用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若望英文書院 SJC Parent Club 07 Part 4 NEW
樓主: BBChu
go

SJC Parent Club 07 Part 4 NEW [複製鏈接]

醒目開學勳章

原文章由 hellobaby888 於 07-11-15 15:11 硐表
咁幾時會有result 出

hellobaby888,

我剛剛check過張通告, 今年無mention到nursey的考試時間表, 只有lower kg & upper kg, 唔同之前兩年.

唔好太擔心, 可能今年nursey改左無考試範圍, 只看平時表現.

希望係啦 如果唔係真係唔知會點
原文章由 3b 於 07-11-15 21:39 硐表

hellobaby888,

我剛剛check過張通告, 今年無mention到nursey的考試時間表, 只有lower kg & upper kg, 唔同之前兩年.

唔好太擔心, 可能今年nursey改左無考試範圍, 只看平時表現. ...

醒目開學勳章

Congratulation to 可以入到dbs第二輪interview既小朋友 !! 希望你地可以順利考到.

原文章由 3b 於 07-11-16 12:07 硐表
Congratulation to 可以入到dbs第二輪interview既小朋友 !! 希望你地可以順利考到.

我只收到有敬老會的通告, 其他什麼都沒有通知, 老師都沒打電話給我還有什麼活動,   
請問敬老會當天, 我們要不要出席....
真係要抽下空上來看下學校有什麼活動 ......以後要麻煩你們了

原文章由 新幹線 於 07-11-15 12:30 硐表
HINHONG,
係"敬老會"既活動之一, 每年都有, 會有義賣,係由老師, 小朋友&家長整野食返學校義賣. "敬老會"每年都會舉辦, 係請一班老人家去酒店食飯, 開支由捐款及學校支付, 捐款大部份o黎自義買, 遊戲日及家長捐款.  ...

HELLOBABY:

不用擔心, 因為我都沒有收到

原文章由 hellobaby888 於 07-11-15 15:09 硐表
真係冇喎! 只係講係november

Entrance Exam

My friend just went to the exam last sat. Baby are very happy & format was change.

Entry Exam

Dear all,

Yes, I went with my friends too. The interview was very relaxing. Children just played with the NET in the theme rooms and other teachers in the classroom so the observation.

My friend's child picked the right food in supermarket theme. She has lots of fun. There were many many people. Ihope she can go in. We also took the school bus to the two kindergartens after the interview at the primary school. Teachers are very friendly.

Do you know when will we know the result?

回覆 #1 auntianita 的文章

My daughter also attended the Sat interview, she has just been accepted by SJC today.

HINONG,
敬老會係自由參加o架, 通常如果小朋友有份表演, 咁一般家長都會去. 但我小朋友係過去o個3年都冇份表演(因為阿仔唔肯表演) , 所以3年我都冇參加.

原文章由 HINONG 於 07-11-17 11:22 硐表
  我只收到有敬老會的通告, 其他什麼都沒有通知, 老師都沒打電話給我還有什麼活動,   
請問敬老會當天, 我們要不要出席....
真係要抽下空上來看下學校有什麼活動 ......以後要麻煩你們了 :ado ...

咁可能今次K1唔駛評估住.

原文章由 HINONG 於 07-11-17 11:24 硐表
HELLOBABY:

不用擔心, 因為我都沒有收到

Is SJC's Chinese standard sufficient to be competitive at entering well regarded local primary schools?

Koala255,
我覺得中文程度同一般幼稚園差唔多, 但比某幾間會低d, 好似kv既中文, 以我所知kv既中文真係較強. 至於小一, 其實好睇小朋友對中文既吸收, 因為中文字同中文都係比較難學同難記.

原文章由 Koala255 於 07-11-20 21:58 硐表
Is SJC's Chinese standard sufficient to be competitive at entering well regarded local primary schools?

[ 本文章最後由 新幹線 於 07-11-21 09:53 編輯 ]

all
明日係妹妹個班做食物義賣呀, 請大家多多支持.

ShanShan,
我仔冇得去幼稚園部支持, 咁唯有精神上支持妹妹啦

原文章由 ShanShan 於 07-11-21 12:32 硐表
all

老師沒通知, 可以怎樣支持呀, 是不是給零用錢阿囝去買食物呀

原文章由 ShanShan 於 07-11-21 12:32 硐表
all

回覆 #4 新幹線 的文章

Thanks for the information. I was initially concerned that with their emphasis on English, Chinese might have been neglected. From what you saying, their Chinese education level would at least be comparable to the vase majority of KGs, save a few "elite" once.

Koala255,

以下資料比你參加下.

常見問題
英文程度如何?老師與小朋友日常是否都用英文溝通?(屋企是用母語,我怕小朋友不能應對)
我諗英文程度sjc算不錯! 除中文, 普通話, 聖經外, 其餘課堂是用英文上課的. 但k1學生, 老師可能會用中英, 因為有d小朋友未ready(屋企用廣東話), 如家長要求小朋友流利英語, 我諗讀INT'L SCHOOL會岩d.

課程是深定淺?功課多唔多?
課程算深, 但大多數小朋友都跟到, 無咩問題. 功課每日一至兩版, k1功課唔會好多, 而且都會係簡單d, 如劃線、連線、填顏色等.k2開始默書, 星期一默英文生字5個, 星期三默中文生字5個.  k3上學期默書, 星期一默英文生字5個 + 1 sentence,星期三默中文 + 一句句子. k3下學期, 星期一默英文生字5個 + 2 sentences, 星期三默中文 + 兩句句子

原文章由 Koala255 於 07-11-21 22:29 硐表
Thanks for the information. I was initially concerned that with their emphasis on English, Chinese might have been neglected. From what you saying, their Chinese education level would at least be comp ...

原文章由 HINONG 於 21/11/07 04:37 PM 硐表
老師沒通知, 可以怎樣支持呀, 是不是給零用錢阿囝去買食物呀   

HINONG
係呀, 我囡差不多 day day 都話要攞$   last night 終於比佢 Daddy reject 咗.

新幹線
Nevermind 啦, 就星期日保數啦.

ShanShan,
我仔都係呀, 我唔係日日比o架, 仲要我比$20佢, 佢話要$60先至夠買埋玩具喎
你地12月有冇家長會呀

原文章由 ShanShan 於 07-11-23 11:28 硐表

HINONG
係呀, 我囡差不多 day day 都話要攞$   last night 終於比佢 Daddy reject 咗.

新幹線
Nevermind 啦, 就星期日保數啦.

[ 本文章最後由 新幹線 於 07-11-23 12:24 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題