用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖安德烈小學
樓主: 法子
go

聖安德烈小學 [複製鏈接]

Re: 聖公會聖安德烈小學

good morning~~       

beautyyenyen,
我仔讀幼兒園, 要交足12個月學費架. 但係全年好似得16-17日假期, public holiday除外. 細仔7/8就開學啦. 校長就成日提我地: 佢地未試過放咁長既假期, 驚玩到心散哂呀.   咁你幫仔仔報咗乜野興趣班呀? 童軍玩d乜架?

法子,
你會唔會買cd呀? 我想等攞咗書, 睇下點先決定.
你囡囡放假未呀? 你係唔係幫佢報咗好多活動呢

叮噹,
我同你一樣諗法
我覺得小朋友應該有多點時間去玩同發展自己既興趣, 同埋讀書應該係由佢自己去讀, 所以唔想俾自己同佢太多壓力. 功課多, 測驗考試多唔緊要, 盡力而為就得, 但我好怕要俾個deadline俾自己, 唔達標就被淘汰, 好慘!
我最開心係聽到基榮個家長話: 學校主力係為學生打好基礎.

zimba,
CD會買呀~都係會攞咗書先買.
囡囡番到20號架~20號係畢業聚餐+散學禮.
囡囡話好想參加學校0既暑期班,番星期一至五,所以又報左.其他仲有出面0既活動班等......係一個充實的summer     

今日見到位YW的家長,佢大仔今年p3細仔今年升p1,佢話我知林校長絕對是一個難應附的校長,叩門的問題好QK架.
小三2主科fail 留班,p4-p5 主科一科fail 留班....冇計~佢要谷75%英文係band 1仔,要接龍英中"英華"麻.
之前英華書院放風想脫龍你估佢唔驚咩,咪一味谷.....
讀書係辛苦架,邊得黎咁易將讀書變做興趣丫~除非唔睇成績&全活動教學la~但有邊間做到??又要家長buy.....
讀書.....大多是千篇一律.........

法子 ,佢話我知林校長絕對是一個難應附的校長,叩門的問題好QK架.
法子, 怎 qk 呀, 不知為什麼, 我就是鍾情yw, 可能情意結啦, 佢起緊的時候, 已想如果我兒子讀這間就好. one dragon 當然是考慮因素, 可能我常看佢的 websites, yw 真是有質素的小學格. 不知好唔好彩比我是佢是同 net, 以為有望啦, 唉!

今次考私小/直資同叩門, 都比我的 feeling 是小學的 world 內, 不是童真的 world 啦, 全部校長都是現實的. yw face to one dragon 當然要谷, 佢不可選學生 ma. 在小學打基礎上英中都不錯.

all,

好似話有不少書都沒貨, 之前 jack&jill 都問過話有些開學先有, 故 7 月16 日可能取得好小.

法子,
你囡囡今個暑假真係好充實喎
我最近睇緊本書"好孩子的成長99%靠媽媽", 好正! 我覺得作者的方法會好適合我同阿仔. 起碼, 暫時都好work

阿仔揀既公仔, hehe

wai,
佢話QK,即係家長都估唔到佢會問依d問題喎..
我明白你真係好中意YW,我身邊都有人同你一樣.老實講,小學5,6年,只要小朋友成績好,想去邊都唔難架~大把機會!
我家下知道有3個仔仔收到tel 有面試機會,不過有位家長可能唔想去,...佢話玩唔起,依家已一心讀派個間(係地區名校).
不過我個係囡囡,無論YW點樣都not of cup of tea la~~

as i don't understand why YW's parent will let
their son to change to other school if they need to stay again at P. 3 or P. 4.  For my point of view, if their exam. report is not good, it is better that they can repeat to obtain more good result, 打好基礎 ma, 

lamsuetwai,

多謝你既提醒! 我星期一都要問定書商先得, 免得白行一趟.

咁你而家有無消息呀? 點都好啦, 如果真係鍾意, 一定有機會入到既. 我話你知, 我可以好crazy架, 如果我同仔都鍾意間學校的話, 寫情信之嘛, 有實力, 有誠意, 點都會打動校長既 邊個可以拒絕咁忠心既fans呢?
如果係我仔要留班, 我會轉校, 俾阿仔離開傷心之地, 同埋要有新開始就要俾佢一個clean cut. 原校留班, 心理壓力好大架! 我原來想阿仔係原校讀多一年, (佢係細仔), 但我老公同老師都唔agree, 原因都係考慮到小朋友既感受. 我最後都接受咗, 因為對於我地呢d未留過班既人來說, 真係好難想像嗰種ashamed既感覺. 所以寧可信其有.

zimba,
乜你果個都係細仔黎架????不過我諗你果個唔會夠我個咁細掛 我個仔生日係12月30日,我由k2開始不斷問班主任需唔需要留班,老師話冇需要,因為我初時唔知原來細仔入學唔好,以為夠年齡入學就比佢讀,到今日拿評估表老師都叫我唔好睇少個仔係細仔 我都希望佢真係無問題啦~

zimba,

你唔知啦, 我都做了不少, 寫信表示誠意, 想打動校長, 但..........., 以我 feel 到yw校長 幾 cool tim.

可能我兒子沒有實力呢?  

oh, ic, 原來留斑有甘大影響, 我都唔知 
tim.

BEAUTYYENYEN,
原來你仔咁"細", 仲俾老師睇起, 咁你都安心啦
我好鍾意仔而家間幼兒園, 想佢接受多一年學校既教育嘛, haha. 點知無人支持......
我仔同你仔一樣, 終於有個同學一起讀sa啦, 佢星期五先收到電話話叩門成功. 睇黎仲唱緊changing partner首歌.
呢個暑假你仔有無學游泳呀?

lamsuetwai,
no, no, no, 你唔好誤會呀, 我係話插班時成績要好咋.
pls check pm.

法子,
原來聖多馬開家長會要分兩場, 仲有周校長去解說. 真係安排得幾好喎. 不過, 就真係等得我地呢班小一新生家長好心急! 你囡囡間學校咁好, 會搞d暑期活動, 係唔係幾個禮拜嗰種呀? 咁就唔怕小朋友放假放到心散哂喎.

zimba,
你就好la~~有同學仔一齊上SA,我囡囡一個伴都冇呀
學校summer couse 由8月10開始至31號,星期1-5,幾好架~有活動,有手工,有小食嘗試,有參觀,有小一課程...都好全面,我都幾中意架   
好想快d 16/7,想起可以拿校服拿書就開心!!     

ZIMBA,

我沒有誤會, 講笑.

pls check pm.

我剛打算 8 月尾去旅行, 唔知家長會是不是 8 月尾呢?

(係地區名校).

講開 地區名校, 好似基榮是不是呀, 在太子區?

wai,
基榮在太子區是首一首二之學校嗎?
if yes,便是地區名校.

wai,
去邊樹旅行呀?
係呀,你之前看過了各出版社的英文課本,比較後覺得如何??

法子 寫道:
wai,
基榮在太子區是首一首二之學校嗎?
if yes,便是地區名校.

我唔知呀,聽人講就話ok, 但因校舍old, 其他人會選協和, 大天等, 是嗎?

法子 寫道:
wai,
去邊樹旅行呀?
係呀,你之前看過了各出版社的英文課本,比較後覺得如何??

thailand .  5日自由行.

你知, 我這星期 no mood.  還沒有 開始呀.

選校都好個人0既...我會揀大天,又新又大活動多.
唔會揀協和,協和都好舊又多蚊,多新x民,又上下午校,...真係麻麻地.i dont like la....
‹ 上一主題|下一主題