用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 08-09 P1D 播道3號家長岸邊交談站
樓主: chinfung
go

08-09 P1D 播道3號家長岸邊交談站 [複製鏈接]

多謝各位賞面,熙熙話今日好好玩,佢超級開心,開心到而家已經瞓左,希望各小朋友都玩得開心。真係好多謝大家,招呼唔到,請大家見諒!

特別多謝Sandra,整左兩個蛋糕、沙律同曲奇餅,好好味,雖然佢唔上BK,一樣好多謝佢!

另頭先發現一隻粉紅色的BB米妮,唔知係邊位小朋友留低左呢!

原帖由 bbdou 於 08-12-14 19:56 發表
多謝各位賞面,熙熙話今日好好玩,佢超級開心,開心到而家已經瞓左,希望各小朋友都玩得開心。真係好多謝大家,招呼唔到,請大家見諒!

特別多謝Sandra,整左兩個蛋糕、沙律同曲奇餅的Sandra,好好味,雖然佢唔上BK,一樣好多謝佢!

另頭先 ...

bbdou :

今天大人和小朋友都好 Happy , 你派了吟多禮物, 真客氣。我沒有留下BB 東西, 只留下人肉聖誕樹 Look 在你家, 多得亞仔唔少, 希望冇嚇親人 la。OH coming Friday EC 旅行再玩過。

Thank you !

chinfung

唔駛客氣,其實d禮物有好多都係之前熙熙去玩攤位遊戲攞的,有d就係買野的贈品,反正我們也用不了這麼多,拿出來抽獎,等小朋友開心下,總比放左係度冇用好!

你的聖誕樹look好趣緻,點會嚇親人呢!平時d小朋友冇乜機會玩大人,咪等佢地玩下,可以促進親子關係,希望兩位爸爸唔好介意就真!講個秘密俾大家知,熙熙四歲幾的時候,我地買左d可以畫係皮膚的顏色筆俾佢,佢成日都用來畫爸爸,難得爸爸肯俾熙熙糟質,畫面、畫大脾、畫手臂,有一次將爸爸成個心口+肚腩都畫到花呢碌,好好笑!

我地琴日掛住食同玩,唔記得周圍影下相,淨係拍左video,如果有人影左相,方便的話,請email俾我,等我地可以留個記念!

原帖由 chinfung 於 08-12-14 22:10 發表

bbdou :

今天大人和小朋友都好 Happy , 你派了吟多禮物, 真客氣。我沒有留下BB 東西, 只留下人肉聖誕樹 Look 在你家, 多得亞仔唔少, 希望冇嚇親人 la。OH coming Friday EC 旅行再玩過。

Thank you !

chinfung ...

bbdou
昨天多謝你邀請我們一家, naoki返到屋企講左好多次, 今日玩得好開心, 問我1月有無人開生日會, 我話無, 好似要3月, 佢很失望

熙熙的魔術表演很有創意, 發揮他很有自信的一面, 同埋他很可愛, 好乖, 很會討人歡喜

多謝你讚熙熙,我都好感恩有個咁樣的仔!其實Naoki都好乖好可愛,你唔好對佢咁惡啦!

熙熙個魔術表演係早幾個月之前已經開始練習,佢好重視架,琴日表演完佢都好開心!我都好開心佢咁有自信!琴日你地走左之後,佢仲意猶未盡,同未走的朋友玩馬騮搶球同一二三紅綠燈,到佢地都走埋,佢坐係梳化到睇睇下電視就瞓著左!

之前仲諗左一d其他遊戲,不過時間控制得唔好玩唔到,下次有機會再玩!

不過好多謝大家幫我食晒d野,唔駛我又連續食幾餐,真係會食到

其實我好歡迎大家帶埋小朋友來我屋企玩,因為好多家庭都係只有一個小朋友,比較少機會有同齡小朋友一齊玩,所以大家如果星期日冇乜節目,又唔嫌我屋企比較隔涉,可以俾個電話我,過來玩幾個鐘,或者燒野食都得架!

原帖由 心心 於 08-12-15 10:03 發表
bbdou
昨天多謝你邀請我們一家, naoki返到屋企講左好多次, 今日玩得好開心, 問我1月有無人開生日會, 我話無, 好似要3月, 佢很失望

熙熙的魔術表演很有創意, 發揮他很有自信的一面, 同埋他很可愛, 好乖, 很 ...

原帖由 bbdou 於 08-12-15 14:56 發表
多謝你讚熙熙,我都好感恩有個咁樣的仔!其實Naoki都好乖好可愛,你唔好對佢咁惡啦!

熙熙個魔術表演係早幾個月之前已經開始練習,佢好重視架,琴日表演完佢都好開心!我都好開心佢咁有自信!琴日你地走左之後,佢仲意猶未盡,同未走的 ...

hi bbdou :

唔係麻, 咁鬼易, 無節目, 尹熙熙。

唔係麻, 咁鬼易, 無野食, BBQ。

唔係麻, 咁鬼易, 聖誕假, 搞?好 ...........

其實都好易玩姐, 点解小朋友覺得很難呢?

另外昨天影了些少相, 等我回家整理好 send 給你---句號

chinfung

教導不同類型小孩子必須有著不同教法, 熙熙果種我可能不會惡; 對著naoki又或者在一般教導小孩子, 說教時一定要有理, 亦要夠硬, 獎罰必須分明, 說了要罰甚麼便是甚麼, 不可能因為他喊而心軟, 雖然如此, 硬還硬, 我從來沒有打仔, 昨晚我解釋他日間發生的事, 我硬的原因是要他銘記於心, 萬萬不能做一個不付責任的人, 如果不服輸, 不參與遊戲便是了, 如果你只想參與, ok的, 不爭著當領袖就不會輸... 其實昨天事件很好的, 我又有機會教育他 ... (講到尾, 我唔想他happy完不負責任... 明嗎 )

我都很想再來你屋企玩.. 希望好快又有機會啦

今天是不是派卷? 其實中文有幾多份卷?

你們的RESULT如何? 今晚放工返去睇下, 有定心理準備要嘔血了~

原帖由 心心 於 08-12-15 16:18 發表
今天是不是派卷? 其實中文有幾多份卷?

你們的RESULT如何? 今晚放工返去睇下, 有定心理準備要嘔血了~

Hi sum sum :

中文共有三份卷 (3個分數)。 我問開心果D分數時, 他都吞吞吐吐的回答, 只說聆聽 Exam paper 最少分 --- 叫我回家才看及叫我不要怪他。 (其實中文科真的比較難, 合格我都免强收貨 la)

chinfung

回家看分數了

好緊張呀

原帖由 chinfung 於 08-12-15 16:34 發表

(其實中文科真的比較難, 合格我都免强收貨 la)

幾多分才叫合格呢?

chinfung
o華, 你好創意好搞笑.

中文我地1c未派,
但派左英文& math,
都幾滿意.

papa
我仔話60分合格.

bbdou
好開心, 你home真係好正.
你講得好arm, 我地多數都得一個,
有時都幾悶

chinfung

ansel未考前已經同我講
佢的中文聆聽好差
考完佢話有一條聽唔切答唔到
不過呢樣我地冇得同佢溫bor

放心了, 英文其實好淺, 衰大意, 哈..
中文閱讀有做漏, 白白無左5分..哈哈哈..
中作,中聽我都很滿意
我本人給他100分, 亦會給他應得的獎勵鼓勵下佢~

B班今日派左G.S.同Maths,成績我都好滿意。Maths衰唔小心,G.S.比我預期中好,計埋佢之前溫書的表現,我都係俾滿分。聽日會派中文同英文,最擔心係中文,熙熙已經講左佢閱讀張卷不供詞填充唔識做,完全空晒,所以都唔敢寄望太高。

原帖由 心心 於 08-12-15 21:31 發表
放心了, 英文其實好淺, 衰大意, 哈..
中文閱讀有做漏, 白白無左5分..哈哈哈..
中作,中聽我都很滿意
我本人給他100分, 亦會給他應得的獎勵鼓勵下佢~

早晨!各位,

多謝 bbdou, 的款待,我哋玩得很開心,又食又拎,真超值.
剛剛我 sent 咗 e-mail, please check it.

cheukue

另 chingfing 真有創意,好攪笑!  

cheukue,

我收唔到email呀,可否麻煩你再send多次俾我?
[email protected]

chinfung,

你真係好有創意,好好玩!琴晚睇返小朋友玩遊戲的video,發現到 Chin Fung 真係一個好好好好的小朋友,佢主動出來幫其他小朋友用手放係個匙羹下面,以防d花生跌落地呀!咁主動幫人,幫我讚下佢!今晚我試下可否upload到d video上網,等大家可以重溫下,你介唔介意我upload埋你d相上網?

原帖由 cheukue 於 08-12-16 09:24 發表
早晨!各位,

多謝 bbdou, 的款待,我哋玩得很開心,又食又拎,真超值.
剛剛我 sent 咗 e-mail, please check it.

cheukue

另 chingfing 真有創意,好攪笑!  

bbdou,

我已sent 多次,請 check it.

tatacat,

我 sent 唔到給你, 請給我 e-mail thanks.

cheukue

well received.  thanks.

原帖由 cheukue 於 08-12-16 11:32 發表
bbdou,

我已sent 多次,請 check it.

tatacat,

我 sent 唔到給你, 請給我 e-mail thanks.

cheukue

原帖由 bbdou 於 08-12-16 11:20 發表
cheukue,

我收唔到email呀,可否麻煩你再send多次俾我?
[email protected]

chinfung,

你真係好有創意,好好玩!琴晚睇返小朋友玩遊戲的video,發現到 Chin Fung 真係一個好好好好的小朋友,佢主動出來幫其他小朋友用手放係 ...

Hi bbdou :

多言射妳對 chin fung 的讚許, 他在玩方面一留, 但讀書方面就 ?留, 今天派的 Maths & G.S. 都好過昨天的中文都安樂D,我絕對讚承 upload D video and photo 一起分享。

cherry Mum :

我多口說聲 tatacat e-mail 請留意 address 開頭是anita, 不是妳send的( antia 錯 ) 便可。

chinfung
‹ 上一主題|下一主題