用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

on

原文章由 黃巴士 於 08-4-18 20:11 發表
剛响小學雜談中, 有條幾得意嘅題目:-
There are some boats ................ the river.
你地會填麥呢???

on/at/in

提示 :http://owl.english.purdue.edu/handouts/esl/eslprep2.html

黃巴士 ...

原文章由 wp-bn 於 08-4-18 22:57 發表
on

wp-bn,

NO!!!

黃巴士

今日家長會係米取消呀??? 3T呀!!!

黃巴士

ha.. 咁我知了, 就用in啦用on就要float on.

原文章由 黃巴士 於 08-4-19 09:52 發表

wp-bn,

NO!!!

黃巴士

[ 本文章最後由 wp-bn 於 08-4-19 10:29 編輯 ]

我都想知呀

原文章由 黃巴士 於 08-4-19 09:54 發表

黃巴士

原文章由 wp-bn 於 08-4-19 10:26 發表
ha.. 咁我知了, 就用in啦用on就要float on.

YES!!!

收到电話取消了.

原文章由 黃巴士 於 08-4-19 09:54 發表

黃巴士

原文章由 wp-bn 於 08-4-19 11:37 發表
收到电話取消了.

係呀!! 取消!!!

想問吓p.3編班, 係米有2班精英班, 咁其他班有無分成績再順序編落去???

e.g.
如果AB係精英班, 順序C.D.E班(成績分配), 咁有無話其餘3班, 會有1班係最差成績架???? 細過果時比較要多關注果班叫"扶"導班, 依家仲會唔會有依種劃分????

黃巴士

原文章由 黃巴士 於 08-4-21 10:33 發表
想問吓p.3編班, 係米有2班精英班, 咁其他班有無分成績再順序編落去???

e.g.
如果AB係精英班, 順序C.D.E班(成績分配), 咁有無話其餘3班, 會有1班係最差成績架???? 細過果時比較要多關注果班叫"扶"導班 ...

黃巴士:

好多謝您星期六響呢度通佈咗話茶聚取消,我果時趕出門,完全唔諗過上黎down聲先,好彩仲有您地

您呢個問題,好似之前都有家長響某次茶聚問過黃副校,精英班係基本上係選頭果80位小朋友入去,但AB班係打散既,唔係級前40名既入A,其餘入B咁。

當時位家長問,係唔係英文好d入一班,數學好d又入另一班咁?副校話都有考慮咁既方案,不過最後冇實行,至於今年係點分,可能到下次茶聚問吓副校至知。

至於其餘三班,亦唔係以成績次第排,而係三班打勻。對於需要補底既學童,會在各班選取需要支援既同學,以班中班既方法幫忙。其實,小二開始都已經有課後既補底支援(唔記得係1:6定1:8,總知係小班),聽囡囡講,我地班亦有同學參加。

不過,參加小二補底既小朋友,可能或多或少有d學習障礙,參加補底既同時,可能家長都要學一d技巧幫吓佢地至得。
這些小朋友,有時真係唔可以歸咎話佢地懶,只可以話佢地腦部接觸同處理資料既方法同其他小朋友唔一樣,唔可以用一般小朋友既學習方法處理咁話。
之前<鏗鏘集>就訪問過一位舊校畢業,後來做咗精神科名醫既過來人,講佢細時既經歷,足證有學障問題既小朋友,唔等於將來唔能夠讀好書升大學,但可能真係會讀得比人辛苦幾多

今日數學同英文卷二都派番了 ,聽講數學有題好難,我地班剩得級第一答啱,我用比較細既數字同阿囡講解,佢都好似唔係幾明

英文卷二總體較卷一深,阿囡又勁唔小心,成日漏s,卷二成績差咗好多   。不過,通常佢最差既係中文卷二,剩扣錯字都有十分八分,據聞今次只係得一篇作文,成績真係幾令我

老公成日話,通常測考未必好深,但係題目好多,都幾考小朋友既集中力。聽阿囡話,佢周圍同學既成績都唔係好高,可能就係多唔小心既錯。而且,數學好似考埋中文咁,寫字錯都扣分,真係幾易中招 。真係幾佩服果d攞高分既同學

(聽講某班中文卷一既成績,最高分都係89,露絲:您個囡好叻呀

英卷二, page 1. : favourite activity, 囝囝都唔知點解, 所以唔識填, 彷句又係成日漏"s",  佢都話成份卷自己好多"唔小心".
數學 - 佢有題唔識, 好似上午6時15分, 與下午6時5分, 相隔幾多小時分鐘?
錐/柱體成日都數錯, 普遍都係唔小心做卷,漏左"名"數!!!

有時唔明同佢溫到熟嘅英默, 預默時無錯, 唔知點解, 默果陣會加多/減少左d英文字落去????

黃巴士

王國長老

csyma,
(聽講某班中文卷一既成績,最高分都係89,露絲:您個囡好叻呀)
係98分先真 Lucy's daughter 不嬲都好叻又定, 我囡囡成日都話佢叻叻架
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

王國長老

csyma,
(聽講某班中文卷一既成績,最高分都係89,露絲:您個囡好叻呀)
係98分先真 Lucy's daughter 不嬲都好叻又定, 我囡囡成日都話佢叻叻架.
yellow bus

王國長老

csyma,
係98分先真 Lucy's daughter 不嬲都好叻又定, 我囡囡成日都話佢叻叻架.
yellow

王國長老

csyma,
yellow bus how

王國長老

csyma,
yellow bus how come

王國長老

csyma,
yellow bus how come 0355

王國長老

csyma,
yellow bus how come 0355 u
‹ 上一主題|下一主題