用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實係唔係SPCC DGS就係公認的BIG 2?
樓主: Cisssy
go

其實係唔係SPCC DGS就係公認的BIG 2?   [複製鏈接]

retriever 發表於 24-5-27 11:31
唔係個個攞全額獎學..

能支持以上3間大學既學費, 生活費的家庭, 家庭條件要相當好才可以吧!

不知道你接觸哪些人
但我接觸的家庭,都頗多有這個能力/打算
(沒有打算靠獎學金)
如果我仔有咁叻,我相信我也會把部分資產轉來供他去讀

poonseelai 發表於 24-5-27 12:51

我區上任區議員oxford 畢業, 睇返佢畢業後發展也睇唔出 ...

我諗Oxbridge 都要睇讀咩科,如果係讀History, Math等純學術科目係香港應該都無咩用,做學者另計

我區上任區議員oxford 畢業, 睇返佢畢業後發展也睇唔出 ...

而家想子女讀這些學校的,不是為了什麼發展,甚至一直讀書不工作也沒問題,那只不過是一個行頭之一,畢竟名車豪宅H手袋IS海外留學今日也都已經去到俯拾皆是的程度了!

想/需要發展的,通常以醫科為目標吧?

retriever    發表於 24-5-28 14:14

jenjenny 發表於 24-5-28 08:03
我諗Oxbridge 都要睇讀咩科,如果係讀History, Math等純學術科目係香港應該都無咩用,做學者另計
...

我剛好看過下在大學當History 教授的資歷,Oxbridge的postgrad是不少,但三大甚至台大、澳門大學亦不少
似乎這個不算是關鍵吧?
我猜⋯是看際遇、研究成果?

liverpool2023 發表於 24-5-28 09:15
而家想子女讀這些學校的,不是為了什麼發展,甚至一直讀書不工作也沒問題,那只不過是一個行頭之一,畢竟 ...

香港只剩下醫科?

poonseelai 發表於 24-5-28 09:18
香港只剩下醫科?

你看清楚
我說想/需要發展(即是指錢途)的
而且,我不是
我只說我看到的

Soundervolt 發表於 24-5-23 23:31

呢堆學校名過於實,不外如是!

最緊要有邊幾間係唔洗靠補習,都可以有好嘅成績先。如果似傳聞中咁有啲學校老師hea教,話你地B1A,話可以自己搞掂啦咁就唔該過主啦

BB-Tiger 發表於 24-5-28 11:09
最緊要有邊幾間係唔洗靠補習,都可以有好嘅成績先。如果似傳聞中咁有啲學校老師hea教,話你地B1A,話可以 ...

咁又未至於B1a學校老師就hea教….. 好多老師都用心嘅,喺名校教書,好多對眼望住你,莫講話冇料到會俾學生恥笑,交唔到成績好快就要起身走人。補唔補習係個人(或家長)需要。依家補習好似食維他命咁,唔食未必有問題,但食咗只係心安理得。我仔都冇補習,成績都OK。

jenjenny 發表於 24-5-28 08:03
...

之前我地都遇上兩難選擇,阿仔收到QS top ranking 大學非專業科目offer,但亦收到香港嘅大學專業學科嘅offer,如果係閣下會點樣選擇?

poonseelai 發表於 24-5-28 09:18
香港只剩下醫科?

尖子多選醫科 越高分越多人選
上年分享有最佳六科36分唔收
頭1%取37+考生才相對穩 最低要35分

2023年
--------------------------------------------------------
最佳六科 醫科^/日校考生
--------------------------------------------------------
40+ [86]/115(74.8%)
37+ [264]/451(58.5%)
34+ [339]/1,088(31.2%)

^ 據公布數字推算

2023年取3322+33日校考生
最佳六科積點分佈 #66
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3881079&pid=49326979

2023年醫科收生積點分佈 #10
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3877432&pid=49256406

Soundervolt 發表於 24-5-28 12:16

咁又未至於B1a學校老師就hea教….. 好多老師都用心嘅, ...

林作係人版

poonseelai    發表於 24-5-28 23:25

Soundervolt 發表於 24-5-28 12:16

咁又未至於B1a學校老師就hea教….. 好多老師都用心嘅, ...

你說的是現實的情況。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Soundervolt 發表於 24-5-28 12:22

之前我地都遇上兩難選擇,阿仔收到QS top ranking 大學 ...

我小朋友仲細,上來學嘢。
想問其實是不是香港的大學專業科目比較多?傳統外國大學的是不是相對純學術科較多?
睇吓那些非專業科,我覺得有些科雖然是純學術科,但如果學生自己上一些elective 科,考一些相關的牌,加上專業些的internship ,要搵專業行業工作應該不難。很多國家,尤其是亞洲,依然是偏心名牌大學的。也有些hiring managers 會覺得純學術科的學生思考強些。e.g. 讀數/國際關係/學術科也好,只要有市場觸覺,銀行請做research /quant/risk會有分加。

RainyRice 發表於 24-5-28 14:00
想問其實是不是香港的大學專業科目比較多?傳統外國大學的是不是相對純學術科較 ...
其實以我所知,純數差不多係最吃香嘅科目。唔只銀行,好多科技公司都鍾意請純數人...

RainyRice    發表於 24-5-28 16:08

liverpool2023 發表於 24-5-27 14:35

不知道你接觸哪些人

不用資助/獎學金, 讀這些私立名校加生活費幾年下來, 支出是有數得計...

如果父母係打工仔, 收入有期限, 以上支出對將要計劃退休的父母, 是不少的負擔...

如果你圈子都是EYE ON 送子女入這些名牌私大, 只能說你們不是普通庶民階級!

beastiebistro 發表於 24-5-28 14:19
其實以我所知,純數差不多係最吃香嘅科目。唔只銀行,好多科技公司都鍾意請純數人... ...

我都听过很多人说如果有能力,在undergraduate读Math好,最不好是读Business,Business应该留待MBA才读。
如果数强,又有心在金融界发展,undergraduate读Math好,还是读QFin好?

RainyRice 發表於 24-5-28 14:00
想問其實是不是香港的大學專業科目比較多?傳統外國大學的是不是相對純學術科較 ...

簡單啲,逢係專業學科最直接就係本地大學,外國返港要conversion~

猴子爸 發表於 24-5-28 14:36
我都听过很多人说如果有能力,在undergraduate读Math好,最不好是读Business,Business应该留待MBA才读。
...
我個人就會揀讀Maths,我認為flexible啲。

猴子爸 發表於 24-5-28 14:36
...
我見HKU 除左Major in Math 之外, Minor 都有好多款.

https://hkumath.hku.hk/web/prospective/p-ug-program.php#!

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊