用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 李宗德 _ 龍仔龍女開學喇 !
樓主: 家熹媽咪
go

李宗德 _ 龍仔龍女開學喇 ! [複製鏈接]

Re: 李宗德 _ 龍仔龍女開學喇 !

一個傻問題, 讀佳寶入李宗德難嗎?   

一直想報日日有兩文三語的幼稚園, 方便如果將來入到李宗德, 囝囝易適應, 原本報左英藝, 但想做多幾年全職媽媽, 所以都係留番D私己入佳寶, 因為聽閒佳寶都係日日有兩文三語. 但又聽閒英藝都有幾多申請李宗德又入到, 但佳寶好少人入李宗德.

做家長真係好煩惱, 怕選錯幼稚園影響小學, 怕選錯小學影響入中學.           
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

moondream3003 :

1 D 都唔傻 ! 想當年 (我其實唔係好老 ) 我都休咁 , 你講得啱 , 如果有心水小學 , 當然 , 事前功夫一定唔少得 , 就好似果陣 , 我自己住屯門 , 但因為對李宗德一見鍾情 ! 所以特登般入天水圍 , 再揀埋"激活"讀 , 都係想打好個底 , 等小朋友易D入呢間小學 , 當然 , 每一間小學 , 都有佢長處 , 不過咁喎 ,  "佳寶" 又好 , "英藝" 都好 , 千其唔好單靠幼稚園 , 咁係唔夠 , 媽咪平時都要下D功夫 , 好似幫小朋友報吓課外活動咁 , 果陣聽聞過某幼稚園會特別用易入 , 或者係啦 ! 我唔知 .... 但事實上話我知 , 只要你個小朋友得既 , 就算你讀屋邨幼稚園 , 都一樣可以入 ! 唔怕話你知 , 果陣我小朋友入咗"激活:讀時 , 我都聽過 , 有人話"李宗德"唔收激活小朋友 , 因為激活程度底 , 我都好驚 , 更有諗過第2年就轉校 , 但最後都冇咁做到 , 因為 , 我自問都為小朋友舖得條路都唔錯 , 好似自己英文同國語唔得既 , 就搵人幫個仔補吓咁 , 最後呢 ? 我可以話你知 , 我仔仔果年 , 我識得既 , 都有成8個入咗"李宗德"     相信 , 一定唔關幼稚園事喇 ! 媽咪背後做既 , 先係最重要 !  
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

Dear all :

我6號開始唔喺香港喇 ! 如果搵我既 , 就留言比我啦 ! ^^ 祝大家復活節假期 , 玩得開心同難忘啦 !   
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

家熹媽咪,

多謝你的回應呀! 安心好多啦.            
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

各位媽咪,

呢排真係好忙!冇上嚟真係好耐,首先要祝大家復活節快樂!         

moondream3003,

家熹媽咪講得好啱!學校選小朋友唔係淨係睇佢讀边間幼稚園囉!當年我個女同班考第一果個同學仔都冇收呀!我覺得最重要係小朋友面試時嘅表現同埋家長所做嘅嘢!學校想要嘅係一啲得到家長細心栽培嘅學生,但又唔係過份谷佢哋!
等小朋友响一個快樂嘅空間度成長!

家熹媽咪,

今次又去邊到玩ar    

我就10-14號唔喺香港.  

家熹媽咪 寫道:
Dear all :

我6號開始唔喺香港喇 ! 如果搵我既 , 就留言比我啦 ! ^^ 祝大家復活節假期 , 玩得開心同難忘啦 !   

APPLE媽,

你真是好耐無上嚟la...   

APPLE媽 寫道:
各位媽咪,

呢排真係好忙!冇上嚟真係好耐,首先要祝大家復活節快樂!         

kitty :

我而家身在台灣呀!哈哈∼∼過年果時嚟得4日,太吊引喇!所以今次就玩返夠本喇,哈哈哈∼∼你地去邊度色呀!?

Apple媽:
真係好附唔見你喇!唔好忘記我地個大家庭先得架 !   

830mama,家熹媽咪:

前排真係忙到八彩!趕project,一星期通兩晚頂呀!好彩Apple係跟婆婆住咋,如果唔係边有時間睇佢吖!有時見到你吔咁用心去照顧小朋友,我都覺得好無奈

家熹媽咪,乜你身在台灣都上嚟咁好呀!玩得開心啲呀!

家熹媽咪,

咁好呀, 又去台灣玩...
去到都仲掛住上網睇我地留言.    

我去日本大阪玩5days 呀.    

家熹媽咪 寫道:
kitty :

我而家身在台灣呀!哈哈∼∼過年果時嚟得4日,太吊引喇!所以今次就玩返夠本喇,哈哈哈∼∼你地去邊度色呀!?

APPLE媽 寫道:
830mama,家熹媽咪:

前排真係忙到八彩!趕project,一星期通兩晚頂呀!好彩Apple係跟婆婆住咋,如果唔係边有時間睇佢吖!有時見到你吔咁用心去照顧小朋友,我都覺得好無奈

家熹媽咪,乜你身在台灣都上嚟咁好呀!玩得開心啲呀!

Apple媽咪:

你又唔駛講得無奈,我地自己揍,好多時都唔係話揍得太好,小朋友重細,佢會知道你到底做緊咩,大D啦!佢一定會鍚晒你架!而家雖然唔可以比倒咁多時間佢,但佢第時會明白既!

我可以到台灣都可以上網,哈~~都係因為我喺我個妹度住,所以,先可以咁方便,話上就上呀!

kitty:
上次嚟台灣,上咗引丫嘛!哈~~~~ 加上呢度識人,生活細節又好合我口味,所以揀再到台灣啦!^^

你就好啦!去日本玩,如果我隻佬陪我去既話,我都想去,但因為今次得我同個仔,所以唔敢去d自己唔熟既地方呀 ! 你都玩得開心d喇!

1C班家長.我想請問.成個假期既功課,到底有幾多本功課,因為自己執嚟既功課,好似唔多齋,又唔記得邊D要做,邊D唔駛做,麻煩大家幫幫手,我上網睇過,佢update唔齋,同埋好怪,我睇倒d又睇唔倒d!唔該晒!!!!!!

Po

Math - 2 pages worksheets,
          WB(1b) p.19-21

Eng  - 2 pages worksheets,
          read sightwords level 2 (111-150)

Chin - P.1-5 worksheets

Sci   -  magnet project

Math price tags     

connie:

唔該晒呀!^^

係我想問,math price tags 係咩??

寶,

識人更加好玩la, 台灣我都是去過1次, 有機會我都想去多次.

來日方長, 你hubby實有時間陪你去日本玩ge.    

家熹媽咪 寫道:
kitty:
上次嚟台灣,上咗引丫嘛!哈~~~~ 加上呢度識人,生活細節又好合我口味,所以揀再到台灣啦!^^

你就好啦!去日本玩,如果我隻佬陪我去既話,我都想去,但因為今次得我同個仔,所以唔敢去d自己唔熟既地方呀 ! 你都玩得開心d喇!

Hello! 可否列一列男仔冬季and夏季要買D咩?
想問男仔冬季
孩子就像海綿,需要水份般的知識澆灌,才能膨脹,茁壯。~努力~

家熹媽咪 寫道:
晴晴的媽媽 :

唔駛太膽心 , 因為你膽心既問題 , 作為父母既我地 , 同樣係經歷過 , 問心 , 有邊一間小學冇問題 , 好似老師既師資 , 學生品行 , 校長 , 每一樣野都成為大家膽心既問題 , 但用心去睇 , 呢間學校之所以咁多人揀 , 一定有佢可取之處 , 唔好比一少部入既問題 , 影響你既選揀 , 如果怕既 , 不防襯暑假問吓學校 , 有冇得參觀一下 , 比你自己有個強心針 ! 說實話 , 鍾意既人就一定讚到天上有地下無 , 唔鍾意既人 , 就算佢冇事發生 , 都總會雞蛋裡挑骨頭 , 唔駛太在意 , 憑心 , 憑你小朋友既感覺 , 應你覺得佢可取之處去揀小學啦 ! 一定冇錯 ! 祝你選倒一間心水小學 !   

家熹媽咪:

我都考慮緊同仔仔報呢間呀!
但係我個仔間幼兒園程度好淺,英文同普通話又唔係叻,
我又無搵補習同佢補英語及普通話,
咁係咪入到這間小學的機會好微呢?

咁我而家可以做d咩呀?
你地小朋友入到去,全部用英文是否習慣?
跟得上嗎?上堂明唔明呀?
讀左呢間後,英文同普通話係咪真係好左好多架?

唔好意思,因為就快揀學校,心大心細!

seven7
‹ 上一主題|下一主題