用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART 5)~歡迎新朋友 ...
樓主: 626mama
go

07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART 5)~歡迎新朋友加入 [複製鏈接]

rplyan,
BB 似旻旻,咪好囉,起碼靚女先呀,但唔知佢哋大 d 會唔會爭寵呢。

希望你老公可以出席個旅行,如果唔係,旻旻實好失望 o者。

626mama,
thanks! 各位都要小心身體~

rplyan,
好野~ 又多個靚女~ 似旻旻咪又係靚女囉~

天藍,
聽到妳個新姐姐ok, 真好! 希望佢keep住同再有進步...

我姐姐初黎頭兩個禮拜我地覺得ok, pcdogxx幫我教過佢都覺得佢有d小聰明, 希望而家同佢傾完會有改善~

ElainAiolia,
多謝妳send俾我有關西九福利部資料, $135包埋lunch buffet又幾抵, 不過3月我地又要"閉關", 都係唔參加得~ thanks!

Dear all,
匡匡同鈞渝擒日開始上學期考試, 一日考一科, 考到下星期中....希望大家都順順利利, 無錯無漏~ 咁我同pcdogxx兩個阿媽就安心咯...

rplyan,

以旻旻好,以旻旻靚女。

爸爸應該左,希望公司放佢可以出席啦,到時旻旻一定痴實爸爸。

原帖由 rplyan 於 10-1-21 09:23 PM 發表
All mami,

我今日照超聲波, 100%BB囡啦, 重好似幾似旻旻TIM.

我已報名學校旅行2大1細, C6重可能出席呢, 唔知真定假呢(我叫佢請假因旻旻好想佢出席).

hongmimi,

上學期考試,祝兩位小朋友攞個好成績回家。

原帖由 hongmimi 於 10-1-22 10:27 AM 發表
Dear all,
匡匡同鈞渝擒日開始上學期考試, 一日考一科, 考到下星期中....希望大家都順順利利, 無錯無漏~ 咁我同pcdogxx兩個阿媽就安心咯...

626mama,
Thanks~ 聽日中文寫字啊~C硬....

原帖由 626mama 於 10-1-22 12:51 發表
hongmimi,

rplyan,

聽到你講bb囡好似旻旻, 我鄧你開心and幸福,
我同昊藍講旻旻將會多個妹妹, 昊藍話到時送
份禮物比妹妹, 因我和昊藍都好喜歡bb, 而且
係靚囡添!

原帖由 rplyan 於 10-1-21 21:23 發表
All mami,

我今日照超聲波, 100%BB囡啦, 重好似幾似旻旻TIM.

我已報名學校旅行2大1細, C6重可能出席呢, 唔知真定假呢(我叫佢請假因旻旻好想佢出席).

hongmimi,

如你所說我都希望我工人會keep住進步, 因我都
怕一放手比佢, 識得人多又作反, 但有時好多野又
好難控制, 但我o黎個姐姐比較成熟d, 自己有小
朋友, 希望定d會湊得仔仔好又幫到手, 有時都好
睇佢地個人性格。
上次子聰生日會pcdogxx都有提你工人後期麻麻
地, 做野有d馬虎, 希望你同佢講後會有所改善, 因
一頭家連小朋友比佢地睇, 如做得唔好實在好擔心,
因我之前都試個係咁, 真係有工人又煩, 無工人又
踢腳, 只希望大家既工人會一路進步, 對小朋友好
又幫到手~

原帖由 hongmimi 於 10-1-22 10:27 發表
626mama,
thanks! 各位都要小心身體~

rplyan,
好野~ 又多個靚女~ 似旻旻咪又係靚女囉~

天藍,
聽到妳個新姐姐ok, 真好! 希望佢keep住同再有進步...

我姐姐初黎頭兩個禮拜我地覺得ok, pcdogxx幫我教過佢都覺得佢 ...

hongmimi / pcdogxx,

匡匡、鈞渝上學期考試一定會取得好成績,
加油呀~~

原帖由 626mama 於 10-1-22 12:51 發表
hongmimi,

626mama, ElainAiolia, Rplyan

昨曰在學校網頁見到近一星期一共有6位學生出水痘, 好大可能係Jason果班, 因我昨日同Jason請病假時, 多口問多唔多學生請假, 點知佢話有大半班都冇返, 係出水痘。

軒軒/子聰/旻旻有冇事呀, 佢地返學有冇帶口罩呢?

近期d病菌好勁呀, 我地一家都病了, 全部都係喉嚨發炎, 全部都要食抗生素, 全部都變了聲, 而且睇一次食晒d藥都係差唔多, 冇乜好轉, 現在食第二round抗生素, 真係要多d休息啦。昨曰覆診時問醫生會唔會係豬流感, 幸好佢話唔係。不過個病的原頭細佬就好番了。

Hongmimi. pcdogxx,

嘩咁細就要考試, 好大壓力呀, 幾時有成績呀?係點考的? 好似默書?

snoopyhk , ElainAiolia, Rplyan

我未去睇網貢,不過日日打開手冊唔係有人出水痘就係英文加字母病,我問軒軒識唔識有水痘的朋友,佢立即話坐校車隔行前便K3"XXX"出水痘,已經冇番學,真係總有幾個係身邊。

我唔知同班得番一半人喎,同班都咁多人,唔知其它班係唔係咁呢。

軒軒冇帶口罩呀,係喎,上次妳買唔買到果種口罩呀。

食抗生素,變了聲,又冇乜好轉,希望食第二round抗生素, 就好番晒啦。原頭細佬就好番就好,都好以好幾日喇。細佬應該已經有低抗力。

星期六家長日,妳地約左幾點呀,我約左1:10-1:30。

考成點知,有冇咁快知架。

原帖由 snoopyhk 於 10-1-29 09:46 AM 發表
626mama, ElainAiolia, Rplyan

昨曰在學校網頁見到近一星期一共有6位學生出水痘, 好大可能係Jason果班, 因我昨日同Jason請病假時, 多口問多唔多學生請假, 點知佢話有大半班都冇返, 係出水痘。

軒軒/子聰/旻旻有 ...

626mama,

口罩我係吉之島只見大人的, 冇小朋友

626mama / ElainAiolia / Rplyan

見完普通話老師後, 決定同Jasan報學校的普通話話劇班, 一方面多聽多講普通話, 另一方面訓練佢的擔量

佢k1時在家同佢講吓普通話佢都會同你講少少, 現在就完全唔想講, 叫佢唱隻歌比你聽都唔肯, 希望比多d機會佢練習吓

但英文老師就讚佢會講簡單的句子

snoopyhk ,

口罩係吉之島唔係成日有貨架。

snoopyhk / ElainAiolia / Rplyan

我都係見完普通話老師後, 想比軒軒報學校的普通話話劇班,我剛好相反,係軒軒好鐘意回家講及唱,睇電視有普通話,軒軒一定叫我地轉普通話比佢睇,"除左而家無記晚上的節目",不過我都要問下婆婆同姨姨佢地意見,始終要婆婆帶上帶落,近排佢d頭暈又發作。

反而今年英文比N1同K1時差左。

原帖由 snoopyhk 於 10-1-31 11:38 PM

626mama,
口罩我係吉之島只見大人的, 冇小朋友

626mama / ElainAiolia / Rplyan
見完普通話老師後, 決定同Jasan報學校的普通話話劇班, 一方面多聽多講普通話, 另一方面訓練佢的擔量
佢k1時在家同佢講吓普通話佢 ...

Snoopyhk,

嘩.. 乜你地成家病晒咁慘呀??   我上星期都作病勁喉嚨痛.. 好彩之前去台灣攞定左D平安藥.. 一見佢起拿拿聲食左幾次.. 好彩"禁"得住咋..   

希望你地快D好返啦..   食藥都食到怕.. 仲要食兩劑抗生素咁多...  

佢學校差唔多考試就會有張syllabus 話會考D咩字咁.. 咪同佢溫熟佢囉..  不過就算識果隻字.. 佢地有時出得好鵰轉..  都好鬼難..  尤其係數學同IQ..  中文寫字就仲慘..
K1果陣都係單對單問下隻字點讀, 或者圈下連下線咁.. 到K2, 真係好似我地以前考試咁..  坐定定每人一張卷, 老師會講題目小朋友做囉..  不過老師都會巡下肯定個個小朋友做晒先會落下一題既..

我諗放完新年先有成績喇..    佢真係派成績表.. 頭十名有名次... 之後果D就冇寫架喇..  所以如果考唔到十名內就比較唔到佢係班裡面算係好定差喇..  唉..     攪到家長鬼死咁大壓力...   前兩個星期同佢溫書真係溫到氣到咳.. 命都短幾年....  

原帖由 snoopyhk 於 10-1-29 09:46 發表

嘩咁細就要考試, 好大壓力呀, 幾時有成績呀?係點考的? 好似默書?

嘩.. 呢個網址好正呀..   自製中文copy book, 仲有筆劃順序..   以後唔使嘥錢買copy book喇..

http://src.tpc.edu.tw/eword/index.asp

pcdogxx / hongmimi,
真係 "鄧" 匡匡同鈞渝辛苦,但辛苦過後一定有回報的,相信你哋的選擇吧,希望佢哋考到好成績。

626mama / snoopyhk / rplyan,
上星期見完班主任唔知你哋有乜嘢 comment 呢?我主要係同老師傾吓擔心唔知幫子聰揀乜嘢學校同學習上 o既問題,老師話佢各方面都好平均,暫時無話長處係邊,如果要揀學校以暫時睇傳統同活動 o既學校都適合佢,只不過覺得佢面皮薄 d,要比多 d 鼓勵同支持佢,希望會好 d。最慘連校長都係咁講。

今次我見子聰份 report 都幾好,好多都有進步,而我亦有問過老師 d grade 點分,佢話 "3" 其實係指已達標,如果 "1" 係指 outstanding,而老師話子聰普通話同英文都幾好,上堂都肯講同發問,所以我諗住 keep 住比佢上普通話同英文班,等佢唔好差落去就算 lu。

校長話呢幾個月佢會密切留意我哋 K2 d 小朋友進度,佢話呢幾個月 d 小朋友有時都變化幾大,同時會開始有多 d 參觀學校 d 行程,遲 d 又會有家長會係 for 我哋揀學校 o既,時間未定。

pcdogxx,

個網真係好好用,我昨天打左"天上有月亮"比軒軒寫,一陣就寫晒喇,哈哈....寫小咁多,仲唔快手d寫咩。

原帖由 pcdogxx 於 10-2-1 05:37 PM 發表
嘩.. 呢個網址好正呀..   自製中文copy book, 仲有筆劃順序..   以後唔使嘥錢買copy book喇..

http://src.tpc.edu.tw/eword/index.asp  

而家辛苦D,好以ElainAiolia 話齋,
辛苦過後一定有回報。

原帖由 pcdogxx 於 10-2-1 01:05 PM 發表
Snoopyhk,

嘩.. 乜你地成家病晒咁慘呀??   我上星期都作病勁喉嚨痛.. 好彩之前去台灣攞定左D平安藥.. 一見佢起拿拿聲食左幾次.. 好彩"禁"得住咋..   

希望你地快D好返啦..   食藥都食到怕.. 仲要食兩劑抗生素咁多 ...

ElainAiolia / snoopyhk / rplyan,

班主任主要話軒軒唔係好集中精神,
好心散,唔知出便有冇咩課程岩讀呢,
我都唔知點好。

話時話,MISS 龍 都好好記性喎,
軒軒坐校車,我好小會去學校架,
我一入門口,MISS 龍 講得出我
係邊位學生的家長喇。勁...

一講搵學校就心煩,學校開始有多
d 參觀學校 d 行程真好,我仲有
D想睇,之前沒有睇過。

原帖由 ElainAiolia 於 10-2-2 09:32 AM 發表
真係 "鄧" 匡匡同鈞渝辛苦,但辛苦過後一定有回報的,相信你哋的選擇吧,希望佢哋考到好成績。

626mama / snoopyhk / rplyan,
上星期見完班主任唔知你哋有乜嘢 comment 呢?我主要係同老師傾吓擔心唔知 ...

各位,

拔萃男書院附屬小學將於本星期日(2月7日)舉行Chinese New Year Fair,部份課室及特別室將會開放,你地可藉此機會帶同仔仔參觀校園。

日期:2010年2月7日(星期日)
時間:12:00noon - 5:00pm
地點:拔萃男書院附屬小學(亞皆老街131號)

ElainAiolai /  626mama / pcdogxx /
hongmimi / rplyan / snpooyhk,

總有幾日就到新年, 時間過得好快, 不經覺間識左
各位老友好幾年, 每次我地有聚會就好開心, 好開
心識到各位。
昊藍仔定於3月14(sun)開生日會, 時間下午 13:00 -
16:00 p.m., 地點在青衣, 詳情則遲些再email通
知, 現誠邀各位出席!

原帖由 626mama 於 10-2-5 10:04 發表
各位,

拔萃男書院附屬小學http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=85&cb=11224468&n=a136fd08將於本星期日(2月7日)舉行Chinese New Year Fair,部份課室及特別室將會開放,你地可藉此機 ...
‹ 上一主題|下一主題