用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英藝中英文幼稚園 天水圍~英藝家長入o黎傾o下!
樓主: BoBoChau
go

天水圍~英藝家長入o黎傾o下! [複製鏈接]

唔知係唔係呢首呢

Clap, Clap Hands

Clap, clap hands, one, two, three.
Put your hands upon your knees.
Lift them high to touch the sky.
Clap, clap hands and away they fly.

原文章由 happymamma 於 07-9-4 00:17 硐表
:) 請問有無人知每日早操跳的"clap your hands"歌詞?

原文章由 PansyMummy 於 07-9-5 18:01 硐表
我係啱啱第一次睇到呢處, 原來有咁多家長講緊陳副校長。
我都覺得陳副校長係一位好好的校長, 我亦好奇怪点解佢唔做, 因為佢係由英藝開業做到今年, 十幾年嚟佢亦做得好好, 我重諗住佢遲D可能升做校長。
除咗陳副校 ...

學期尾時曾問Miss Wong, 她應該是因身體不適而要休養!
她真是一位盡責的老師, 我囝囝都掛住她。

醒目開學勳章

原文章由 晉諾媽咪 於 07-9-7 00:28 硐表

學期尾時曾問Miss Wong, 她應該是因身體不適而要休養!
她真是一位盡責的老師, 我囝囝都掛住她。

咁你有無問佢乜野病呢 ?
我試過問佢但係佢無講。
你囝囝依家讀緊边班呀 ?

係度詳細唔講了, 只是她之前做了手術一些身體情況要休息!
我囝囝今年讀UKB, Miss Ng那班:)
原文章由 PansyMummy 於 07-9-7 13:07 硐表

咁你有無問佢乜野病呢 ?
我試過問佢但係佢無講。
你囝囝依家讀緊边班呀 ?

應該唔係呢首歌!!
原文章由 yiubb 於 07-9-6 10:46 硐表
唔知係唔係呢首呢

Clap, Clap Hands

Clap, clap hands, one, two, three.
Put your hands upon your knees.
Lift them high to touch the sky.
Clap, clap hands and away they fly.

請問有無mami嘅小朋友, 係比teacher marcus教過架 我想知佢地係唔係都好鍾意marcus架

因為今朝送chrissie返學, 咁啱見倒teacher marcus行出黎, marcus叫chrissie跟佢行, 我竟然見chrissie好似好唔情願咁 之後marcus伸手比chrissie拖, chrissie竟然唔理marcus, 個頭重一直x低望住地下, 之後見marcus想再伸手"點"佢手仔, chrissie竟然立刻行開 , 之後marcus就唔再理佢, 大家各有各行去課室....

我見咁嘅情境, 真係令我好擔心, 點解chrissie好似唔多鍾意, 甚至好似有d驚marcus咁嘅:( :( :(

但日日接佢放學時, 佢又都好開心咁同marcus say byebye架bor, 我真係好唔明, 又好擔心呀:( :( :(

醒目開學勳章

原文章由 yiubb 於 07-9-10 09:59 硐表
請問有無mami嘅小朋友, 係比teacher marcus教過架 我想知佢地係唔係都好鍾意marcus架

因為今朝送chrissie返學, 咁啱見倒teacher marcus行出黎, marcus叫chrissie跟佢行, 我竟然見chrissie好似好唔情願咁  ...

Hi Yiubb,
我個女讀NC 同埋今年UK 都係Mr. Marcus 教英文, 我早幾日都有問佢上英文堂時的情況, 佢話Mr. Marcus 上英文堂的時侯主要用英語, 但有時會講一兩句廣東話, 但係我個女最鍾意嘅英文老師係Mr. Jeff 喎

醒目開學勳章

原文章由 晉諾媽咪 於 07-9-8 08:07 硐表
係度詳細唔講了, 只是她之前做了手術一些身體情況要休息!
我囝囝今年讀UKB, Miss Ng那班:)

嘩, 咁既係唔係小病喎!
我個女都係UKB呀 !

Mr. Jeff 係唔係過咗元朗果邊果個呀 你女女連續2年都係marcus教, 但反而鍾意第2班d老師 點解會咁嘅

原文章由 PansyMummy 於 07-9-10 13:32 硐表

Hi Yiubb,
我個女讀NC 同埋今年UK 都係Mr. Marcus 教英文, 我早幾日都有問佢上英文堂時的情況, 佢話Mr. Marcus 上英文堂的時侯主要用英語, 但有時會講一兩句廣東話, 但係我個女最鍾意嘅英文老師係Mr. Jeff 喎 ...

Dear 晉諾媽咪,

請加入我 - yammiepang - 智諾 (N-INA)

Thanks!!

yammiepang

原文章由 晉諾媽咪 於 07-9-5 12:32 硐表
新學年又黎整理吓個List :

2007 ~ 2008 主流班

N1A : -

NCA : -
子峰mama - 子峰

NCB (Half Day International Class) : -

LKA : -

LKB : -

UKA : -

UKB : -
晉諾媽咪 - 晉諾

2007 ~ 2008 國際 ...

佢係讀NC呀!! 多多指教!!

原文章由 yiubb 於 07-9-5 17:06 硐表
咁你小朋友係NC(K1) or N1呀??

醒目開學勳章

原文章由 yiubb 於 07-9-10 15:48 硐表
Mr. Jeff 係唔係過咗元朗果邊果個呀 你女女連續2年都係marcus教, 但反而鍾意第2班d老師 點解會咁嘅

我女女LK 時是Mr. Jeff 教英文的, 但係唔知点解响最後幾個月Mr. Jeff 去咗元朗教喎? 响呢幾個月重要轉咗2個英文老師, (Mr. Chris & Mr. Andy)

新學年又黎整理吓個List :

2007 ~ 2008 主流班

N1A : -

NCA : -
子峰mama - 子峰

NCB (Half Day International Class) : -

LKA : -

LKB : -

UKA : -

UKB : -
晉諾媽咪 - 晉諾

2007 ~ 2008 國際班

N-INA : -
moondream - Samuel

N-INA (NC International) :-
peggyyau - Lavonne
yammiepang - 智諾

NCB :-
yiubb - 瑤瑤

Remarks: The class code of N1 international and NC international whole day class is also N-INA.  

原文章由 PansyMummy 於 07-9-10 13:36 硐表

嘩, 咁既係唔係小病喎!
我個女都係UKB呀 !

Hi 同學仔, 噤星期六你地去唔去李宗德參觀呀!

醒目開學勳章

原文章由 晉諾媽咪 於 07-9-12 23:34 硐表

Hi 同學仔, 噤星期六你地去唔去李宗德參觀呀!

唔去啦, 因為李宗德係直資, 所以就算佢肯收我個女讀, 我都唔會考慮, 因為confirm 咗讀李宗德的話便唔可以参加統一派位嘅!

原文章由 PansyMummy 於 07-9-14 12:52 硐表

唔去啦, 因為李宗德係直資, 所以就算佢肯收我個女讀, 我都唔會考慮, 因為confirm 咗讀李宗德的話便唔可以参加統一派位嘅!

乜簡左李宗德就唔可以再統一派位o拿?咁如果統一派位唔係自己心水點算呀?又如果簡左李宗德而李宗德又唔收咁又點算呀?我未來o既心水係天官或者李宗德,好驚到時兩頭唔到岸啊.....

醒目開學勳章

原文章由 子峰mama 於 07-9-15 09:54 硐表

乜簡左李宗德就唔可以再統一派位o拿?咁如果統一派位唔係自己心水點算呀?又如果簡左李宗德而李宗德又唔收咁又點算呀?我未來o既心水係天官或者李宗德,好驚到時兩頭唔到岸啊..... ...

係呀, 如果揀咗直資小學(例如李宗德)而間直資小學又收你嘅小朋友, 咁間學校係會寄封信俾你並會講明如果你confirm 咗讀呢間學校, 咁就唔會可以再參加統一派位, 因為政府係有資助俾直資小學, 所以每一個小朋友都唔可以Keep住二間小學嘅學位(私立小學除外)。

但係如果李宗德唔收你個仔嘅話, 咁你當然可以參加統一派位啦,即係可以揀所有唔使交學費嘅學校嘞, 例如天官和天天等等。

原文章由 PansyMummy 於 07-9-17 13:40 硐表

係呀, 如果揀咗直資小學(例如李宗德)而間直資小學又收你嘅小朋友, 咁間學校係會寄封信俾你並會講明如果你confirm 咗讀呢間學校, 咁就唔會可以再參加統一派位, 因為政府係有資助俾直資小學, 所以每一個小朋友都唔可 ...

唔該晒,咁我可唔可以調返轉,先o係統一派位簡左天官,如果唔好彩派唔到先再簡李宗德咁呢?呢d問題係咪上到LK老師會解答架?

醒目開學勳章

原文章由 子峰mama 於 07-9-18 09:42 硐表

唔該晒,咁我可唔可以調返轉,先o係統一派位簡左天官,如果唔好彩派唔到先再簡李宗德咁呢?呢d問題係咪上到LK老師會解答架?

嗱, 咁我唸你要搏一搏自行收生階段嘞, 如果派到天官俾你個仔嘅話, 咁你當然可以揀讀天官OR 李宗德啦, 但係如果自行收生階段派唔到天官俾你嘅話, 咁你就要抉擇讀李宗德OR参加統一派位啦. 因為以我所知大部份直資小學都會公佈收生及要家長CONFIRM 學位先過統一派位, 所以係唔可以等到統一派位公佈後先至揀李宗德。
其實你個仔依家先讀緊N1, 唔使咁緊張啦, 因為英藝每年9月都會舉辨座談會講關於小一派位, 你可以等到LK或UK時先至再唸。

原文章由 PansyMummy 於 07-9-18 13:36 硐表

嗱, 咁我唸你要搏一搏自行收生階段嘞, 如果派到天官俾你個仔嘅話, 咁你當然可以揀讀天官OR 李宗德啦, 但係如果自行收生階段派唔到天官俾你嘅話, 咁你就要抉擇讀李宗德OR参加統一派位啦. 因為以我所知大部份直資小 ...

唔該晒 你講解得非常清楚,自問真係心急早左d,但控制唔到冇辦法 but可唔可再講一下咩係自行收生 另~我仔仔讀nc
‹ 上一主題|下一主題