用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基法小學(油塘) 油塘基法嘉獎站- Part 3
樓主: 雪文
go

油塘基法嘉獎站- Part 3 [複製鏈接]

Good morning!

上個星期日考試就好好,點知尋日就又焗又陰天!

原帖由 雪文 於 10-6-14 09:34 發表
Morning !

醒目開學勳章

唔錯喔
原帖由 雪文 於 10-6-13 21:45 發表
全班最高 93

醒目開學勳章

有一條俾人扣六分唔抵囉

我囡寫 :  小鳥好像風筝.......點會生物似死物加.

原帖由 lkv945 於 10-6-14 10:16 發表
唔錯喔  

醒目開學勳章

各位你哋認唔認識有人讀聖言加 ?  我想問佢哋學校收生, 平均分要大約幾多分先收生呢.

我諗我仔離聖言呢條路遠咗好多啦

醒目開學勳章

今次到我睇到我仔份試卷把鬼火

醒目開學勳章

呢條題真係太多分啦, 我囡同學仔二題扣晒, 咁就無咗 12分.

原帖由 雪文 於 10-6-14 11:02 發表
有一條俾人扣六分唔抵囉

醒目開學勳章

我仔呢題ok,第2題我就哭笑不得
蜜蜂好像商人
有一條俾人扣六分唔抵囉

我女寫 蜜蜂像我一樣努力做功課 .... 睇到真的是火爆, 我到今天仲笑緊他....

睇來大圍中作都考得不是太好, 我估大把人不合格...

這次的作文相對好像深左, 還是的小朋友蠢左, 不夠醒 !
我估我 女是後者啦.....

有一條俾人扣六分唔抵囉

醒目開學勳章

呢班大帝 我仔有一題重組句子激到我
高歌一曲,寫一曲高歌
原帖由 yan02 於 10-6-14 11:17 發表
我女寫 蜜蜂像我一樣努力做功課 .... 睇到真的是火爆, 我到今天仲笑緊他....

睇來大圍中作都考得不是太好, 我估大把人不合格...

這次的作文相對好像深左, 還是的小朋友蠢左, 不夠醒 !
我估我 女是後者 ...

醒目開學勳章

其實如果我睇, 一曲高歌都可以呀.

講真我仔而家的中文, 我都搞唔太清楚點解錯, 因為真係好模糊, 如果我做都可能錯. 我都唔明.

我而家又要上网學記叙文同描寫文的分別 ?  有份課外綀習, 標准荅案係描寫文, 但我仔係咁講係記叙文, 我叫佢返去問中文老師, 佢又唔肯.

原帖由 lkv945 於 10-6-14 11:28 發表
高歌一曲,寫一曲高歌  

雪文,
check pm!

原帖由 雪文 於 10-6-13 21:47 發表
Sara :  Check PM please.

醒目開學勳章

敘文:記敘文就是把人物的經歷、言行或事情的發展過程交代和敘述出來。記敘文的作法有順敘法、倒敘法、散敘法和插敘法。

描寫文:描寫文就是通過多種多樣的描寫方法,用生動、形象的語言,把人物、景物或動作刻畫出來,使讀者如見其人,如睹其物。描寫文的作法有定點描寫法、動點描寫法、步移法、隨時推移法、分類描寫法、肖像描寫、行動描寫、語言描寫、心理描寫、直接描寫、間接描寫和比喻描寫。

醒目開學勳章

描寫文可以寫人和物,例如描寫人的外表。例如:我的媽媽。便須用描寫文去描寫媽媽的外表。又例如:春天的景色。也需要用描寫文去描寫那美麗的景色怎樣美麗。記敘文一般是記敘 一件事,例如:難忘的一天。希望可以help到你

醒目開學勳章

無新PM呀 ??

原帖由 sara11 於 10-6-14 12:38 發表
雪文,
check pm!

而家既小學中文真係好深好難!D文章同題目都好糢糊,好難分!唉!我仔仲難搞!

原帖由 雪文 於 10-6-14 12:32 發表
其實如果我睇, 一曲高歌都可以呀.

講真我仔而家的中文, 我都搞唔太清楚點解錯, 因為真係好模糊, 如果我做都可能錯. 我都唔明.

我而家又要上网學記叙文同描寫文的分別 ?  有份課外綀習, 標准荅案係描寫文, 但我仔係 ...

醒目開學勳章

睇怕我今年可以計劃去多次威尼斯, 因佢哋只送11歲以下的小童船票同buffet,明年我仔就無得送唔抵啦.

不止你仔 ,我女都曾呢條 ,他不明高歌是什麼意思, 以為是一首歌名 , 甘又沒左3分啦...

原帖由 lkv945 於 10-6-14 11:28 發表
高歌一曲,寫一曲高歌  

雪文,
just sent, pls check again!

原帖由 雪文 於 10-6-14 12:41 發表
無新PM呀 ??

醒目開學勳章

Sara , pls call me.
你個電話是否飛咗返屋企 ??

原帖由 sara11 於 10-6-14 14:29 發表
雪文,
just sent, pls check again!

有一條俾人扣六分唔抵囉

我個囝都差不多一隻獅子像一座山 ,佢唔係實日大意就閱讀理解,有9字頭,現在又唔合格 ,睇來今次又入唔到100名,是否除了兩班精英班,其他都係跟名次編班

‹ 上一主題|下一主題