本區2仔可以上移入英中,程式A/B就係咁簡單~

但要注意係,亦非常大比例唔係比非直小B2生用,佢地係直小生,直升到係主因直屬因素~

舉例:4個B2生,當中2個(假設50%,可以係數字上上移英中
當中2個位其中之一係直小生既直屬位
就變成3個非直小生爭1個位,機會變成33.33%~

題外話(非回此po) :作分析係一個好離譜既不負責任既行為,須知不少網友係求助,唔係求誤導~

gigiyyc 發表於 24-4-4 14:29

3女,真小,rc,st jo可能有40%

SJPS應該唔止40%
另一間SJ好大機會冇30%
兩間都係區內強校~

mcl233 發表於 24-4-4 14:42
SJPS應該唔止40%
另一間SJ好大機會冇30%
兩間都係區內強校~

如果頭6間過40%
咁2軒小~30%,SJ低過30%又幾合理

gigiyyc 發表於 24-4-4 14:48
如果頭6間過40%
咁2軒小~30%,SJ低過30%又幾合理

是旦啦,反正靠估~

各校都有後援會,計數唔可以咁勇~

係我咁東張西啫,去質疑所謂專家做假,645~

mcl233 發表於 24-4-4 14:51
是旦啦,反正靠估~

各校都有後援會,計數唔可以咁勇~

又放多少少斷估既分析,流既,唔好信~

一間直/聯中有自己 小學部,普遍有最少60%學生係自己友,就取低基數60%
一間英中不可能收多於全港15%非前40%,即係~80%全港B1組別
就假設全為自己學生,咁即係60-20=40%屬於全港B1組別,再折一折佢可能係XX%

以上係取最低基數去估計,當中有直小應該高於此估計,亦不包括統一前離場既真B1生,所以可能38-45%係合理既,不過,多年來係冇人知如何可以接近事實~

BTW,呢個估算已經解答了樓上高主教小學家長既本區B1 70%說法~

亦完全再提出論點去質疑645,平均各校有36位B1/2生已經係直資自行可以離場既說法,離譜到本區B2生可全派英中~

mcl233 發表於 24-4-4 00:46
究竟你識唔識睇呢份表架?教育局都比左出黎,仲要用全港變化去代入灣仔~

我計左,唔計國際學校,今年升中 ~1700. (誤差率: + 2% ; - 10%)

當然,講左等於冇講,大家咁多年都係用 1700 計。

jjbbmom 發表於 24-4-4 18:18
我計左,唔計國際學校,今年升中 ~1700. (誤差率: + 2% ; - 10%)

當然,講左等於冇講,大家咁多年都係用  ...

~~~

唔係多謝前面位網友,放左堆數字出黎,都唔知分析員可以離譜至此,次次一大堆數字,A Vs B,看似好專業,手機有難睇,況且,似乎弓弓弓,不如一直都唔睇,況且,又唔關自己事,我啲料又舊,多年已經冇留意~

嘩,乜灣仔好成咁,本區2仔全部都係全港1仔,仲要人人可以入英中,咁波仔呢啲咪要全食3仔,有違自己認知,取掌聲都唔使出呢啲差成咁既分析吧。唔信由自可,信左又跟左,成個升中就~

mcl233 發表於 24-4-4 18:52
~~~

唔係多謝前面位網友,放左堆數字出黎,都唔知分析員可以離譜至此,次次一大堆數字,A Vs B ...

等下星期就知灣仔區有幾多人要統一派位

想請教如果男仔灣仔band 2生,乙一St Jo,乙二聖鄧,乙三鄧鏡波,乙四黃鳳岺,乙二擺聖鄧會唔會好搏呢?
以往係咪都會有b2生入到聖鄧?
依家糾結緊乙二擺聖鄧,還是鄧鏡波會比較安全,可以比啲意見嗎?謝謝!

cat130 發表於 24-4-14 03:28
想請教如果男仔灣仔band 2生,乙一St Jo,乙二聖鄧,乙三鄧鏡波,乙四黃鳳岺,乙二擺聖鄧會唔會好搏呢?
以 ...

「依家糾結緊乙二擺聖鄧,還是鄧鏡波會比較安全」,好奇一問,你寧願聖鄧vs波仔,你(或囝囝)好喜歡St Joe?
正路,B 2生乙一會放聖鄧。

因為本身係St Jo親生仔,所以一定擺乙一

如果乙二擺鄧鏡波,黃鳳岭擺第幾可以做保險線呢?

cat130 發表於 24-4-14 03:28
以 ...
Band 2係邊個講?係咪班主任?要留意,sjps 講既banding 係校內banding ,非本區,所以有機會係校內band 2,但本區及全港band 1

PTL_L 發表於 24-4-15 23:50
Band 2係邊個講?係咪班主任?要留意,sjps 講既banding 係校內banding ,非本區,所以有機會係校內band 2, ...

有啲咁嘅事?校內banding 有咩意思?
早兩年我個仔升中,學校係會派紙仔講banding,我有問班主任會唔會因為移民潮少咗學生而跌Band(即係會唔會有機會做咗邊緣人), 班主任嘅答覆係佢唔知其他班嘅成績,不過佢話學校計得好準,學校話你係一仔就一仔,唔使擔心。
我從來唔知紙仔嗰個banding係校內banding 。

cat130 發表於 24-4-15 23:47
因為本身係St Jo親生仔,所以一定擺乙一

如果乙二擺鄧鏡波,黃鳳岭擺第幾可以做保險線呢?

想請問如果小學有直屬或聯繫Band1中學的,如果小朋友是邊緣學生(1C/2),是否自行和乙一都應該選自己中學?還是自行填自己學校都冇用,因為學校都會根據成績去收校內或校外的學生的成績及面試表現去收生?

RainyRice 發表於 24-4-16 12:14

想請問如果小學有直屬或聯繫Band1中學的,如果小朋友是邊 ...

自行和乙1,填唔填自己中學,係你自己決定喎~

想用直聯位就一定係乙1~

自行收唔收,不少官方式答法係唔收,事實又未必係咁,視乎學校做法~

hha 發表於 24-4-16 12:04
有啲咁嘅事?校內banding 有咩意思?
早兩年我個仔升中,學校係會派紙仔講banding,我有問班主任會唔會因 ...

你知唔知EDB係唔鼓勵提供banding比學生的~

所以有小學係跟足EDB人數,直接除3去比家長~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊