用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 溜冰
樓主: do-re-me
go

溜冰 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 小豆媽 於 11-3-26 19:18 發表

咁我又冇度好耐la, 開學果時係126cm.  不過我3個仔女都係大腳, 因為我對腳都唔細. ^^

我地個個女, 有排都未得跳axel 啦 ! (FS5的動作)
跳axel 我諗係要好夠力的, 穎穎以前個coach話, 起碼都10歲以上, 先有力跳一個 ...

我都覺得學課外活動重點學兩樣,其實我個女都係最鍾意畫畫/DIY,不過溜冰又好似幾有興趣,所以繼續。
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 choleliu 於 11-3-27 00:20 發表
梗係唔係啦,咩10歲﹗我教練都教左好多10歲以下五級出黎,早學早升級﹗佢地參加ISU比賽。

唔係淨用力,主要在空中轉體配合ga,不過講就易,做就難﹗

...

EXACTLY就係空中轉體,做完這一PART好難再來一個LANDING (我以前)

Chole繼續加油 !

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 ThanksMami 於 11-3-27 01:01 發表
哈哈, 今日終於忍受唔住個女日日"鵝"我, 話對鞋頂趾, 買左新鞋比佢喇, 不過先比"豉油樽"著幾日先, 希望阿女唔會腳痛啦!

http://admin.tournamentsports.esolutionsgroup.ca/admin/Uploads/Images/img_6340037797449 ...

Give me five 我個女最近都換了這一樣呀 !  不過佢就好痛,買了罐頭放入去。唉...希望她快d適應到但又唔可以逼,因為佢已經好努力,隻腳都傷了(甩皮流血,12日啦都未好得晒)。

不過不用擔心,每個人都不一樣甚至痛的部份也不一樣,有好多方法解決,如果真的不行就用溜冰jelly

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 choleliu 於 11-3-28 22:10 發表
你囡囡學星期幾?我囡囡星期二、三、四都在又一城ga﹗two foot 五個圈已經pass﹐放膽jump高少少就ok,FS1唔難考。反而FS2個ONE FOOT就難D咯﹗

我覺得我女jump好過spin,佢都未開始one foot spin,我都好驚佢學到無興趣

現在最大的問題是-要隻腳痊癒+適應對鞋,否則真係企係到 !

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 小豆媽 於 11-3-28 23:58 發表

我以前在西九個coach, 話要8個圈先比考試呀 >.<
所以一直都冇考law !!!!!!!!
我個女(果時)又點會轉到8個圈丫.

我女的教練要求6個圈喎

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 do-re-me 於 11-3-30 00:23 發表
下次我帶埋條繩來找你

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 alljodesign 於 11-3-31 04:02 發表
好彩今晚做野做到悶悶地, 上BK 8下姐, 如果唔係都唔知星期五西九見, 大約幾點呀? 呢輪多野做, 少上來, 真係想唔做野, 多d上來

smile, 出完trip 係咪好忙呀? 晴心咁忍得痛真係好叻 等我見到 ...

慧慧媽咪 : 你都好忙嗎 ? 我近日好忙,今天本來12左右回來,但都遲了一班機,差不多6時才回到香港。 我11號至14號會去上海參加教育會議交流,探討香港和國人的教育及兩地文化不同小朋友的個性和能力的分別....又見唔到呀女3天

係呀,sugar媽咪分享的教學趣事好有趣

多謝你們的無私

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 alljodesign 於 11-3-31 04:03 發表
呀...仲有連 bk 轉左新版面都唔知, 我真係 out 左

我都努力適應中

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 do-re-me 於 11-3-31 09:59 發表

星期五西九龍大約6點,晴心會去

唉!我女對音樂無興趣,可能因為佢細過時我要去教其他小朋友唔得閒陪佢,當時佢好唔鍾意我返工,覺得我錫其他小朋友唔鍚佢.

世事好難完美,其他人學琴要特登比幾萬蚊買個琴返屋企,要交學 ...

我女都試過有這個感覺,小朋友的想法有時好特別。以前我要接見一些有特殊教育需要的孩子,要和她們談天玩遊戲來評估他們的心理問題。我女有時放學來我公司等,我有幾次發現當我和接見的小朋友親親抱抱,或玩遊戲很開心時,我女一邊做功課一邊哭,悶悶不樂。
其實,我最鍚一定始終係佢

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 小豆媽 於 11-3-31 13:13 發表

do-re-me

唔洗咁感慨, 呢個世界大把人陪你.

我都可以教女彈琴, 不過我都係寧願比錢人地教, 自己來, 真係傷好多感情.  我大女都冇興趣piano, 佢只鐘意flute.  不過我唔比佢唔學, 我同佢講piano係必修科, flute我都 ...

我女都唔鍾意彈琴,但我都一定要她學,我會 "執"佢的問題,因為我女雖然是perfect pitch但彈琴一點天份也沒有(所以穎穎真係好叻,k2已背了g5的scales),不過我女知道我一定要她學,她會盡力做,交足功課給老師。考了8級後我便問她想不想學,她又說要學。

我女好鍾意畫畫,天天拿顏色出來畫,但她說明不會當畫家,畫畫是興趣不是工作喎

原帖由 Smiile 於 11-4-1 23:41 發表

我女都唔鍾意彈琴,但我都一定要她學,我會 "執"佢的問題,因為我女雖然是perfect pitch但彈琴一點天份也沒有(所以穎穎真係好叻,k2已背了g5的scales),不過我女知道我一定要她學,她會盡力做,交足功課給老師。考了8級後我便問 ...

唔鍾意都考倒8級,敢就唔係無天份啦

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 do-re-me 於 11-4-2 00:05 發表

唔鍾意都考倒8級,敢就唔係無天份啦

唔係呀...晴心都話估唔到會合格,因為佢知道有彈錯架 ! (考完出來立刻哭TIM )

原帖由 Smiile 於 11-4-1 23:30 發表

慧慧媽咪 : 你都好忙嗎 ? 我近日好忙,今天本來12左右回來,但都遲了一班機,差不多6時才回到香港。 我11號至14號會去上海參加教育會議交流,探討香港和國人的教育及兩地文化不同小朋友的個性和能力的分別....又見 ...

今日在西九我聽見有個mummy話唔記得帶手套,我取出一對手套問:你小朋友係米唔記得帶手套,不如我借比你?(我的溜冰袋通常有兩對手套,一來怕自己唔記得帶,二來可以借比人,我好驚d小朋友手指比刀片

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 do-re-me 於 11-4-2 00:20 發表

今日在西九我聽見有個mummy話唔記得帶手套,我取出一對手套問:你小朋友係米唔記得帶手套,不如我借比你?(我的溜冰袋通常有兩對手套,一來怕自己唔記得帶,二來可以借比人,我好驚d小朋友手指比刀片 ...

晴心話SUGAR對手套仔好靚...又聽說她說下一次要穿粉紅色鞋套、手襪和絲帶

回覆 1# do-re-me 的文章

點解出唔倒d字?

果位太太話:慧慧,帶手套!

我地就係敢相認,連電話都未來得切打

回覆 1# do-re-me 的文章

Smiile,
唔好意思,我女好慢熱,晴心來了佢又唔敢同晴心講一齊練,到晴心要走佢先夠膽問晴心,晴心唯有留多一陣陪佢.左住你地家庭相聚,下次我女會早d適應

原帖由 choleliu 於 11-4-1 16:16 發表
下星期二清明節假期,可以早d喎,玩i餐飽,但又一城時間未出,到時唔知會唔會分段收費。

假期會唔會好多人?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 do-re-me 於 11-4-2 00:34 發表
Smiile,
唔好意思,我女好慢熱,晴心來了佢又唔敢同晴心講一齊練,到晴心要走佢先夠膽問晴心,晴心唯有留多一陣陪佢.左住你地家庭相聚,下次我女會早d適應 ...

嘻嘻...我老公在電話中一邊說 "得得得,個女出黎啦",後來又說 "噢,走返入去..." 傻瓜,點會阻住我們,爸爸接走晴心後,還去了冒險樂園玩才去又一城找我(我們在那兒晚餐),因為我今天都回了公司取了一些資料回家做REPORT(明天後天星期一我放假)。

其實我女都好慢熱,不過因為我昨天打電話回來,請她記得把DVD放在書包(因為我都預了我落機後未必趕得到),又跟她說過慧慧和SUGAR的媽咪,同心心媽咪一樣明白她說什麼架,可能她放心一點。因為其實晴心本身好小心,太多小心什麼也不敢...SIGH 爸爸今天6:50到達溜冰場,見個女都係在一角練(重要話佢今天好似無力咁...)我剛才問晴心,晴心說其實很想和SUGAR一起練。

原帖由 Smiile 於 11-4-2 00:54 發表

嘻嘻...我老公在電話中一邊說 "得得得,個女出黎啦",後來又說 "噢,走返入去..." 傻瓜,點會阻住我們,爸爸接走晴心後,還去了冒險樂園玩才去又一城找我(我們在那兒晚餐),因為我今天都回了公司取了一些資料回 ...

下?原來你老公咁早已經黎左接晴心,敢佢米等左好耐?sorry

醒目開學勳章

你明天見到囡囡,你返黎啦﹗

原帖由 Smiile 於 11-4-1 23:04 發表

星期日晚上回來,星期二又去澳州開會,下兩個星期又會去上海出席交流,又無得見呀女3days
‹ 上一主題|下一主題