用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 07-08年度入讀 York N1的媽咪~入黎啦~
樓主: Krystal
go

07-08年度入讀 York N1的媽咪~入黎啦~ [複製鏈接]

記得幫個相機差電 - 一定一定
原文章由 Krystal 於 07-11-23 15:35 硐表

好快就到你啦,唔好咁心急呀

記得幫個相機差電呀

想問下 n1d am 既小朋友 你地食左 yingying 簡既
panda cookies 未呀 yummy  
原文章由 Fionyiu 於 07-11-23 22:54 硐表
Hi ShinTeresa,

I also will join class visit on next Monday.  My son's name is Naoki.  What is your daughter's name?  I remember that our kids study at same class.  What time will you arrive?  My visi ...

thanks for sharing
原文章由 maylinlam 於 07-11-23 11:29 硐表
我前幾曰都觀左課, 仲拍低左短片
好搞笑, 大家分享下

http://www.youtube.com/watch?v=O-uGH44YNUY

關於學券一問

我個小朋友依家讀緊N1,聼講明年入YORK的小朋友沒有學券,對我們有影響嗎?我們的學券會不會也要取消?

原文章由 乖仔mami 於 07-11-27 00:18 硐表
我個小朋友依家讀緊N1,聼講明年入YORK的小朋友沒有學券,對我們有影響嗎?我們的學券會不會也要取消?

我地 (07-08年度) 入讀N1的小朋友會繼續有學劵,
只係出年或之後入讀 (08-09年度) 的小朋友先至冇呀.

所以你放心啦,我地合共有3年學劵架 (即由 N1 to U3) OK ?

P.S. 細佬出年都會讀 York , 冇學劵不特止,學費將會加到 $2750/月.

[ 本文章最後由 Krystal 於 07-11-27 11:24 編輯 ]

冇學卷 & 加上雍費多, 都真係幾容....

原文章由 moonychan 於 07-11-27 10:55 硐表
冇學卷 & 加上雍費多, 都真係幾容....

其實出得九龍塘讀都預左要洗錢,
最緊要小朋友學到野 & 讀得開心,
我見我女女依加咁 enjoy 返學的生活,
覺得洗多少少錢都值得.
所以都幫左仔仔報埋 york .

一個要付錢

我想問一個要比學費之外還有什麼費付, 校車(由大圍到學校要付??   錢呢?  

原文章由 Krystal 於 07-11-27 11:27 硐表

其實出得九龍塘讀都預左要洗錢,
最緊要小朋友學到野 & 讀得開心,
我見我女女依加咁 enjoy 返學的生活,
覺得洗多少少錢都值得.
所以都幫左仔仔報埋 york . ...

Misc Fee:

$300 for tea (optional, may bring by yourself)
around $1800 for book Annually
Misc Fee for around $1000 (=100-200 per month)Annually or semi-annually(not quite sure), It's for pencil, some little gifts and etc)

Therefore, total misc fee per month(average) is within $500 including the tea. So, not so much.

For your kind reference.

原文章由 NokYeung 於 07-11-27 13:48 發表
我想問一個要比學費之外還有什麼費付, 校車(由大圍到學校要付??   錢呢?  

dinosaur_bb2004

即係每月around $3500未計校車.  重想問仍有其他費要比嗎?  興趣班要多少錢呢?  

你小朋友讀緊k1嗎?  so far overall d comment係點呢?  

原文章由 dinosaur_bb2004 於 07-11-29 12:50 發表
Misc Fee:

$300 for tea (optional, may bring by yourself)
around $1800 for book Annually
Misc Fee for around $1000 (=100-200 per month)Annually or semi-annually(not quite sure), It's for pencil, some  ...

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

WinkyLee,

Should be around 3250 per month.

So far the class teachers are good.  English teacher is very good and make them like English very much.

Although many mama comment it commercial, I think the school really has "heart" to make the student good and it really can.  Of course, my son is so lucky that he can use "school coupon($900)" /month.

原文章由 WinkyLee 於 07-11-29 13:32 發表
dinosaur_bb2004

即係每月around $3500未計校車.  重想問仍有其他費要比嗎?  興趣班要多少錢呢?  

你小朋友讀緊k1嗎?  so far overall d comment係點呢?  

HI,各位家長,你地好!

我小朋友08年1月將入讀york N班。剛收到學校收費表,費用如下: -
1.學費$2180
2.英語活動費$1710 (每月$570,每三個月為一期繳付)
3.茶點費$1770 (半個學期 = 6個月)
4.課本費用$376 (OPTIONAL, 可自行購買)
5.冬季校服及書包(OPTIONAL, 可自行購買, 款式必須與校相同)
6.雜費,包括文具/學生證/相簿/party 生日會 節日禮物等$977 (OPTIONAL, 可自行選買)

我想問:
1)英語活動費係咩嚟,是否額外課外活動。N班是否冇英文堂上?
2)校服可以自行出外購買,但學校有提供樣式,是否所有店舖均有售?
3)文具/fIle/顏色筆是否需要和學校用的一樣?是放在學校用或放書包帶回校及家?

多謝現就讀york小朋友家長幫忙解答。

HI,

等我試吓解答你的問題

1)08-09的學費應該每月是$2750,即第一項加第二項,學校拆開條數給家長們睇。(估計可能07-08學生有學券,學費需維持每年$24000以下,所以要分開兩條數)。

學校咁著重英語,又點會冇英語堂。雖然學校沒有外籍老師做班主任,但學生日日都有英語課,由外籍老師教授,從觀課中,所有老師都教得好生動,學生亦好投入,好開心。

2)校服可以自行購買,價錢平d,可以在九龍城校服店買,款式同學校的有少少出入,但沒有問題,我都是在九龍城買的。有些媽媽會在學校買一套,在九龍城買多套作替換。

3)文具/file/顏色筆等多數在學校使用,所以都是要訂的

4)茶點是optional,我有訂,與其他人一起吃,小朋友會開心d。可以自備,都有同學沒有訂。

5)書包及茶杯碟就要在學校訂,有晒logo,唔知去邊到買。

6)雜費我都有比,一次過ok啦。

[ 本文章最後由 ANC 於 07-12-1 11:52 編輯 ]

各位媽媽, 你地有否收到下一期之課外活動通告, 唔知係我誤會定咩, 點解今次要一次過報兩個course, 唔可以只是學一個

張通告講明 sat既興趣斑 一返就要2堂 我只係concern 個小朋友米又係要甘早起身 mami帶左佢返學之后 又要係又一成到牛多粒中 wa仲攰個番工
原文章由 meldoy2216 於 07-12-1 12:06 發表
各位媽媽, 你地有否收到下一期之課外活動通告, 唔知係我誤會定咩, 點解今次要一次過報兩個course, 唔可以只是學一個

ANC,

Hi! 您好!我女係讀緊N1,請問冬季校服在九龍城校服店可買到嗎?我都想買多套作替換。多謝!

maggieszt

maggieszt

九龍城有兩間校服公司都有賣york的校服,夏季校服男仔女仔都有,運動服就只有其中一間有。冬季校服我知道到男仔的恤衫及褲,女仔就唔係好清楚。

原文章由 maggieszt 於 07-12-2 00:31 發表
ANC,

Hi! 您好!我女係讀緊N1,請問冬季校服在九龍城校服店可買到嗎?我都想買多套作替換。多謝!

maggieszt

我囡囡楚翹(Victoria) 讀 n1b(am), 原本打算坐緊月都會去觀課,
點知因為同一日要帶妹妹去健康院, 我去唔到觀課... ...

請問有無同班 (唔同班都得架)既mami 有任何 vedio 或相片可以send比我睇下呢.... ... 我真係好想了解下囡囡既上課程形 (就算影唔到亞女都無謂)
:-( :-( :-( :-(

一年一次都去唔到, 好可惜, 好唔開心呀... ...

pls mail to: [email protected]

THANKS!!

恭喜你喎 又見番你返黎lu 好好坐月 小心身体呀
原文章由 gogoMa 於 07-12-3 14:29 發表

我囡囡楚翹(Victoria) 讀 n1b(am), 原本打算坐緊月都會去觀課,
點知因為同一日要帶妹妹去健康院, 我去唔到觀課... ...

請問有無同班 (唔同 ...

gogoma

唔好意思, 8卦問下, 你的大頭照, 女女咬緊乜野部位呀????????
‹ 上一主題|下一主題