用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 喇沙書院家長交流區
樓主: hudsoncwwong
go

喇沙書院家長交流區   [複製鏈接]

joemyt 發表於 16-1-22 17:21
The school blazer with school badge is the only official coat to be worn and is expected at all offi ...
阿仔尋晩同我講,放學落雨,但無乜同學拎遮,出學校門口一睇,忽然好多人有頂帽!原來係咁

請問星期六parent teacher meeting 要不要帶囝出度,若要,需要穿校服嗎?

joemyt  唔駛阿仔返。20分鐘內應該可以離開,帶定個 file 返去裝成績表  發表於 16-1-29 13:27

joemyt, thanks a lot

想請問, 物理,化學,生物& 附加數科每科有幾多人可選修?

現時足球A、Bgrade也出局、如果黎緊C grade也8強入、下年是否降組、不能留在D1?

貢獻勳章

見家長時問過老師, 佢透露如選修理科, 就只會睇理科成績.

可唔可靠?

引用:見家長時問過老師,+佢透露如選修理科,+就只

原帖由 joemyt 於 16-02-01 發表
見家長時問過老師, 佢透露如選修理科, 就只會睇理科成績.

可唔可靠?
唔可靠,绝对唔係,除非下學年升F4的突然改制,但我唔信会改

貢獻勳章

回覆 longlokma 的帖子

係囉, 之前都聽過話唔會咁樣計法, 一定係要睇晒全部成績. 前日家長日多口問下, 老師咁講我就咁聽啦!

回覆:喇沙書院家長交流區

應該是先睇overall排名,再睇數學科排名

貢獻勳章

回覆 1773 的帖子

你意思係:如果阿仔想讀理科,就睇全級名次同埋數學名次? 就係咁? 咁都無咁驚,只怕要睇晒所有科目 !!!!

引用:回覆+1773+的帖子 你意思係:如果阿仔想讀

原帖由 joemyt 於 16-02-03 發表
回覆 1773 的帖子

你意思係:如果阿仔想讀理科,就睇全級名次同埋數學名次? 就係咁? 咁都無咁驚,只怕要睇 ...
唔只係數学科,係會睇你想揀的數理科,但呢样係其次,最紧要係全级名次,總之排前可以揀先,排后就要睇有冇位剩,你去求位时才会考慮你的个别科成績

回覆 1773 的帖子

你意思係:如果阿仔想讀理科,就睇全級名次同埋數學名次? 就係咁? 咁都無咁驚,只怕要睇 ...
即係話假如有人中、西史科好勁但phy,chem弱,但全级排名較前,佢绝对可以比排名后的優先揀入理科班,咁当然老師會比意見啦,但如果佢想讀理科,佢依然有優先权揀入理科班

引用:Quote:原帖由+joemyt+於+16-02-03+發表回覆

原帖由 longlokma 於 16-02-03 發表
即係話假如有人中、西史科好勁但phy,chem弱,但全级排名較前,佢绝对可以比排名后的優先揀入理科班,咁当然 ...
補充,全级名次是指所有科目總分得来的全级名次,非指个別科的名次。總之你叫阿仔讀好所有科,總分全级排名40名內便應該可以稳陣選自己想入的班了

我見有班會分流,例如 4G 可以揀 Bio/Econ/BAFS, 咁係咪規定每科 12人呀?

引用:回覆+longlokma+的帖子 我見有班會分流,

原帖由 BeadBead 於 16-02-03 發表

我見有班會分流,例如 4G 可以揀 Bio/Econ/BAFS, 咁係咪規定每科 12人呀? ...
不是科科相同人數的。据我所知,今年4G最多人揀讀Bio, 而揀讀BAFS只有數人

BeadBead  Thx! 咁都好有彈性喎   發表於 16-2-3 23:04

貢獻勳章

感謝 longlokma 的資訊, 我都希望阿仔keep到而家成績, 只要少D用手機便可!

各位,

是否G班成績最好呢? thanks

回覆 1773 的帖子

想問多少人讀到理科? 如果成績中等可否入讀呢?文科那些學生是否不太好?

回覆 1773 的帖子

學校唔會誘導學生偏科的,一定會看全部成績的排名。

引用:回覆+1773+的帖子 想問多少人讀到理科?+如

原帖由 seabird6623 於 16-02-04 發表
回覆 1773 的帖子

想問多少人讀到理科? 如果成績中等可否入讀呢?文科那些學生是否不太好?
老師有說過約152個可讀理科,但相信所謂理科,是其中一科是Phy/Chem/bio)。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊