用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Vanessa_mum
go

有無1A班的家長? [複製鏈接]

Re: 有無1A班的家長?

Yilam,  謝謝你今天幫忙告知亞女寫邊d生字, 因今晚夜返,無時間同你傾多句,明天見。

Hi Venessa_mum,

My girl also mentioned the teachers were not nice, always felt tired, didn't like the school, too much homework etc...... in the first month. I seeked advice from BK mothers and they are so hepful. Now she is OK and adopted. My girl's kindergarten was an easy one without much homework. Thus she might has difficulties at the beginning. Besides, my girl slept late in the past. Now she can sleep earlier too. Let's try again. Both of  you and your girl will be OK.

Good morning Siumyra,

I agree with your opinion, I will try my best to help her.  Thanks!

Blythemia

我囡囡係8號,佢有講有大姐姐伴讀,等我問吓佢知唔知5號同學仔先,你囡囡同5號同學伴讀?好叻呀!
Blythemia 寫道:
唔知有冇咁岩有五號既同學呢?你地覺得今日大姐姐伴讀點呀?

Vanessa_mum

你好呀,我都聽囡囡提過你囡囡,不過較少一齊玩,點解佢噤唔開心呀?我囡囡因為訓午睡(約1個半小時),所以成11點至訓得著,本來唔想比佢訓午睡,但佢放學回家4點幾,做小小功課就謝晒,實在無辦法唔訓,如是者要到夜晚食完飯至再搏鬥,攪得黎已經夜,又做每日一篇、網上英文等,我地每晚都會睇吓又係最夜做啊,不過佢都好開心返學,我每天都比佢早d返學校同小朋友玩(大約7:40-7:45),等佢warm up。

我有時分段同佢做功課,又鬧又揼,有小小進步,希望遲d可以改善,唔好噤快放棄,或者問吓你囡囡同邊個同學仔玩多?我囡囡每朝都走到操場右側玩跳x機,好多同班同學。
Vanessa_mum 寫道:
你哋都講得很啱, 我都考慮再俾啲時間佢, 同埋再考慮請過補習姐姐返屋企, 教吓佢的功課, 希望佢可以多啲時間用及有什麼不明白可即時問到姐姐, 你哋話好唔好呢。

因為佢真係好慘, 每晚都成12點幾才睡覺, 第二朝又要6點半起床, 我都唔得啦, 何況係一個6歲的小朋友呢!

妳囡囡係咪依林呀!
我阿女應該很少同佢玩, 或者我今晚同佢傾吓, 試吓Join吓同學的遊戲, 希望增加一吓佢啲友誼及投入感。

yilamm,

聽囡囡講以往係六年級姐姐同小一妹妹伴讀既,因為六年級而家好忙,改為五年級負責,一個對一個,永不落空. 等我又八下亞女個班既同學乖唔乖先.

vanessa_mum,

我又多口講兩句.我囡囡一年級時都話老師嚴.我問番佢點解有咁既感覺.得出既印象係幼稚園較鬆,做左小學生,o,佢會確得冇左自由,唔係話想做乜就可以做乜,生活節奏亦有好大變化.過左一段時間,佢適應左就冇問題.今朝我特登問下佢,其實佢覺得學校d老師惡定好人,佢話好人既多d.唔好唔開心,首先睇下小朋友點解唔想返學,再針對問題睇下點解決.先至可以幫到佢.打.鬧,氹都未必係好方法.

Blythemia,

聽阿女話今日你阿女表演獵人, 很精彩喎!
該用戶已被刪除

其實我都係咁諗, 我己經聯絡好一個姐姐, 每日會上嚟同佢對功課, 並會嚴厲執行要佢一定要係11點前瞓覺。
咁開心一齊玩麻鷹捉雞仔, 真係希望佢可以多點投入小學的生涯

Vanessa_mum>>>我都覺得叫佢同小朋友多d一齊玩會好好多,佢投入左成日記住返學有得同班好朋友玩就唔記得其它野喇!等我叫彤彤去玩預埋你囡囡先!其實我真係好開心呢度有咁多1A媽咪,可以大家互相幫助下!
妳囡囡係咪依林呀!
我阿女應該很少同佢玩, 或者我今晚同佢傾吓, 試吓Join吓同學的遊戲, 希望增加一吓佢啲友誼及投入感。

Blythemia>>>我想問你係咪有個細囡都係1A架?我一路都以為你囡囡係高年級架!
該用戶已被刪除

claire's ,  反你姐。你說得對,應是唔可以拎有飯的飯盒。
claire's 寫道:
各位媽咪,

阿囡今日返來無厘頭話今早開早會話要拎銀包,咩意思, 我唔明佢講咩? 咁我整咗食物放係膠盒,佢又話老師話唔可以拎飯盒, 我話其實老師係話唔可以拎有飯的飯盒啫, 食物唔放係飯盒度,應該放係邊? 佢笑住話放係膠袋度,佢係唔係反我呢?   :

claire's>>>kakakaka!!!!好攪笑呀!!!好明顯佢係反你啦!!!!    拎銀包?但彤彤啱啱相反日日都拎就話天日唔拎喎!   
claire's 寫道:
各位媽咪,

阿囡今日返來無厘頭話今早開早會話要拎銀包,咩意思, 我唔明佢講咩? 咁我整咗食物放係膠盒,佢又話老師話唔可以拎飯盒, 我話其實老師係話唔可以拎有飯的飯盒啫, 食物唔放係飯盒度,應該放係邊? 佢笑住話放係膠袋度,佢係唔係反我呢?   :

achan97 寫道:
Blythemia>>>我想問你係咪有個細囡都係1A架?我一路都以為你囡囡係高年級架!

我個女個陣的確係1A架. 而家5A囉.
一個已經冇哂自己時間.所以我好佩服有兩名三名既媽咪架.  

Blythemia,

應該話係我亞女個班啫,佢冇參加喎.

Blythemia,

你今日有無去做家長義工呢

Vanessa_mum
我幫你囡囡影左d 相, pm我你的e-mail address, 等我e 相比你.
今日我見係囡囡都玩得好開心.
綽盈媽咪 ;-)

Blythemia>>>我就係見Vanessa_mum咁講以為你囡囡係獵人,因為我囡囡話個獵人係佢班同學仔既家姐呀!!!!   
Blythemia 寫道:
[quote]
Blythemia,

應該話係我亞女個班啫,佢冇參加喎. [/quote]
‹ 上一主題|下一主題