用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集
樓主: TSLiu
go

ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集 [複製鏈接]

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集

danielboy,

咁就有勞你去送愛心禮物包啦    如果唔撞返學都可以帶埋dan dan去喎, 等佢又體驗下點幫人呀   

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集

多謝各位媽媽關心, Thomas大致上巳康復, 只剩下少少皮疹未退, 所以可能要到星期一才返學, 以免傳染到其他小朋友.

danielboy,
我都有叫工人囉功課時帶一份禮物俾姑娘送返學; 您真善心! 又去幫手派禮物包, 唔該曬.    

TSLiu / Cherrimama:
Hope your little boy & girl get well soooon.  

re: 愛心禮物包 ~ aiya….I am no heart ar.     見到妳地講先醒起.  過左deadline未?  係米搵個盒用花紙包住就ok????

Hi all,

Thanks for your care. Cherrie is much better la! But I keep her at home for one more day in order not to cross infection!

danielboy:
Dan Dan d 追女史都好吸引o播! 招數又多! 不如以後妳負責報 Dan Dan d 追女法, 我負責報學校d料丫! 肯定令呢個topic多o左好多娛樂性同可觀性!

tungtungma,
您既提議好好, 可惜派禮物包個活動係上午, Daniel要返學, 其實老師都有提過d禮物俾邊個, Daniel話俾無daddy mommy 既小朋友, 我成日都好想Daniel知道自己幾幸福, 同埋懂得珍惜自己既物件.

TSLiu,
我唔係善心, 星期一學校call我話揾唔到人去派, 咁啱星期四上午我OK, 咪去見識下囉.  Thomas康復就好喇, 您自己都要take care.

HeiHeiMa,
教學d野唔靠您靠邊個? Daniel d料靠唔住兼慢半拍架,佢今日突然先講番last week 既料, 問我知唔知有種鐘叫 grandfather's clock (梗知啦唔係點做你亞媽,懶醒 ), 係教 Hickory Dickory Dock 嗰時教既, 中文叫<公公鐘> (呢個佢自己翻譯)    仲有教唱 Happy Birthday Song (Putonghua version)

danielboy,

係, 真怕e家的小朋友身在福中不知福, 我成日見到相關新聞會同個女講下道理架   

danielboy:
其實我仔報d料有時都靠唔住o架! 好似今日咁, 問佢教乜字, 一時話"豬", 一時話"鞋", 跟住又話"我", 都唔知邊句真!  :-x
仲有, 佢又話下星期生日會冇同學生日, 但兩個Miss都生日, 都唔知真定假!  

Cherrie今朝陪跑完,問佢校長問咩問題,一貫作風---" I don't know!" 再問多少少,佢就話校長讚佢靚,條裙又靚,對襪又靚....淨係讚你靚?冇其他問題? ----"係呀!"

cherriemama,
i guess my son will also give me a standard answer "I don't know" as Cherrie did.    Hope he will not cry in the interview room.   

想請問吓您地知唔知星期六除咗parent見老師可唔可以帶其他人入學校照顧囝囝o架?   

HeiHeiMa, danielboy,
佢地既表現巳經好好o架啦! Thomas 無返幾日學巳經忘記咗學校d嘢.     我問佢下星期生日會要d嘜,佢話有生日會咩? 係邊度玩呀? 好喎! 好似失咗憶咁!    

我都想知

TSLiu 寫道:
想請問吓您地知唔知星期六除咗parent見老師可唔可以帶其他人入學校照顧囝囝o架?   

TSLiu:
冇話唔得o既, 唔通佢會查問咩! 都要搵人睇住d細ga ma!
Thomas冇返幾日學, 唔記得都唔出奇, 返返學d記憶就會返晒o黎o架喇!

Daniel 報料:-
1. Story of the Three Little Pigs.
2. 唔好擺手手入電制"lone lone", otherwise會震震震,跟住死左.
3. Wet hands唔好搞TV, 唔係都會震震震

TSLiu,
Daniel 上星期病只返得兩日學, 又係MCC, 佢地報料唱putonghua歌, Daniel 話無, 總之咩都話無, 呢個星期先清醒番咋.  Thomas下星期應該OK架喇.

TSLiu & tungtungma,
I brought my maid along last week.唔係點可以安安樂樂咁同老師chat.

DANIELBOY
想問你家長日係咪同時見中英文老師? 定係分別見?
有冇操行分?  

同埋cny holiday由27/1 - 6/2嗎?

danielboy, HeiHeiMa,
多謝您地d提議, 我都帶呀maid去睇著囝囝, 自己去同老師chat chat!    

心心 寫道:
DANIELBOY
想問你家長日係咪同時見中英文老師? 定係分別見?
有冇操行分?  
中英文老師分別見, report 主要分5個category:-
1. Social, Emotional & Moral Development
2. Music, Art & Physical Development
3. Learning Attitude
4. Chinese
5. English
冇操行分, 但有近似既items eg. Under Category (3) 有<聽老師話及尊敬老師> and under Category (1)有<能遵守規則及遵照指示>

同埋cny holiday由27/1 - 6/2嗎?Yes

尋日HeiHei都有講過話有個"安全姐姐"o黎學校同佢o地講故事, 我諗大家o既小朋友應該呢幾日都會提及一d電器安全知識!

danielboy:
咁妳果日(家長日)見得耐唔耐?

今日派禮物包既活動好有意義,亦係我咁大個女第一次參觀呢d 院舍, 獲益良多, 可惜Daniel不能參與, 唯有將我所見所聞同佢分享.

HeiHeiMa,
Dan Dan又係提及唔係Ms. Yiu or Ms. Skye講, 係姐姐講,問姐姐咩名, 佢話唔知,搞到我一頭霧水, 原來係"安全姐姐", Dan Dan話故事中小朋友好曳, 唔收玩具, 又唔聽媽咪話爬高, 終於跌左落黎撞到額頭紅晒. 家長日我每個老師見左大概10 minutes.

今日sarah 都話有位安全姐姐,
我問佢:係唔係ms lee 扮。
佢話:唔係﹗
我又問:係唔係ms scott 呀﹗
佢話:唔係﹗
我問:咁係唔係唔識既人﹗
佢話:唔係﹗識架﹗
我問:咁邊個黎架﹗
佢話:咪安全姐姐囉﹗你唔知咩﹗  

cherriemama,
sarah 都唔講好多,不過有日有位家長問佢interview情況,佢就好詳細咁講﹗不如你試下搵第二個問佢﹗

sumyinmama
‹ 上一主題|下一主題