用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

重覆咗

[ 本文章最後由 csy_ma 於 08-6-17 18:48 編輯 ]

原文章由 kswiss 於 08-6-17 10:21 發表
聽聞數學有人未考,所以要收番.

你地講既英文卷有對話,係卷一定卷二?聽聞卷二好深,好多人分數唔高,仲有唔少人唔合格.你地班係唔係呀?

係好多人響呢份卷上失幾多分,因為:

閱讀理解要推理,唔可以見字揀字(中文都係,但英文對小朋友黎講可能仲難d)

要識串字,但係個d字既唔係今次考試既默書範圍,有d亦從冇默過(我囡連English都串錯

要自己寫既字多,小朋友抄都會抄錯,加s等更易漏,自然多扣分既機會

最後果頁,連我都唔係幾明揀圖既標準係乜,小女孩既表情分別唔大,最後果題,唔通係考listening?個故事發展有無限可能性,點去定對錯?

份卷,唔算係太深,但似乎係要黎分班用既

原文章由 wp-bn 於 08-6-17 14:21 發表
我隻仔全軍覆沒, 只得英默保持到, 我忍住唔發癲, 好辛苦!!! 冇眼睇. big佢就有情緒問題, 放鬆佢就唔認眞, 我唔識點教

wp-bn:

今次英文,尤其係卷二,好明顯咁同以前多半用黎考小朋友既小心程度既卷有點差異,成績唔理想未必係戰之罪。

細路仔(尤其係七號仔)未必靠迫就得,不如趁暑假誘佢多睇課外書,咁至係增強理解力之本。

始終覺得,小學係打基礎既階段,考既係小朋友既小心程度同短期記憶既默寫能力多d。呢d,到咗中學就會較易追上既,如果因為咁而打擊佢地既求知欲同自信,就會幾得不償失。

長遠黎講,培養佢地既閱讀 /聽既能力同興趣,引導佢地點由多睇學會推理同分析,俾臨考前催谷佢地攞高分,對長遠既學習過程更有裨益。七號仔對求知咁有興趣,咪趁假期導佢多睇書或VCD囉。

信我啦,會有效既,我囡中文成績向來都唔係好得 ,不過自從佢肯自己睇書後(雖然有好多都係漫畫),卷一就漸入佳境(因我地要求較低)。最重要既係,佢肯自己睇,大人就唔駛下下迫佢做呢樣做果樣咁煩啦

原文章由 wp-bn 於 08-6-17 14:21 發表
我隻仔全軍覆沒, 只得英默保持到, 我忍住唔發癲, 好辛苦!!! 冇眼睇. big佢就有情緒問題, 放鬆佢就唔認眞, 我唔識點教

囝囝都係大倒退, 只係中英默KEEP得住9X!!!!

英卷二~~ 成日都唔小心, 寫完timetable要做D麥eg,study with tutor后,又唔記得寫in the afternoon 或者 morning.  句字成日漏a, es, s, has, is 總之就大意扣分, 睇佢份卷好似玩十處不同咁, 明明有例/彷句都唔睇清楚, 唔記得English點串, 我話題目有得抄, 你都唔去睇吓.

我問佢本來你自己唸住有進步, 今次點知又退步, 有無失望呀, 佢話無嘢喎!!  起初都俾佢激親, 好似只得我自己緊張. 但係唸深一層, 依D米我無嘅"童真"囉!!!! 澈氣黎重麥, 佢盡左力都就算!!!

黃巴士

原文章由 csy_ma 於 08-6-17 18:46 發表

最後果題,唔通係考listening?個故事發展有無限可能性,點去定對錯?

呀囡醒咗,問佢點揀,先知到原來我睇漏咗最上圖既對白,真係連我都眼大睇過籠,都唔怪得佢成人唔小心睇錯隔鄰行同寫漏野

原文章由 csy_ma 於 08-6-16 22:07 發表

黃巴士:

已經補咗喇,響5月31日星期六既同樣時間(通告編號係:PTA/193/2007)。果次似乎小一既家長比較多,所問既問題都幾尖端 。您講開,我先諗起有D問題唔記得代家長講添 ,我地下周開會,駛唔駛代您問問? ...

csy_ma,

張通告可能係C6簽左, 無出聲.  真係唔好意思!!
唔洗代問, 你解答得好詳細!! THANK YOU!!

黃巴士

想問下csy_ma,

知唔知, 以後繳交學校所需費用係咪只可以經學生在校內拍卡?  可唔可以繼續以支票繳交?
因為以拍卡繳交, 每次增值就要收取代2手續費wor.

我個姨娚仔間小學下學年開始, 家長就要去7-11繳交書簿費, 真係奇怪!

原文章由 lucy 於 08-6-18 11:11 發表
想問下csy_ma,

知唔知, 以後繳交學校所需費用係咪只可以經學生在校內拍卡?  可唔可以繼續以支票繳交?

我個姨娚仔間小學下學年開始, 家長就要去7-11繳交書簿費, 真 ...

係亞, 我都想問吓.
因為尋日我唔得閒去學校攪, 如果無攪繳費靈, 日后可唔可以交支票呀!!!

黃巴士林

王國長老

[原文章由 lucy 於 08-6-18 11:11 發表
想問下csy_ma,

我個姨娚仔間小學下學年開始, 家長就要去7-11繳交書簿費, 真 ... ]

呢個等我答您啦, 我見佢要收$2, 梗係第一時間打去問啦, 答案係唔洗理佢架, 照好似以前0甘用支票就得架喇.......
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

原文章由 csy_ma 於 08-6-16 23:20 發表
仲有樣嘢:

俾其他家長提醒,佢地話十月分身體檢查既日子都幾近考試,可能會撞時間,叫我趁而家得閒,改最近做咗佢算了。

我今朝打電話去改期,都話俾我聽下午就有位。下午去到,發現來自仁紀既同學就有超過十個。建議各位不妨改 ...

csy-ma,

好在你提醒我地咋!!!
我剛剛都改左下個月同囝囝去體檢, 費時開學時候去.:

THANK YOU!!

黃巴士

ALL,

今日派左通告, 有新活動時間表, P.2聽日可以唔洗上堂, 有活動.
囝囝不知幾開心!!!

但係20/6~我有D唔明, P.3.6 TSA後備日, P.2係米都唔洗上堂, 穿體育課呢????

黃巴士

書佢睇好多, 就係唔肯抄寫, 所以認得嗰字, 但漏筆劃, 又唔留心答卷!
好似英文卷, 平時佢自己都話 "no borther or sister" 要加s,
"he/she/it 後動詞"或"數得到/數唔到" 要點樣, 等等.. 但答卷時全部漏曬! 又好似黃巴士個仔一樣, 錯啲唔小心問題"in the morning / afteroon" am(上午)又寫afteroon. 看圖答無$買雪糕的表情, 佢挑好驚嗰個, 佢話覺得叔叔會鬧佢, 所以好驚, 仲有平時熟到爛啲字都串錯"cold 變clod..." 所以好勞氣.
不過csy_ma講得好啱, 學校生活重好漫長, 睇完啲回應感覺舒服好多, 腦內畫面條路當堂闊曬, 所以話, 上綱有益

原文章由 csy_ma 於 08-6-17 19:15 發表

wp-bn:

今次英文,尤其係卷二,好明顯咁同以前多半用黎考小朋友既小心程度既卷有點差異,成績唔理想未必係戰之罪。

細路仔(尤其係七號仔)未必靠迫就得,不如趁暑假誘佢多睇課外書,咁至係增強理解力之本。

始終覺得,小學係打 ...

原文章由 wp-bn 於 08-6-18 14:30 發表
書佢睇好多, 就係唔肯抄寫, 所以認得嗰字, 但漏筆劃, 又唔留心答卷!
好似英文卷, 平時佢自己都話 "no borther or sister" 要加s,
"he/she/it 後動詞"或"數得到/數唔到" 要點樣, 等等.. 但答卷時全部漏曬! 又好似黃 ...

講開最尾果頁英卷二, 囝囝懶醒話唔睇題目都識啦, 咁我話你點答呀?? 佢話睇果"女仔果樣", 大概估吓佢做麥囉, 我話佢咁都得呀,
結果米錯左最后一題.:-x

我問佢"FREE"點解, 佢話"得閒"(因為之前學過FREE TIME), 我即時想"暈低", 我話你都見圖有個"交叉$"字樣啦(又話咁叻可以只係睇圖)!!! , 我再解釋返份卷俾佢聽.  佢答卷真係"牙牙烏".

黃巴士

囝囝上次測驗無麥孱唔小心, 今次期考就勁錯唔小心!!  雖然數學無派返, 但聽左分數, 真係無眼睇, 佢話全係唔小心!!!!

只有安慰自己~~~ 都好嘅, 等佢知道受下教訓.  如果唔係, 講十萬次, 佢都唔上心!!!

黃巴士

thank u, cookie.

你地班派左英文卷啦?  我地只係前日派左中(一)及常識咋.

kswiss,

係啦. 以前小一都試過英文卷既圖畫得唔好, 我女被誤導所以錯左. 今次又係咁? 都唔敢期望佢會高分lor!
‹ 上一主題|下一主題