用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 9/2014 英國開學分享
樓主: skate
go

9/2014 英國開學分享   [複製鏈接]

skate 發表於 14-9-11 21:41
其實我都覺得咁係會影響親子關係, 從前我大嗰個唔會有呢個問题, 佢每朝返學前都會同我 Skype, 講佢嘅近況我 ...
我都係咁唸,未去英國前因為青春期l已經好反叛,但又未至於無計傾。剛剛返黎因為好想知道佢安頓成點,所以whatsapp問佢點,點知佢又唔覆,越唔覆就越擔心越想知,所以仲發得多whatsapp變得仲煩。從英國返黎之後每晚都失眠,心情好差。真係唔知如果唔理佢唔再問佢野,會唔會從此就無在果仔,定話佢會忽然掛住我主動搵我傾計呢?

回覆 vvbb2214 的帖子

我都有比D藥同退熱貼佢用, 佢個咀熱氣到腫晒, 心痛死, 明天再寄D茅根精同書及文具比佢

回覆:Macau媽媽 的帖子

阿仔番咗一星期學,好適應好開心。完全無話瞓吾著,掛住屋企想喊, etc.  都有日日打比我 (我仲響英國), 主要問我問題,想我幫佢解決。不過我盡量吾再好似响香港時咁做helicoptor parent,  幫佢搞掂晒d 野,我會比意見佢點handle,  但要佢自己去揾老師/同學解決。 我同佢講,如果我仲好似以前咁幫佢,佢响呢度會比人笑或鄙視,佢好乖咁去嘗試自己搞掂。E.g.  佢今日好開心咁話我知,佢有得join 羽毛球訓練啦,本來已滿額,佢自己寫email 比director of sports,  爭取咗個位返黎,我聽得出佢好有滿足感!我覺得比咁貴學費機票送佢黎英國boarding 無白費。

回覆 Ruby1219 的帖子

我而家都未訓得著, 同囡囡WhatsApp緊, 我先生都叫我吾好咁緊張, 等佢自己處理

亮燈 發表於 14-9-11 20:18
原來只係3G卡,只係上網,唔打得電話。

其實我係英國讀緊書既學生,如果你想搵有上網既電話卡可以用GIFFGAFF,要無限上網就12磅一個月,第一次申請有5磅回贈.如果只係要幾百MB既上網5磅-10磅既plan都有.自己上網TOP UP簡PLAN就可以

eric5118 發表於 14-9-12 03:28
其實我係英國讀緊書既學生,如果你想搵有上網既電話卡可以用GIFFGAFF,要無限上網就12磅一個月,第一次申請有 ...
唔該晒,佢依家用到就算,純粹whatsapp都冇問題,謝謝意見。

引用:+本帖最後由+Macau媽媽+於+14-9-12+02:47+

原帖由 Macau媽媽 於 14-09-12 發表

回覆 Ruby1219 的帖子
其實小朋友去外國讀書,除咗可以學習獨立外,亦都比咗機會家長們,學習放手,相信子女們能夠自行處理事情。

引用:Quote:原帖由+Macau媽媽+於+14-09-12+發表

原帖由 vvbb2214 於 14-09-12 發表
其實小朋友去外國讀書,除咗可以學習獨立外,亦都比咗機會家長們,學習放手,相信子女們能夠自行處理事情。 ...
Agree

回覆 vvbb2214 的帖子

明白

回覆:9/2014 英國開學分享

uk 唔係唔興睇醫生, 學校有 medical room, 應有護士當值, 學生要通知走師安排去睇, 港生都包普通醫療, 但家長要付來回的士費, 我都試過, 小朋友有病, 家長可直接 email 比學校及 boarding parents, request 去睇醫生㗎! 約於當地 9am email 比佢, 通常會即時覆

呀仔今年第三年去英,開頭我亦晚晚等他放學及whatsapp, 半夜掛住個電話有冇回覆。Wifi 在大㕔,故買T mobile £20用,但好快用完數據。電話我打長途比他,他不收費,我香港比長途,但收得很清楚便可以,而且隨時可聯絡。一年後他多咗朋友,常用電話及上網,便改月plan £15。所以兩個term 後,我冇半夜醒來等他了,大人亦要習慣吧。

回覆 Macau媽媽 的帖子

唉! 我仔仔同你女情況一樣!

剛剛又聯絡過,今天都冇返學,終於學校醫護要比藥我囡飲,成個咀腫到食吾到同講吾到。

回覆 kotjoanna 的帖子

我囡零捨多問題,唉!

brother4  敏感?  發表於 14-9-12 15:45

回覆 brother4 的帖子

吾係敏感,係熱氣,因為我囡好容易熱氣

KK0202  好容易熱氣
Ask your daughter t   發表於 14-9-13 10:22
brother4  manning 清熱酷  發表於 14-9-12 17:15

佢逃避長大獨立, 日日喊, 前日我狠狠地鬧佢, 佢呢兩日又好似好DD.。 無可能咩事都無,只是自己唔習慣就放棄返港; 點解人人做到, 自己唔夠堅強!  唔通大了返工唔慣又同我講唔做?若發生嚴重事故, 那我一定比回港。

brother4  小朋友不能狠狠地鬧,有時用軟硬   發表於 14-9-12 17:18

我女兒第一個星期有些情緒不穩定,每次通電話都不想放,太太周未接她回酒店和她談了幾個小時,讓她知道人要獨立,要去自己面對,太太星期日送她回校竟然很平靜,之後太太回香港了,這個星期每次談電話都很開心,她說時間會將不安的心慢慢平靜起了,也開始熟悉學校了,同學們也熟了,開始投入讀書了
我們是用facetime談電話,看到她燦爛的笑容,我們放心了。孩子的一旦適應下來了,會投入校園生活,大家不用擔心。

但願各位家長及子女都可輕鬆面對這轉變,各展所長,努力學習。

Macau媽媽  讚同  發表於 14-9-12 20:38

最緊要各位囡囡, 囝囝身體健康

回覆:9/2014 英國開學分享

小朋友當然要學獨立, 但親子關係亦很重要, 兩者都不可决

‹ 上一主題|下一主題