用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 07-08 St Catherine's K1
樓主: Mui_Mui
go

07-08 St Catherine's K1 [複製鏈接]

honghong
我真係好擔心呀...Jas好似好out of place咁呀,佢响以前間學校好似好少少:( 同埋我又驚佢唔知係唔係唔明老師講乜,無奶油次次叫帶野佢都唔同我講架嘛

原文章由 honghong 於 07-10-4 09:56 硐表
Mui_Mui
傻啦, 5洗耿耿於懷呀, 每個小朋友都係獨立的個體, 性格體形發展都5同, 例如: 我仔仔yukyuk鍾意問點解, 但就5鍾意做勞作, 慢慢來啦

唔使担心啦.  Ms Tong 都講過有D小朋友下學期先要識得番要帶乜嘢,同埋始終係新學校,都要適應一下。

原文章由 Mui_Mui 於 07-10-4 11:10 硐表
honghong
我真係好擔心呀...Jas好似好out of place咁呀,佢响以前間學校好似好少少:( 同埋我又驚佢唔知係唔係唔明老師講乜,無奶油次次叫帶野佢都唔同我講架嘛

...

Mui_Mui
小朋友只是開咗學一個月, 比d時間佢地適應, 密切觀察小朋友的表現

你同我都係一個working mum, 5好比自己咁大壓力/擔心, 放鬆d, 睇件事都會有5同d

今朝係火車撞到sc 的校友(k3), 小朋友媽咪話我知sc k1係管得較嚴, 佢5講我5覺, 佢一講我就好覺, 因為yukyuk的表現同舊年係km時真係好大分別, 明顯地聽"足"老師的指示

原文章由 Mui_Mui 於 07-10-4 11:10 硐表
honghong

...

嘻嘻, yukyuk 2, 佢好鍾意小朋友, 佢係火車上識到2個讀緊k3的sc 校友(開學一個月ja), 一見到人就要拖住人地一齊返學(佢真係面皮好厚)

但佢細個時都係要好多時間warm up, 基本上每次gathering 時, 佢warm up到嚟, 人地就散場, 好慘

都係個句啦, 慢慢來啦, 我就係今朝見到佢同其他小朋友玩, 特登話你聽

原文章由 catyoyo 於 07-10-4 10:43 硐表
Dear Honghong,

其實sasa好鍾意同小朋友玩,不過唔知係怕醜or冇乜自信,經常要warm up 好耐,熟咗就會好於癲啦,所以我都好期待有D小朋友聚會。

Sasa also said that Ms Brands was not here yesterday but I did saw her ...

原文章由 SumSumBB 於 07-10-2 18:13 硐表
最近Josh好似開籠雀咁,成日唱學校教的歌仔。另外,如果我慢些少,佢就會唸:「123,321,我地等到好心急,問你得唔得?」

SumSumBB,
我細佬(弟弟)讀幼稚園(定小學低班)時, 都係咁樣唱架!: : 轉眼間都廿幾年了.

Morning

honghong, catyoyo
多謝你地安慰我呀...可能我真係緊張左少少,真係要調節下自己嘅心態呀,唔係遲早癲左

catyoyo
今朝sasa同我地講佢玩緊火剪

carollpc
今朝tung tung "策"咗兩條辦, 我讚佢好靚靚, 跟住佢話係姐姐幫佢, then佢又講我聽呢個係新姐姐, 舊姐姐返咗屋企, 爸爸.................(sorry, 我冇聽落去, 因為忙緊幫yukyuk整理)

catyoyo/carollpc/lokloklin
今朝係洗手間同ahma傾開計, 粗略知道ne班的schedule(如果我冇記錯)
9:50 音樂堂
10:15 遊樂場
10:35 洗手間時間

Dear Honghong, Lokloklin, carollpc,

Thanks to honghong always give us a updated status of the classroom.  Today i noted that teachers had given the 親子勞作,今個weekend 又有野做了 。

Regarding the time table. in fact i had taken a photo of it which is posted on wall for their class, if you want, i can PM to you la.

原文章由 honghong 於 07-10-5 09:48 硐表
catyoyo
今朝sasa同我地講佢玩緊火剪

carollpc
今朝tung tung "策"咗兩條辦, 我讚佢好靚靚, 跟住佢話係姐姐幫佢, then佢又講我聽呢個係新姐姐, 舊姐姐返咗屋企, 爸爸.................(sorry, 我冇聽落去, 因為忙緊 ...

catyoyo

Pls pm to me.

BTW, I noticed that there're some baby's photo on the baord.  Do u know when should be bring ours back to school?

原文章由 catyoyo 於 07-10-5 10:11 硐表
Dear Honghong, Lokloklin, carollpc,

Thanks to honghong always give us a updated status of the classroom.  Today i noted that teachers had given the 親子勞作,今個weekend 又有野做了 。

Regarding the ti ...

The BB photo is asked on this Tue and bring back on Wed.

I cannot PM to you yet due to server error. may be sent to you later or you try PM your email to me la.

原文章由 honghong 於 07-10-5 10:19 硐表
catyoyo

Pls pm to me.

BTW, I noticed that there're some baby's photo on the baord.  Do u know when should be bring ours back to school?

哈, 星期二帶相: 今次yukyuk一句都冇講過
所以呢, 真係要大家sharing先可以知道學校的情況

原文章由 catyoyo 於 07-10-5 10:41 硐表
The BB photo is asked on this Tue and bring back on Wed.

I cannot PM to you yet due to server error. may be sent to you later or you try PM your email to me la.

Yes. A thousand thanks to honghong who always give us updated information.  

Have homework this weekend?   My husband and I are weak in doing craftwork.

原文章由 catyoyo 於 07-10-5 10:11 硐表

Regarding the ti ...

[ 本文章最後由 carollpc 於 07-10-5 11:26 編輯 ]

醒目開學勳章

carollpc,
今個星期的功課只是畫三個嘴!

magicmum, mui_mui,
Josh話今日的故事是講一個小朋友唔小心,病倒了,還有流鼻水!

啱啱同Andrean 去完disneyland 慶祝生日
今日佢真係開心到爆呀
得6成滿, 全部0係哂門口0個度
mickey, minnie, goofy 行嚟行去都係附近
3個輪流隔20分鐘就會嚟同Andrean 玩
攪到我好鬼攰, 要成日同佢一齊玩同影相
見佢咁開心, 真係乜都抵哂
幾攰都抵

k3 已經收到通告去小白鷺旅行喇
唔知我地幾時知呢
好似話k1 多數去西貢, 有得整面包
咁都幾好吖

lokloklin,
好耐之前您話您friend 個仔同Andrean 一班
係Ian, ka hei, matrin定係jeffery 呀
我純粹為咗8-1-8 架jar
因為Andrean 0個班有21人
佢up 咗18個名比我聽
男仔又唔多, 得幾個, 所以貪得意問下架jar
如果您驚您fd 唔鍾意, 可以唔答架
或者pm 答亦得  

題外話, 我有街坊個仔讀根德
佢話佢仔0個班真係好多男仔
個情況睇怕同sc 相反喎
女仔通常定性d
我估根德d miss 都幾頭痕

[ 本文章最後由 ymc2727 於 07-10-7 01:51 編輯 ]

聽聞好似11月中去旋行, 但確實日期未定
所以還未可以請假呢?

Morning SumSumBB,

Thanks a lot!  

星期六见到Josh,說話內容,覺得smart !
Carrie坐係佢隔離,一好Happy!

原文章由 SumSumBB 於 07-10-5 20:25 硐表
carollpc,
今個星期的功課只是畫三個嘴!

magicmum, mui_mui,
Josh話今日的故事是講一個小朋友唔小心,病倒了,還有流鼻水!

catyoyo
今朝好開心撞到你, 希望再有呢d咁的機會, 我走時見到sasa同佢隔離位的女仔一齊玩

lokloklin
今朝好好笑, 我係門口"裝"yukyuk做緊乜嘢的時候, 當我轉身時見到loklok企咗係我後面, 佢見到我就笑笑口, 我咪同佢講早晨, good morning 呀loklok, 跟住我問佢係咪等緊我, 佢話係呀, 好好笑

lokloklin/catyoyo/carollpc
yukyuk尋日突然講咗下面兩段學校的片段,比你地參考呀

miss brand教佢地唱咗首歌
it's the way to wash your face, wash your face, wash your face, it's the way to wash your face, so early in the morning.

miss tong教佢地眼耳口鼻的方法, 係拽住對眼, 然後講眼睛, 眼睛, 你係邊, 我係度(打開眼睛), 你好嗎, 你好嗎, 如是者重覆教耳口鼻..................

我都係呀,可惜趕時間,傾唔到幾句,希望下次啦。您個仔真係好得意,又熱情,仲可以講番咁多野,平日係咪都係姐姐take care ?

原文章由 honghong 於 07-10-8 09:53 硐表
catyoyo
今朝好開心撞到你, 希望再有呢d咁的機會, 我走時見到sasa同佢隔離位的女仔一齊玩

lokloklin
今朝好好笑, 我係門口"裝"yukyuk做緊乜嘢的時候, 當我轉身時見到loklok企咗係我後面, 佢見到我就笑笑口, 我咪同 ...
‹ 上一主題|下一主題