用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 因為左膠「平權」而由心爛到出嚟嘅教育系統 ...
樓主: beastiebistro
go

因為左膠「平權」而由心爛到出嚟嘅教育系統   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 24-6-5 22:29
我也奇怪真的咁低

下星期放大假先去再了解一下!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 24-6-5 22:24
我家CEO她們也有定時做顧主滿意度調查,她們心知邊個俾高分?邊個俾低分?點會俾個手緊嘅參加評分。

我代 ...
可能因為三大畢業絕少會報外國嘅工,所以國際性公司根本唔識。香港人自己放大三大重要性...

beastiebistro 發表於 24-6-5 22:37
可能因為三大畢業絕少會報外國嘅工,所以國際性公司根本唔識。香港人自己放大三大重要性... ...

搵海外公司或機構都應該搵d friend d呱,香港各大學咁「國際化」,應該冇問題呀,就搵國內單位及公司,應該90分起跳!

除非人哋覺得唔意思去填作為海外公司,已經一國一制啦,香港鎮呀嗎!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

beastiebistro 發表於 24-6-5 22:37
可能因為三大畢業絕少會報外國嘅工,所以國際性公司根本唔識。香港人自己放大三大重要性... ...

又可能其他大學的international students 真的好international, 畢業後回自己國家工作, 令其他國家亦認識他們就讀的大學?

阿仔second in 現在份工之前,個英國partner 問來自香港同事,中大QFin 乜料?幸好個同事講中大的學術地位及QFin係top program ,因為英國唔叫QFin。

後來阿仔講個同事食飯,同謝佢講好話!

RainyRice    發表於 24-6-6 10:13

ANChan59 發表於 24-6-5 16:57
你父母他們是第一代留學大學生,你是第二代,所以較幸運。

如果生於其他香港家庭,唔入劍橋入ICL?立即脱 ...

ICL 一D 都唔失禮,幾十年來在英國都係拍得住牛劍的 top school, 而且30年前工程科係香港都唔係水泡科,曾幾何時,中大 電子工程,信息工程收生分數係高過醫科。

kwunpa 發表於 24-6-6 01:00
ICL 一D 都唔失禮,幾十年來在英國都係拍得住牛劍的 top school, 而且30年前工程科係香港都唔係水泡科,曾 ...

ICL當然唔失禮。

我的年代工程系難入嘅,我自己都係工程師Fellow。

beastiebistro 發表於 24-5-26 20:28
呢啲唔太敢亂嚟,始終有冇料到一目了然。所以MIT近日都宣佈放棄faculty嘅DEI declaration,講到明it doesn' ...

https://www.thefp.com/p/harvard-faculty-arts-sciences-dei-statements

哈佛開始跟 MIT 放棄 DEI 招聘

kwunpa 發表於 24-6-6 01:00
ICL 一D 都唔失禮,幾十年來在英國都係拍得住牛劍的 top school, 而且30年前工程科係香港都唔係水泡科,曾 ...

真係十年河東十年河西, 工程界之後有四師, 如今好似只剩下醫師, 未來會是什麼行業?

pccw2017 發表於 24-6-5 17:13
中美惡鬥禍及本港
前天看了一個視頻:
第一次世界大戰和1930年美國大蕭條.

世事.往往是一個循環.因果.

香港.大家直接感受.感覺可能較強烈.

如果. 把感覺延伸.
究竟. 疫情之後.
世界只是走進了戰爭.
歐洲已經凋零.

但為何戰爭.
只有一個理由.

就是利益.
戰爭製造利益.

一一一一一一

中美態度.日前.新加坡香格里拉會談已經明顯攤牌.

昨日咁啱擦了一個視頻.
應該是香格里拉會談同日發出.

是一個詳細(極之)介紹美國核攻擊潛艇海狼級.
中國建設了嚴密防禦.由海底光纖網絡.天上人造衛星. 水底機械....
對付由美國西岸.關島來南海區域的海狼.

相信.視頻的內容.非一般軍事發燒友/博主可以編輯.

一一一一一

時間巧合性. 視頻應該是針對可能發生事件的驚告.

我跟同學分析.
同學回: 那不是太客氣了嗎?

既然有能力.就應該了解如果發生德俄北溪2天燃氣管意外.

一一一一一

海底和太空是另一個世界.
都不平靜.

一一一一

香港嗎?
已經很好.

poonseelai 發表於 24-6-5 23:59

又可能其他大學的international students 真的好internat ...
Maybe a bit of both...

kwunpa 發表於 24-6-6 01:29
https://www.thefp.com/p/harvard-faculty-arts-sciences-dei-statements

哈佛開始跟 MIT 放棄 DEI 招聘 ...
希望大家終於瞓醒...

ANChan59 發表於 24-6-5 23:58
搵海外公司或機構都應該搵d friend d呱,香港各大學咁「國際化」,應該冇問題呀,就搵國內單位及公司,應 ...
如果係QS直接搵公司答唔經大學,佢地咪冇得「做」數囉

ANChan59 發表於 24-6-5 19:48
他所指香港的半導體蓬勃可能指「冇得撈啦」,80、90年代在大埔工業村有一個亞太研究中心及一個細晶圓廠。 ...
Dragon ball 俾風行一時嘅palm pilot用。

beastiebistro 發表於 24-6-6 09:00
如果係QS直接搵公司答唔經大學,佢地咪冇得「做」數囉

根據QS網頁資料,似係佢哋直接找僱主問

stillgood20 發表於 24-6-6 08:38
前天看了一個視頻:
第一次世界大戰和1930年美國大蕭條.

我係一個又睇經濟分析又睇風水命理嘅師奶,不少玄學家也講香港係福地,雖然未來風光不復以往,但相比之下仍會是小康。人,仍要生存生活。

poonseelai 發表於 24-6-6 09:29
根據QS網頁資料,似係佢哋直接找僱主問

我就唔信佢哋專登搵大量香港大陸公司問,咪又係搵一大堆跨國公司俾張list佢剔。咁事實上香港三大畢業生有幾何跳出香港? 梗係冇人識,都係香港人自己放大自己重要性...

beastiebistro 發表於 24-6-6 09:34
我就唔信佢哋專登搵大量香港大陸公司問,咪又係搵一大堆跨國公司俾張list佢剔。咁事實上香港三大畢業 ...

大公司以咩計? 市值? 好難唔搵大陸公司喎.
以前HK多MNC, 都請三大架. 可能依家少左

cafeva 發表於 24-6-6 09:47
大公司以咩計? 市值? 好難唔搵大陸公司喎.
以前HK多MNC, 都請三大架. 可能依家少左
QS係國際排行榜,可能未必會搵大量大陸公司參與調查。就算MNC,都係香港office請三大生。如果接受訪問嘅係總部嘅人,好大機會識香港三大係老鼠...

如果真係有搵咁仲大鑊,即係連大陸公司都唔睇三大畢業生...

ANChan59 發表於 24-6-6 00:02
阿仔second in 現在份工之前,個英國partner 問來自香港同事,中大QFin 乜料?幸好個同事講中大的學術地位 ...

早幾星期先同一班金融界朋友傾偈,講開請人,其中一個話基本上偏向請外國大學畢業生,請香港畢業生只睇&識HKU(或者只會給HKU生加分),其他未聽過冇興趣。我先勸他其實中大好好,我以前都冇留意,但後來發覺好多做得嘢而態度謙虛大方得體的同事都是中大畢業,幾鍾意這個style。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊