用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS vs SPCC
樓主: tinoijcc
go

DGJS vs SPCC   [複製鏈接]

會唔會諗多左? 揀學校姐, 講到去揀老公, 真係搞笑

讀CC就唔獨立? 讀DG就嫁唔出? 有無統計先? 定憑感覺?

其實男女校同女校各有各好, 只係太多人對女校有偏見先會揀男女校姐

其實女校反而會做到D男女校做唔到既野, 因為男女校某D野會俾男生做, 女生反而會少左機會參與, 中學時身體上既變化, 男生睇自己既目光都會有避忌等等.....

同埋樓上都有講, 男仔真係活潑D, 有時都幾影響學習

FNN 發表於 24-6-3 09:01
從不同家庭背景的父親角度出發,他們對女兒成功的定義可能會有所不同。關鍵在於理解並尊重彼此的價值觀,找到 ...

我覺得讀得呢兩間出黎點都要捱, 好少會做少奶奶, 多數係專業人士, 一定忙
我雖不有錢但又不至於窮, 我都想阿女能獨立自主, 宜家係講緊讀書生涯早點學習獨立唔好嗎?

將來既事無人會知, 但我都想佢獨立, 唔一定要靠男人, 唔好俾男人食住, 同父親有無錢無關

佢獨立就算搵唔到老公都可自己搞掂自己, 好過獨立唔到又搵唔到老公就仲大鑊

PTL_L 發表於 24-6-2 11:59
其實網友都知啲嘢嘅,但我都認為冇謂拗喇,你信你既,佢知佢既,delete 咗會好啲,保障啲,始終係極受歡迎 ...

刪po唔一定可以取得正面回應,對我既經典係,刪po可以說成你心虛,作野呃人,而去忽略一種叫做"尊重“,所以刪po。A永遠唔會同意B,B仲可以講乜,當事情有證有據下,又可以有另一個拗法,為乜?~

填充題,如果冇預設答案,自己都like左別人既說法,咪試下放入去睇睇囉,一樣適用,咁,又何須對別人說法負負負呢,只接受自己既認為~

FNN 發表於 24-6-3 09:42
現代社會中,女性獨立自主的性格特質日益凸顯,這在某種程度上已成為一種普遍現象。然而,社會學家的研究發現, ...

其實呢兩間讀完出黎人工都唔會低, 如果一定要搵人工高過自己好多既都有難度

FNN 發表於 24-6-3 09:42
現代社會中,女性獨立自主的性格特質日益凸顯,這在某種程度上已成為一種普遍現象。然而,社會學家的研究發現, ...
最好返去父權年代, 從父從夫從子, 女子無才便是德, 仲返乜鬼學

肥仔爸B 發表於 24-6-1 13:21
回覆 jenjenny 的帖子

這樣的話,升中後成績的情況可能是

原因好簡單,DGS 收外來生,學業成績一向都唔會首要考慮,Mrs Lau 亦多次提及叻女 DGJS 已經大把,唔需要一定收成績好的外來生。所以 DGS 收外來生,通常都會揀有技能的,純學業成績超卓的都會收,但唔多,亦會真係勁超卓的成績。

相反,SPCC 收外來生,最著重係學業成績

我沒有立場,也沒有針對任何學校,只就「獨立自主」女性在社會學上的研究提供資訊。

回覆樓主:

睇樓上眾多網民討論,最好都留係屋企自己教,太獨立不利婚姻家庭不和,人工太高對另外一半自卑。最好唯唯諾諾依靠男人賢良淑德相夫教子主打一日三餐。就非常完美的現代女性。

回覆樓主:

教育承載著培養未來棟樑的神聖使命,校園環境無疑在其中扮演著不可或缺的角色。近年來,學界就單性別學校與男女合校孰優孰劣的問題展開了激烈的學術論辯。最新的研究成果,為這一長久爭議提供了更多啟發。

據meta-analysis,近50年來近200篇相關論文顯示,單性別學校和男女合校在學業成績、自信心等方面的差異並不顯著(Pahlke, Hyde, & Allison, 2014)。但在數學、科學等特定領域,單性別環境中的女生似乎略有優勢(Park, Behrman, & Choi, 2018)。這或許揭示了校園性別氛圍的影響可能受到教學方式、家庭背景等因素的調節。

深入探討自我概念的形成,研究發現女生在單性別校園中的學業自我認知更為積極,而男生在男女合校中的自我形象則更為充實(Iversen, Vaag, & Østbakken, 2019)。這似乎說明,單性別環境有利於消除性別定型,但也限制了與異性的互動;反之,男女合校則為男生提供了更多彰顯自我的機會,但可能加重了女生的自我質疑。

值得注意的是,在大學層面的研究中,女生在男女合校中的學習體驗更為積極,她們感受到的歸屬感更強(Kinzie et al., 2007)。這很可能與大學環境更加注重平等,以及女生在男女合校中獲得更豐富社交資源有關。

此外,針對城市高中的研究發現,單性別班級的學業成績表現更優,尤其是男生(Holmlund & Sund, 2008)。這可能是由於單性別環境有利於減少性別偏見,營造更專注學習的氛圍。但同時也提醒我們,單性別教育政策需要根據具體情況審慎評估其可行性和效果。

總的來說,這些研究從多角度深入探討了校園性別環境對學生發展的影響,為教育決策提供了更多可資借鑒的依據。

參考文獻:

Holmlund, H., & Sund, K. (2008). Is the gender gap in school performance affected by the sex of the teacher? Labour Economics, 15(1), 37-53.

Iversen, J. M. V., Vaag, J. R., & Østbakken, K. M. (2019). Same-sex and coeducational schooling: The relationship with students' self-concept and gender stereotypes. Learning and Instruction, 60, 190-200.

Kinzie, J., Thomas, A. D., Palmer, M. M., Umbach, P. D., & Kuh, G. D. (2007). Women students at coeducational and women's colleges: How do their experiences compare? Journal of College Student Development, 48(2), 145-165.

Pahlke, E., Hyde, J. S., & Allison, C. M. (2014). The effects of single-sex compared with coeducational schooling on students' performance and attitudes: A meta-analysis. Psychological Bulletin, 140(4), 1042-1072.

Park, H., Behrman, J. R., & Choi, J. (2018). Do single-sex schools enhance students' STEM outcomes? Gender differences in Korea. Economics of Education Review, 62, 35-48.

回覆樓主:

營養界都出左200篇論文發表講大米,面肉其實沒有營養,很多高科技,吃草最符合人類返樸歸真,所以網民記得吃草。哈哈(emoji)。

確實,營養不良確實很可能會影響到一些出類拔萃女生的健康和外表。

FNN 發表於 24-6-3 11:35
教育承載著培養未來棟樑的神聖使命,校園環境無疑在其中扮演著不可或缺的角色。近年來,學界就單性別學校與男 ...

從呢D資料睇, 似乎單性別學校對女生更好. 大學係男女校好D. 咁樣理解對嗎

https://youtu.be/0ZOvhpVViFM?si=UrHUuvBhQgDSX356

https://youtu.be/EZtv-GBlG6k?si=ZZlVzhH-tb7bcP0U

各有利弊,各有所長。

睇完覺得原來讀女校幾好

B.B.BaBa 發表於 24-6-3 10:33
原因好簡單,DGS 收外來生,學業成績一向都唔會首要考慮,Mrs Lau 亦多次提及叻女 DGJS 已經大把,唔需要 ...

確實係,插班都係部分收成績超卓純讀書,更多還是收有技能的當然成績會鬆一點。讀書人佢哋不缺。

cafeva 發表於 24-6-3 14:23
睇完覺得原來讀女校幾好

真係各有利弊,讀單性學校,其實由小學起,已經睇到兩者差異(我兩個都讀過男女校、單性學校),讀女校既,因為女仔文科強啲,見到學校係會因材施教,滿足到女仔對文科既需要,同時見到數學科會盡量調適;相反,起男校,見到學校數理係強同深,滿足到男仔數學鍾意轉既能力,相對,文科方面會調整,特別係中文。至於常規問題,我見到男校對男仔容忍度係大啲,記得我細既同我講,新校啲老師可以俾佢哋跑,起舊校係唔得,盡可能坐定定!但起女校,活潑既女仔係會容易被標籤,但睇下小朋友個性,容唔容易受影響,如果容易既,係會慢慢被影響到變得更乖巧!

至於社交問題,不得不承認,讀單性學校同異性相處係需要多一啲時間磨合,但長久以來香港既單性學校好多到培育到好好既人才出嚟,咁社交出問題係咪真係完全關學校文化事?另一方面,果啲驚嫁唔出、搵唔到老婆呀、太獨立、同性戀呀,根本係廢話,我俾生命小朋友,唔係要佢哋過我嘅人生,到時佢single 一世,只要佢開心亦係自己選擇既,有咩問題?而家仲咁老土,生仔女為傳宗接代?

回覆 PTL_L 的帖子

期望子女有人可依靠並不等於要放任佢做個無能力的人 , 無論窮爸、富爸或中產爸,大概都會想子女學識獨立、有自己主見吧!  想個女只靠別人生存,簡直不可思議。不過樓上真的有人會主張尊重孩子依賴別人的性格而不希望對子女作提點改正,只能歎天下之大,奇事無其不有!  
女孩子由小學開始獨立、培養好的決策力,如果會影響她伴侶對她的想法,咁這樣沒質素的伴侶就好行唔送了。

男人也想依賴別人

retriever    發表於 24-6-11 10:33

Cheerup821 發表於 24-6-3 17:52
回覆 PTL_L 的帖子

期望子女有人可依靠並不等於要放任佢做個無能力的人 , 無論窮爸、富爸或中產爸,大概都 ...

我相信,無論男好女好,都希望自己另一半係啱咀型,成功型男士,都想自己伴侶同自己同步,價值觀一致,咁先可以同步行落去,當然,有好多讀書或曾經職場上好本事既女生,因為家庭而退落嚟,但呢班女生既想法、價值觀、態度係從小培育,絕對唔會因為成為了全職媽媽而「退化」!所以,有能力、時間去增值自己,仍然係重要。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊