用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

3A重複5次, 甚至乎10次都唔奇的, 我女朋友仔K3做3A果陣, 淨係一個3A, 就用左7個月喇...而我女...3A + 2A夾埋至3個月, 我唔係話我女有咩過人之處, 只係....小朋友真係搭唔通條線, 重複又重複, 係絕對會發生既事唻啊!

而做公文, 真係唔好同人地比較囉, 人地做個零月, 有可能係個小朋友對數特別敏感, 所以條線搭得特別快; 又有可能係個小朋友既父母落左好多心機去教, 去幫個小朋友搭通條線....做得慢既小朋友, 亦都有佢自己既原因, 唔好因為小朋友遲遲升唔到班而氣餒啊!

朋友成日搵我個女唻同佢個仔比, 大家而家都小一了, 成日話你學下XX啦, 你睇你丫, 大半年都升唔到班, 你點追呀你....我聽到都唔多好受, 相信佢個仔都唔好受啊! 好打擊小朋友自信心呢....公文始終係跟小朋友能力去畀功課, 有快有慢, 只要自己小朋友有進步, 學到野, 那就足夠了...千祈唔好作任何比較啊!

原帖由 bb86 於 10-3-8 17:32 發表
好彩你答不是份份都重複5次,因為囝囝遲D升3a,唔知點算if 重複5次

大家加油!

十月媽咪

因為個centre同我講以前係要寫到數字到220。但而家寫到120就可以學+ 數.  所以即係轉左。吾知係咪甘呢?

可惜我個centre冇中文, 吾則我都會比埋佢上, 因為可以打好基礎, 又有升級的鼓勵, 令小朋友讀得幾開心, 我又幾安心.

原帖由 十月媽咪 於 10-3-8 11:50 發表
NOKIN,

HI, 其實真係無乜IDEA究竟公文數既課程改左D乜, 不過向來都係3A開始學加數的啊!

ANYWAY, 繼續努力, 學公文係一條好漫長既路, 真係要一段日子, 至可以見到成效啊!

...

嘩, 乜原來而家寫少100咁多呀? 係呀係呀, 兩年前阿女讀果陣, 4A係要寫到220架! 仲要係響4分鐘之內完成添呀!

原帖由 Nokin 於 10-3-8 22:40 發表
十月媽咪

因為個centre同我講以前係要寫到數字到220。但而家寫到120就可以學+ 數.  所以即係轉左。吾知係咪甘呢?

可惜我個centre冇中文, 吾則我都會比埋佢上, 因為可以打好基礎, 又有升級的鼓勵, 令小朋友讀得幾開 ...

十月媽咪,

見你話攞"牌", 仲以為你囡囡每日做10張以上???
係咪最近先減紙??

原帖由 十月媽咪 於 10-3-7 13:19 發表
433433 per week唔side錢架喇...我女科數學係...323232 per week, 即係一星期至做15 pages咋!

"公文始終係跟小朋友能力去畀功課, 有快有慢, 只要自己小朋友有進步, 學到野, 那就足夠了...千祈唔好作任何比較啊!" -

原帖由 十月媽咪 於 10-3-8 18:14 發表
3A重複5次, 甚至乎10次都唔奇的, 我女朋友仔K3做3A果陣, 淨係一個3A, 就用左7個月喇...而我女...3A + 2A夾埋至3個月, 我唔係話我女有咩過人之處, 只係....小朋友真係搭唔通條線, 重複又重複, 係絕對會發生既事唻啊!
...

入咗小學, 真係好忙...
每逢考試週, 我都向Kumon 請假唔去上堂, 留在家 "溫書", 老師都問我"公文功課停唔停", 我囡話OK做到.... 我都照幫攞...

持續學習, 真係一種段練....大家一齊加油!

原帖由 Yau_Cheung 於 10-3-8 13:08 發表
我覺得大家唔好覺得做得少 worksheets 就係 side 錢,唔吸收就真係 side 錢啦!況且入咗小學&越咗學年真係無可能日日10張架。
我哋既 target 係輕鬆地持續學習。  大家一齊加油! :hamm ...

mmak,

以前under學年果陣, 何止每日10張丫...每日20張都試過啊! (分別係EFL 7A-5A, 中文5A, 數學3A - 2A), 呢堆LEVEL, 全部都係每日20張的啊! 不過自從平LEVEL, 就全部改番10張10張一日, 到超學年又再改...改到而家升左小一之後, 變成EFL 555555, 中文433433, 數學323232! 就是這樣了!

說實在的, 而家阿女做緊既呢D....無可能再好似以前咁, 10張10張咁做喇, 根本就吸收唔晒啊...所以寧願放番慢少少, 反正三科都超學年了, 何需心急呢? 放番慢D, 等佢吸收得好D, 反而對佢更有好處呢!

原帖由 mmak 於 10-3-9 09:39 發表
十月媽咪,

見你話攞"牌", 仲以為你囡囡每日做10張以上???
係咪最近先減紙??

醒目開學勳章

十月媽咪

我想問你囡是否K1 開始學kumon. from maths then english then chinese ? 她當時一日寫好多字OK嗎?

原帖由 十月媽咪 於 10-3-9 13:47 發表
mmak,

以前under學年果陣, 何止每日10張丫...每日20張都試過啊! (分別係EFL 7A-5A, 中文5A, 數學3A - 2A), 呢堆LEVEL, 全部都係每日20張的啊! 不過自從平LEVEL, 就全部改番10張10張一日, 到超學年又再改...改到而家 ...

囝囝中文做緊 AII,雖然只係平學年(P1),但佢都係 433433 咁做,暫時吸收都ok;再升level B,可能會再減紙。

囝囝學公文中前經常被中文老師投訴中文&普通話唔;直至最近的成積表顯示佢中文讀、寫已超越同齡(above year group expectation),普通話聽、講亦等同同齡(at year group expectation)。我自己就非常滿意囝囝一點一滴地吸收啦!

PS : 囝囝除公文中外,並無參加其他中文/普通話 course。

mmak,

以前under學年果陣, 何止每日10張丫...每日20張都試過啊! (分別係EFL 7A-5A, 中文5A, 數學3A - 2A), 呢堆LEVEL, 全部都係每日20張的啊! 不過自從平LEVEL, 就全部改番10張10張一日, 到超學年又再改...改到而家 ...

每日20張,TT 真係好犀利! 想當日仲未平學年,囝囝最多都係10張 (只係中文5A, 英文5A至4A)。

mmak,

原帖由 十月媽咪 於 10-3-8 15:32 發表
2A寫既野當然係多過3A架喇...唔想小朋友寫得手仔軟, 改5頁未嘗唔係一件好事唻啊! 同埋文章內容多左, 豐富左, 減張數FOR小朋友既吸收都會好D啊!

亞囡上星期已經做到190.  琴日上堂, 老師又由1開始比佢做起, 今次level 3a, 由一開始已經比亞囡每份做3次, 依家又要由頭再做, 即係每份要做4次.  琴晚問亞囡, 老師係咪有測驗比你做, 佢話唔知咩叫測驗(佢學校無d咁既野).  頭先打左去教室, 佢地話無比測驗亞囡, 只係想加強返亞囡既記憶, 所以比佢由1做起溫返.  係咪好多教室都係咁架?

醒目開學勳章

原帖由 Yau_Cheung 於 10-3-9 14:29 發表
每日20張,TT 真係好犀利! 想當日仲未平學年,囝囝最多都係10張 (只係中文5A, 英文5A至4A)。

BB86,

我女係K1升K2果年暑假(07年7月中, 3歲9個月)開始學公文數, START AT LEVEL 5A, 之後07年10月試學周 (已K2, 剛剛4歲), 就START公文EFL 7A...然後K2下學期 (08年4月試學周, 剛剛4歲半)就START埋個中文 (5A)!

當初START數學, 5A係由連線開始, 當時學校都係連緊線, 但D線無公文果D咁複雜, 所以阿女拎住支筆, 好似舞龍咁, 淨係一個5A, 搞左好似3個月...SO FAR呢個LEVEL係練習握筆&手腕運筆....由於只係連下線, 所以個女都覺得好玩!

至於EFL 7A-5A, 每日20張, 三個LEVEL用左1.5個月, 平均兩星期升一個LEVEL! 但4A開始要寫ABC就改番10張喇, 一唻數學又要寫, 英文又要寫; 而唻當時學校都係寫緊ABC, 要等佢慢慢適應寫字!

到K2下學期, 由於英文&數學都上左軌道, 所以加埋中文, 中文5A又係聽CD讀字, 響試學周果兩星期就搞掂左呢個LEVEL喇...跟住五月開始就正式寫中文字...為上K3打好晒寫中文字既基礎!

其實當時一日都唔係寫好多字, 一唻唔係三科一齊開始, 二唻加EFL果陣, 我女做數做得好輕鬆, 5分鐘10頁, 佢做得好ENJOY, 同埋EFL當初只係聽&讀, 佢完全無壓力的! 到加中文果陣, 數好似去到A咁上下, 英文就2A左右, 而中文又係初頭唔駛寫, "乙水"左佢落搭之後...嘿嘿...佢至發現, 原來中文咁多野寫....幸好果陣仲係幼稚園, 學校淨係逢星期五至有功課, 所以都好輕鬆!

不過升左K3之後, 各科就開始超學年喇...張數亦越做越少, 所以.....其實初頭唔多野寫, 反而而家CUT左張數, 都覺得多過以前做10張果陣啊!

原帖由 bb86 於 10-3-9 14:09 發表
十月媽咪

我想問你囡是否K1 開始學kumon. from maths then english then chinese ? 她當時一日寫好多字OK嗎?

要視乎各教室重視D乜野, 亦都要睇番小朋友響教室係咪都做到快而準! 如果老師覺得佢無問題, 唔駛再加強既話, 完左200就會做TEST...相反...若然老師覺得小朋友仲係有D地方唔熟練, 那就有機會整個LEVEL重複多一次至做TEST了!

原帖由 mamacpy 於 10-3-9 14:39 發表

亞囡上星期已經做到190.  琴日上堂, 老師又由1開始比佢做起, 今次level 3a, 由一開始已經比亞囡每份做3次, 依家又要由頭再做, 即係每份要做4次.  琴晚問亞囡, 老師係咪有測驗比你做, 佢話唔知咩叫測驗(佢學校無d咁 ...

你地太過獎喇...回想番...著實唔知點解當時可以咁神勇的啊!

原帖由 Yau_Cheung 於 10-3-9 14:29 發表

醒目開學勳章

Thanks for your sharing!
if you don't mind, can you share how about now. how you set the time table for her, since she  have other activities like learing piano......what time she goes to sleep? sorry too much question.

原帖由 十月媽咪 於 10-3-9 15:19 發表
BB86,

我女係K1升K2果年暑假(07年7月中, 3歲9個月)開始學公文數, START AT LEVEL 5A, 之後07年10月試學周 (已K2, 剛剛4歲), 就START公文EFL 7A...然後K2下學期 (08年4月試學周, 剛剛4歲半)就START埋個中文 (5A)!

...

原帖由 十月媽咪 於 10-3-9 15:19 發表
BB86,

...

K3, 中文邊個level叫做超學年呀?

原帖由 十月媽咪 於 10-3-9 15:23 發表
要視乎各教室重視D乜野, 亦都要睇番小朋友響教室係咪都做到快而準! 如果老師覺得佢無問題, 唔駛再加強既話, 完左200就會做TEST...相反...若然老師覺得小朋友仲係有D地方唔熟練, 那就有機會整個LEVEL重複多一次至做TE ...

明白.  咁可能我囡寫併音方面唔太熟喇.  每日係我陪亞囡做公文, 我覺得佢聽讀完全無問題, 但係要佢睇字/聽住自己默個併音出黎佢就差d.  原本諗住下個星期升2a就改其中兩日做5頁, 依家又要最小等多3個星期, 嗚~

醒目開學勳章

原帖由 mamacpy 於 10-3-9 16:54 發表

K3, 中文邊個level叫做超學年呀?

K3~2月尾做到2A 200便是超半學年、讀到BI 200是超2學年...
今年8月尾會再結算:K3做到AI 200超半學年、BII 200是超2學年...

BB86,

以下係我女每日既時間表 (大約)...時間上會有少少出入, 但大致上係咁樣安排....

時間/日期

星期一

星期二

星期三

星期四

星期五

星期六

0600-0630

起床, 梳洗, 吃早餐, 換校服

0630-0730

回校上課

0730-0830

0830-0930

0930-1000

1000-1100

1030-1130

1130-1215

1215-1345

學油畫

1345-1415

1415-1500

公文數

1500-1545

放學

1545-1615

小休片刻, 吃茶點

1615-1700

學琴

上公文中

做功課

上公文英

做功課

1700-1830

做功課 + 公文中英數

做功課 + 公文英數

做公文中英數

做功課 + 公文中數

做公文中英數

1830-1915

吃晚飯

1915-1945

沖涼

2000-2100

練琴

2100-2200

溫習/閱讀/做網上練習

2200-0600

上床睡覺

原帖由 bb86 於 10-3-9 15:45 發表
Thanks for your sharing!
if you don't mind, can you share how about now. how you set the time table for her, since she  have other activities like learing piano......what time she goes to sleep? sorry ...
‹ 上一主題|下一主題