用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔女經 <<Part 37>> 之大考,暑假,您準備好未呀 ! ...
樓主: 2bzmummy
go

仔女經 <<Part 37>> 之大考,暑假,您準備好未呀 ! [複製鏈接]

今日返到幾年無返過0既火炭總檀,
先真正領略到"人面全非"實際義思.

原帖由 bettylam 於 10-7-27 08:47 發表
46哥and all

早人

46哥:咁你咪興過火炭

吾緊要啦,靚模話有緣千里能相會
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

長老, 唔好見笑, 得閒發下牙痕0者...

原帖由 布甸仔媽媽 於 10-7-27 09:15 發表

經驗之談, 非常同意
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

格格毀容, 咁以後咪失寵.....

原帖由 alicetong 於 10-7-27 14:38 發表
DEAR BETTY
巨山將架車泊係斜路方便我落車..
但我又要去後尾箱囉野喎, (佢又唔同我囉.. )
點知尾蓋彈開左但一野鑿落我額頭....
您話係未中頭獎呀? 老左破相
真係食滿漢全席都 ...

早晨

原帖由 bettylam 於 10-7-27 18:34 發表
嘩,
一講到食下午個場咁熱鬧,可惜我吾响樹

Dear Betty

話題唔係食呀,係講瘦身,仲要係 D 小主們

原帖由 stitchfriends 於 10-7-27 19:04 發表

2b,
近排好煩, 煩個衰女, 愈大愈難教 !

得閒 PM 你 ar, 我日間唔得閒打咁多水蛇春, 夜晚忙到臨C 睇劇集.

您無配備一對近年潮流既水靴咩 ? >>>>係咪 Croco 膠鞋 ? 定日本款長膠 boots ? ...

stitchfriends

小朋友呢個係成長期既必經階段,希望您可以平安過渡啦
鱷魚仔個 D 叫拖鞋呀,著左都會濕腳啦,梗係配備一對包到雙腳 ham 一 ham 既水靴穩陣啦

原帖由 bettylam 於 10-7-27 19:43 發表
dear格格:

心痛死呀!巨山要學細心的,等我叫偉哥過番幾招醒手比佢啦!

betty

Dear Betty

放心,可能格格就係 buy 巨山粗粗地 ...................... 心呢

大家早晨好~~~

今朝一早有兩樣事要同大家分享 :

第一件 ~ 某專欄 :

幸福摩天輪——如何做一個受歡迎的父母

問題是否有點奇怪?難道父母都像藝人,補習天王一樣,要「爭取」孩子的愛戴呢?我們的上一代重視尊敬、服從。但今天極權主義已崩潰了,如果你仍緊抓藤條,聲大夾惡,追打個仔九條街的話,即你還是一個石器時代的人,而我們已進入數碼時代。

今天,孩子有很多選擇,可以睇電視、打機、上網。雖然和你同在家中,但魂魄已浮遊在虛擬的世界。如果你在孩子還小的時候,用威權的方式教仔,他進入青春期後,就會擺脫你,小時候埋下的鴻溝,待孩子大了很難彌補。

想做一個受歡迎的父母,起碼有兩大心魔要移走。第一是驚恐,Panic。中產父母教育水平高,但總是擔心孩子讀不成書,他朝要街,一見他默書不合格,就不能自控發火。很多平日優雅的朋友,一到教仔,便變了穿Prada的惡魔。

所以,父母不要驚恐,孩子成長不是一百米短跑,而是漫長的馬拉松,今次跌倒跑第尾,下次再來。父母不介意孩子失敗,孩子才敢把自己的瘀事、心事告訴你。愛就是包容、等待,慢慢來。

第二個心魔,是愈有成就的父母,愈有一套既有的想法套入孩子身上,最好鍛煉他十八般武藝, 孩子生活在你為他設計的人生裏,終日忙碌要去滿足你。你變成他的老闆,作為「夥計」又怎會和你傾心事呢?有一天孩子長大了,就會炒你魷魚。

父母應該像另類「零團費」的導遊攜著他的手觀賞人間風景,幫他找尋自我,你注定年中無休,廿四小時候命,免費提供食宿,還要唱歌仔,說爛gag逗「客仔」開心,你是蝕硬了,唯一的報酬就是孩子的愛。

潘麗瓊

大家共勉之

原帖由 正46 於 10-7-27 22:07 發表
今日返到幾年無返過0既火炭總檀,
先真正領略到"人面全非"實際義思.

所以係咪覺得呢度特別溫暖呢 ?

原帖由 布甸仔媽媽 於 10-7-28 09:12 發表
大家早晨好~~~

第一件 ~ 某專欄 :

問題是否有點奇怪?難道父母都像藝人,補習天王一樣,要「爭取」孩子的愛戴呢?我們的上一代重視尊敬、服從。但 ...

長老

多謝分享

以您認識的 2B 有否這些毛病呢 ? 唔該提點一下

另一件事就係大家仲記唔記得7年前升中放榜係電視喊話自己條路行得好辛苦的小女孩????

http://cablenews.i-cable.com/webapps/news_video/index.php?news_id=338412

曾 嫌 棄 母 校 少 女 謝 母 校 圓 夢2010/07/28 06:24
大 學 聯 招 明 日 放 榜 , 其 中 一 位 等 放 榜 的 中 七 女 生 是 傑 出 學 生 , 曾 奪 全 港 辯 論 冠 軍 , 很 大 機 會 入 大 學 。 她 表 示 要 多 得 七 年 前 一 個 挫 折 , 令 她 入 了 一 間 她 看 不 起 的 中 學 。 七 年 前 的 她 , 當 著 全 香 港 嫌 棄 學 校 , 但 這 間 十 八 志 願 的 中 學 沒 有 嫌 棄 她 , 她 在 這 裡 由 中 一 讀 到 中 七 , 開 始 不 算 標 菁 , 直 到 中 三 。 辯 論 隊 當 年 只 收 高 中 生 , 是 鍾 老 師 看 中 俊 嫻 的 潛 質 , 破 例 收 她 。 全 港 辯 論 冠 軍 從 此 認 清 目 標 , 徵 文 奪 第 一 , 又 獲 選 屯 門 傑 出 學 生 , 高 中 通 識 專 題 研 習 寫 五 千 字 就 可 以 , 她 寫 夠 五 萬 字 。 上 月 高 考 放 榜 , 有 A 有 B , 半 隻 腿 進 入 大 學 。 訪 問 當 日 是 最 後 一 次 穿 著 校 服 , 她 希 望 為 學 校 平 反 。

原帖由 2bzmummy 於 10-7-28 09:16 發表

長老

多謝分享

以您認識的 2B 有否這些毛病呢 ? 唔該提點一下

2b

我都係邊學邊做, 最多大家分享一下, 講到指點, 我排緊隊尾

原帖由 布甸仔媽媽 於 10-7-28 09:18 發表
另一件事就係大家仲記唔記得7年前升中放榜係電視喊話自己條路行得好辛苦的小女孩????

http://cablenews.i-cable.com/webapps/news_video/index.php?news_id=338412

曾 嫌 棄 母 校 少 女 謝 母 校 圓 夢2010/07/28 ...

長老

我好多時候都講入到一間名校並不等於已經為前途開了綠燈,往後既路,仲要靠自己去營造 。。。。。

長老

多謝分享

我都好努力學習緊, 希望另一半都係, 鴻溝越來越少
原帖由 布甸仔媽媽 於 10-7-28 09:12 發表
大家早晨好~~~

第一件 ~ 某專欄 :

問題是否有點奇怪?難道父母都像藝人,補習天王一樣,要「爭取」孩子的愛戴呢?我們的上一代重視尊敬、服從。但 ...

2b

同意
原帖由 2bzmummy 於 10-7-28 09:29 發表

長老

我好多時候都講入到一間名校並不等於已經為前途開了綠燈,往後既路,仲要靠自己去營造 。。。。。

原帖由 2bzmummy 於 10-7-28 09:29 發表

長老

2b

即係古人所云 : 捉到鹿都要識脫角

太后, 真抵死...

原帖由 2bzmummy 於 10-7-28 09:11 發表

Dear Betty

放心,可能格格就係 buy 巨山粗粗地 ...................... 心呢

醒目開學勳章

dear all:

今早弄左個鴨腿冬菜福字米,超正,而家享用緊.

呀女今日以輕鬆心情同同學去左唱k,一齊迎接聽日派成績.

也講下呀女二個同學,一個好勤力,也有到坊間補習班貼題鋤卷,由小到大暢通無阻,經常在自修室苦讀,溫習至關門才回家,會考23,4分,上月派成績竟2科肥左,我地好開心佢好聽乖,同呀女齊齊去報樹仁,爭取機會,點知面試前一晚,話佢鄉下公公有事,成家一齊急急趕上去,公公後來安定了,佢返港打電話幾次樹仁,都回,吾可以安排再 in lu~

我地唯有安慰佢,或者呢間學堂吾係咁岩你讀呢~~~云云,不過佢手上都已經取了幾個副學士位.

謝謝布媽分享,努力學習中

醒目開學勳章

2b:

偉哥由粗粗地比我訓練到純純地,最近近乎鈍鈍地添呀!

你問下有邊位女士吾like身邊果個細細心心,女士倍安心.

我好似買緊護x寶廣告

betty

醒目開學勳章

另一位同學,夠分入大學,但因家庭經濟問題及種種原因,只能找工作或找些較為便宜的野讀,呀女勸佢,安慰佢,好易捱過呀!況且大學第二年可以借貸,佢回呀女說,已計過了,就算借到畢業出黎都無能力還.......聽完之後好心實.

唉~我自己都泥菩薩過江,自身難保,唯有祝福佢.

betty
‹ 上一主題|下一主題