用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 05-06年升讀小三的家長, 請進入>>
樓主: siulisa
go

05-06年升讀小三的家長, 請進入>> [複製鏈接]

Re: 05-06年升讀小三的家?妳

有嫁 ! 我個仔間唔中會同我傾心事嫁
不過通常要佢主動,
好似尋晚, 佢一早刷完牙, 話想同我傾下計..
我話好呀, 想講咩 ---- 你生個細佬比我玩呀

叫我死好過, 教你都已經無氣啦
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

菲媽,
我全部都冇學啦!因為佢冇心機做同冇興趣學,我覺得英文都係跟外籍老師學好d,起碼佢肯放膽講同習慣聽,如果出去考聖三一試,倫敦英語考試,或劍橋試,都比公文幫助大.另外數學可以學學林數,類似學校課程,有應用題,而奧數比較思考及有趣味性,妳可能繼續學公文數,等聖誕假或長假期比其他佢學,睇下邊樣有興趣,最緊要有興趣學,如果唔係真係晒錢晒時間!  

siulisa,

因為打中文打到我都short short 地

fion414 寫道:
siulisa,

因為打中文打到我都short short 地
該用戶已被刪除

James&Simon, fion414, JP,

多謝你地既意見! 我都要好好反省下.

公文數又真係幾悶,但現在食之冇味,棄之可惜.
奧數都唔錯,學林又有人話好,我個囡有唔肯用腦,比較怕數字,所以我先比佢學公文數咋...
菲媽 =^_^=

James&Simon 寫道:
[quote]
菲媽 寫道:

fion414,

咁你而家有冇學緊公文?我都係好想cut左公文數,究竟公文數有冇用?呀囡話想學返公文英文,唔想學數,但我唔想佢話唔學就唔學,你話我應該點做...  

我一路都無比兩個囝去公文式, 因為以前我去過澳洲見過阿囝果兩個表姐學到哭,唔想做,攪到同阿媽玩對抗,所以我很怕會攪成敢. 而且我自己唔多buy佢地的教學方式, 一味得果做功課,是否真是可以學到呢   

可能我多口些請見諒!    [/quote]

James&Simon , 菲媽 & fion414,  

我囡囡都學左公民 '中' &  '英' 一年多, 雖然依家冇學, 但係我覺得公民都真係有佢既好處;  好似中文咁, 阿女那年裡面, build-up 左不錯既併音底, 依家都能讀得出純併音沒有中文字既文章, 我想對佢第時再繼續學普通話, 一定有好既影響!  至於英文, 覺得識多左好多 vocab., 但當然識唔識得運用, 同埋對 oral 有沒有幫助, 就我都唔知喇!

不過有用歸有用, 佢真係要每日用好多時間, 學左一年, 升小二後頂唔順, 冇耐都要放棄     :-|     .
該用戶已被刪除

講開傾心事,我都好似你咁經常笑住問佢野,仲會係
菲媽 =^_^=

Zoey,

講開又講,你地睇圖書都幾快wor,菲菲冇咩興趣睇,好辛苦先睇完一本,上星期比Louisa鬧到 ,今個星期又要去跳舞,又上唔到堂.又話唔想學, 我係咪迫得佢太緊要呀! :-x
菲媽 =^_^=

多謝大家今日既回應,好開心同你傾下計,我放工啦!bye bye!
菲媽 =^_^=

菲媽,

阿女一 d 都睇得唔快呀, 但我一定要佢帶番學校閱讀堂度睇, 因為係佢自己話要借既, 梗要負責睇埋佢啦!  不過我可能都會同老師講, 睇下有冇 d 稍為冇咁厚既 story book, 因為番左學, 真係冇乜時間了, 一星期也看不完呀!  菲菲比老師話咁慘呀     :cry:    , 不如妳睇下就唔就到, 可以同埋 Gobby 一齊上啦, 一個人實在悶, 沒咁起勁的呀          .

其實上到四五年級已經會越來越多功課,project等等, 我朋友個女學跳舞,學琴,另外又要上公文數同補英文, 佢想cut跳舞,但個女又好鍾意, 琴學

亞仔話今日有14樣功課破紀錄!!!

我仔有七樣功課 阿媽辛苦你啦
fion414 寫道:
亞仔話今日有14樣功課破紀錄!!!

raccoon_dog

我個仔一樣好鐘意玩砌高達模型 & 玩機悈人.
近日, 惠氏奶粉送左個白兔公仔比 BB.
我個仔靜靜雞攞入房陪訓覺比我發現左.
我同佢講...呢個公仔係人地比細佬. 妳都未問過細佬係唔可
以就咁攞去玩嫁 !!!

之後, 我同我老公講...都唔知解男仔都鐘意玩公仔.

mandy
raccoon_dog 寫道:
jazzmama,
我囡囡都喜歡玩對打,但揸住毛公仔!
還喜歡砌高達模型,欣賞用.
又喜歡玩機悈人,玩變型合體.
但最近又喜歡了Pinky:st的公仔(可任意換身,髮型的公仔).
都不知她係男定女.

fion414

我個仔同妳個小朋友係一模一樣.

---> 一係夢遊, 一係攪東攪西, 一係成日飲水之後去廁所.

mandy

fion414

其實會唔會佢有太多野學所以分心呢 !
我覺得男仔會有呢個情況, 反而女仔可以消化得到 wow.

mandy[quote]
fion414 寫道:
raccoon_dog,

我都好驚佢......反伴期
冇法啦~原本我以為cut
‹ 上一主題|下一主題