用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學慘痛經歷
樓主: sasa0717
go

小學慘痛經歷 [複製鏈接]

該用戶已被刪除

Re: 小學慘痛經歷

ykwong 寫道:

若何官唔係官校。洗唔洗轉中中。轉左中中,收生水平被迫下降。假設成績依舊。咁會唔會轉番英中。轉唔轉都冇影響,咁點解要轉?

若成績下降,則更證明唔轉好個轉。羅輯題,有冇意見?

‘何官’是否指何文田官立?若是,何官從巴富街官立伊始(舊稱)已是中文中學,而非由英中轉中中。

philip,

我都係睇左你篇野先咁講。但係有冇理解錯就唔敢講(衹指直中還是所有直資)。

就算淨係直中,理據一樣。

TWMA,

重點就係:1. 你令我收生水平下降,以致往績不能保持。點解我要轉?

2. 收乜生都一樣成績,甚或更佳。增值了,有冇得變番英中?(梗係冇,證明母語得。)咁BPS,QES Queens, Kings 會唔會轉埋?

你又估,1可能性大,定2大d呢?

ElizabethLAI 寫道:

‘何官’是否指何文田官立?若是,何官從巴富街官立伊始(舊稱)已是中文中學,而非由英中轉中中。

若果係,咁就全部癈話勒 但有官校係中中既咩? (唔係 challenge 你,真係未聽過)

係。在我的年代,全港只有兩所官立中文中學,就是金文泰及何官。

有官校係中中既咩?

金門泰都是官校,自創校就是中中。

係喎!金文泰。但金文泰原本係金禧,本來就係中中。算啦,當我又舉錯例

以我所知,金文泰與金禧是無關的。三育前身才是金禧(有錯請指正)。

又錯?今日收聲!三省其身 :cry:
該用戶已被刪除

.

該用戶已被刪除

Yes, you are right.  As I always have confusion with these two school, whcih their name is very similar, so I check it again.  I confirm it should be '5 育'.

不過你條邏輯題值得大家思考喎

我睇唔明YK之邏輯題,冇得思考。人一蠢,連思考權都被奪去,慘!

Judy,

So now if even DSS does not have the right to decide the language in teaching, is this getting worse?  Too much interruption by EMB.

Besides, the new program reform as included in the 3-3-4 proposal also has a lot of problems, particularly the compulsory general studies, don't really know what will the students learn ultimately. Can't trust the educational reform.

Is your kid studying in DSS already?

PS - seems that all the recent discussion is no longer related to the original topic :exclaim:

Jean,多謝你提醒!英國的社會褔利和綜援家庭我們學生便有機會直正研究過探訪過。香港方面,我會在今個暑期中在義工和實習中學習,希望學到時將本可回報社會。真的要多謝你的提醒。

你有研究過社會褔利? 知道多少個綜援家庭的實況。

醒目開學勳章

金禧前身應該係五育中學.

ElizabethLAI 寫道:
以我所知,金文泰與金禧是無關的。三育前身才是金禧(有錯請指正)。

WYmom,

我阿大就讀私校,私校近年受到直資衝擊很大。我支持直資,是基於本身對是非之分辨能力,和利益無關。

Besides, the new program reform as included in the 3-3-4 proposal also has a lot of problems, particularly the compulsory general studies, don't really know what will the students learn ultimately. Can't trust the educational reform.

先看我們現時之學制,先有中五會考,再有高考。两個考試,每個花半年時間吧,加在一起,差不多一年時間。請問人生又有多少時間浪費呢?

大學四年制,是國際上之常規,我認為比3年制好。怎麽好法,不是在這里可解决的。

至於通識教育,通識之重要性,相信不用辯論。通識教育之學習範疇很廣,包括:自我與個人成長、科學、科技舆環境、社會與文化。至於通識教育科設計成怎樣,怎樣去體現那三個範疇,現在未知。我想,教師們應熱烈地提出建議。別將議論集中在多少小時之受訓。要受訓才能教學生的,那不是通識了,而是派notes。

"Can't trust the educational reform",信與不信的問題,不能討論。
該用戶已被刪除

.

留 學 英 國 何 需 藉 口

2005年01月20日

《 蘋 果 日 報 》 日 前 刊 登 一 段 新 聞 , 話 如 果 香 港 學 制 推 行 三 三 四 , 好 多 學 生 會 提 早 留 學 英 國 ; 又 有 一 段 新 聞 講 一 位 父 親 務 求 個 仔 小 一 派 位 派 入 喇 沙 , 已 用  百 幾 萬 ( 唔 記 得 在 九 龍 塘 區 置 業 還 是 租 樓 ) , 聲 言 如 果 入 唔 到 喇 沙 , 就 會 送 個 仔 去 英 國 讀 書 。
左 丁 山 睇  , 幾 乎 笑 到 噴 飯 。  有 錢 家 長 、 有 納 稅 人 津 貼  公 僕 , 如 果 要 送 子 女 去 英 國 讀 書 , 幾 時 都 得 啦 , 使 乜 搵 三 三 四 學 制 做 藉 口 , 今 年 暑 假 就 可 以 立 即 鬆 人 , 無 謂 留 響 香 港 受 教 統 局 「 逼 害 」 。 英 國 學 校 都 唔 知 幾 想 收 香 港 學 生 ( 最 一 流 者 仍 然 收 生 好 嚴 ) , 中 學 如 是 , 大 學 如 是 , 因 為 英 國 學 校 好 似 香 港 一 樣 , 俾 政 府 削 資 , 唔 夠 資 源 , 要 收 多  外 國 學 生  津 貼 番 本 地 學 生 也 。  

星 期 日 馬 場 之 內 , 碰 到 幾 位 完 全 唔 識 跑 馬  教 授 , 於 是 唔 講 馬 , 講 教 育 。 教 授 話 自 從 九 一 一 之 後 , 美 國 發 癲 咁 收 緊 簽 證 , 搞 到 好 多 外 國 學 生 入 唔 到 境 , 美 國 大 學 研 究 院  研 究 生 數 目 大 跌 。 有 心 留 學 而  唔 到 美 國 簽 證  學 生 就 改 去 英 國 、 加 拿 大 、 澳 洲 , 尤 以 英 國 最 受 歡 迎 。 各 位 香 港 有 錢 家 長 , 送 子 女 去 英 國 , 請 趁 早 , 唔 好 等 到 二 ○ ○ 八 年 三 三 四 學 制 推 行 呀 ! 至 於 話 入 唔 到 喇 沙 就 要 鬆 人  家 長 , 快  走 啦 , 百 幾 萬 銀 夠 去 英 國 讀 書 好 多 年   。
推 行 三 三 四 , 無 非 係 為 香 港 教 育 好 , 想 唔 到 會 成 為 某 些 人 送 子 女 去 英 國  口 實 。 李 國 章 局 長 讀 完 聖 保 羅 男 女 中 學 中 五 後 先 至 去 英 國 , 佢  同 班 同 學 中 文 大 學 校 長 劉 遵 義 就 去 美 國 , 呢 兩 位 大 教 授  兩 文 三 語 好 掂 , 自 細 就 去 英 國  學 生 , 九 成 唔 會 識 中 文 , 大 大 限 制  前 途 , 請  家 長 唔 好 拿 子 女 前 途 開 玩 笑 !
左丁山

Philip,

我讚成母語教育,並不一定要將阿大送到中文學校。
‹ 上一主題|下一主題