用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Form 1 happy life, 召集靚c9
樓主: jazzmama
go

Form 1 happy life, 召集靚c9 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 mansonwai 於 10-2-9 00:13 發表
點解呢 ?

唔好講 d 唔講 d 啦 !!!

matthew 考全班第九,中、英、數各 part 除左中作外全部都十名內(班主任教英文,matthew 英作仲係全班最高分)但其他d 科目就成績可以,班排名次比較後。
不過班主任一d 都冇讚佢,只係話佢上堂唔尊心,郁來郁去(佢要求人地坐定定唔郁禁上堂)我話男仔好多都坐唔定,佢話唔係,跟住佢只可用班上一個已經有十五歲o既中一生黎作比較:;pppp: 禁點比?佢比 matthew 操行差,因為 matthew 有兩次電話見光(佢地會唔理你有意定無心)但好多上堂食野睇漫畫又唔會比人記缺點!一d都唔持平,我自問自己個仔唔會曳得去邊,但一d 都唔覺班主任包容佢
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

Hi jazzmama 你好,

我都好耐無上BK, 看見你爸爸再次中風的消息。 我義不容辭, 第一時間幫你和你爸爸, 媽媽禱告, 希望慈愛的天父聽見我們的禱告, 幫助你們一家渡過難關。 並祝愿你爸爸早日康復, 你媽媽能夠放下心來。 慈愛的天父一定會憐愛地上的子女, 希望你也能放松心情, 並能以平常心面對面前困難。 祝你虎年家人如虎般生生猛猛~~~

Bkman

原帖由 jazzmama 於 10-1-14 15:07 發表
Betty 姐...各位form 1 媽咪

sorry 呀..我唔開心
因我daddy 又中風 (上次係10月)
但今個week 連中2次..
目前成個人都唔郁得 & 講唔到野

我地一家都好心痛
請大家為我daddy 康復祈禱
亦為我媽咪平安祈禱

我唔 ...
多一點努力 多一點回憶!

M & A Mom

幫我同 mattew 講聲叻仔

講真, 有 d 老師既詞語表達真係另人差議
manson 小學時, 我已經見得多.

manson 剛剛既家長會中,
老師提一位家長佢既小朋友有暗戀他人既行為
因為見到佢 d 功課簿中有 心心 / 一d情情愛 愛既說話
個家長好驚訝
跟住個老師講 : [唔洗擔心, 青春期 d 小朋友多數都會
我地有睇住]

所以, 入到一間學校.
我覺得最緊要係遇到一位好老師

原帖由 M&A Mom 於 10-2-9 00:39 發表

matthew 考全班第九,中、英、數各 part 除左中作外全部都十名內(班主任教英文,matthew 英作仲係全班最高分)但其他d 科目就成績可以,班排名次比較後。
不過班主任一d 都冇讚佢,只係話佢上堂唔尊心,郁來郁去(佢要求人地坐 ...

醒目開學勳章

原帖由 mansonwai 於 10-2-9 14:46 發表
M & A Mom

幫我同 mattew 講聲叻仔

講真, 有 d 老師既詞語表達真係另人差議
manson 小學時, 我已經見得多.

manson 剛剛既家長會中,
老師提一位家長佢既小朋友有暗戀他人既行為
因為見到佢 d 功課簿中有 ...

所以我老公第一次見家長(電話事件),daddy重申 matthew 係想關電話而唔係用電話(比埋電話紀錄佢睇),個 Miss 只係話訓導處係話有就有,一d 都唔企係自己學生個方諗!自始 daddy 好鬼憎呢個 Miss !今次佢 C都唔肯去見家長 佢話冇野同佢講(以往小學都係daddy去拎成績表)

所以見 Manson 能遇到好學校、好老師,真係好有福份。對於佢學習一定可以推進不少!

家陣我地都幾矛盾,matthew F.2 跳出去個機會少左,留係度你就要叫佢融入學校,但有時見d制度又把幾火,好難幫學校講好話

拍拖,matthew 個班有一兩 pair,kiss d 相任睇,我火都滾,又唔知同學校講有冇用,我要不停輔導個仔 煩C!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

bk man

多謝你過來呢邊探我,
多謝你為我爸祈禱
我爸情況叫做穩定啦
物理治療都做緊, 開始要練習坐
依家每日治療師會來教佢坐10分鐘到啦
希望老豆條腰骨同頸有力撐住

話咁快已經過左成個月啦
老豆見身邊床位d 伯伯一件一件歸西
佢真係好 "協" , 打死都唔肯望入房
日日望住走廊...一來想走
二來又怕見到d 污濁野

我見到佢呆哂, 都好無能為力
唯有捉住佢手祈禱
希望主可以使佢平安
唔好再怕

原帖由 bkman 於 10-2-9 01:59 發表
Hi jazzmama 你好,

我都好耐無上BK, 看見你爸爸再次中風的消息。 我義不容辭, 第一時間幫你和你爸爸, 媽媽禱告, 希望慈愛的天父聽見我們的禱告, 幫助你們一家渡過難關。 並祝愿你爸爸早日康復, 你媽媽能夠放下心來。 慈 ...
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

matthew 真叻仔...

原帖由 M&A Mom 於 10-2-9 00:39 發表

不過班主任一d 都冇讚佢,只係話佢上堂唔尊心,郁來郁去(佢要求人地坐 ...
因為祂顧念你們

唔好咁客氣啦。 我地從來都係戰友來架, 從小朋友搵中學到現在幫小朋友適應中學生活, 都并肩作戰啦。
因為我姐夫年前也曾經中風, 好彩唔系好嚴重, 後來經過物理治療慢慢都恢復返7成功力。 依家可以自己照顧自己, 自己走路返教會。 都系蒙主恩典。  

你爸爸信靠主未? 遲D如果你爸爸好返D, 有機會多D帶佢返教會啊。 始終多走動對身體好D。 我繼續幫你家祈禱。 祝愿你爸爸可以快D可以出院啊。

原帖由 jazzmama 於 10-2-10 11:25 發表
bk man

多謝你過來呢邊探我,
多謝你為我爸祈禱
我爸情況叫做穩定啦
物理治療都做緊, 開始要練習坐
依家每日治療師會來教佢坐10分鐘到啦
希望老豆條腰骨同頸有力撐住

話咁快已經過左成個月啦
老豆見身邊床位d 伯 ...

多一點努力 多一點回憶!

一個心理醫生寫下的故事:

他今年中一,為了讓他可以考上好的高中,父母不惜任何代
價給他念名牌私立學
校,他小學的玩伴念的都是家裡附近學區的國中,只有他必
須如此。
父母告訴他:『你是我們唯一的獨子,爸媽都想好了,以後
我們這家醫院就留給你了,當了醫生之後,你一輩子都不愁
吃穿,你會有一定的社會地位,可以賺很多很多錢,沒有人
敢瞧不起你…,希望你不要讓我們失望……』。

以下是他一天的行程表:
7:00am起床,刷牙、洗臉、吃早餐,媽媽開車趕在8
:00am前送他到學校。8:10am第一堂課開始→5
:00pm放學,除了午休之外,媽媽說每一節下課的十分
鐘,至少要背會五個英文單字,連去上廁所也要帶著英文單
字卡5:00pm媽媽準時在校門口接他,他在車上吃便當
,因為要趕去補習6:00pm一、三、五晚上補英文、數
學/二、四晚上補物理、化學/六、日學小提琴、鋼琴9:
30pm媽媽準時在補習班門口等他,接他回家10:00
pm洗完澡後,才開始寫學校的功課12:30am-1:
00am如果功課寫完了就可以去睡覺,但常常到1:30
am還寫不完。

有一天同學帶了一本色情圖片的色情雜誌給他看,血氣方剛
的他看得臉紅脖子粗,他從來沒看過這樣的東西,他興奮極
了,他覺得那是他上了國中之後唯一可以令他快樂的事,從
此之後他迷上了看色情雜誌。
有一天上英文課,他把色情雜誌藏在桌子底下看,正當他看
得入迷的時候,老師忽然出現在他的面前,一把將他的色情
雜誌拿了起來,大聲怒斥:『你竟然帶這種書來學校……,
跟我去訓導處……』。
學校通知家長,媽媽趕來了,他不敢看媽媽,媽媽看著他,
立刻給他一巴掌…,當場羞辱了他一頓:你這個混蛋,爸爸
媽媽送你來這麼貴的學校,你竟然在學校做這種事,我打死
你算了……』
主任跟媽媽說:『你兒子帶不良書刊到學校,還在課堂上公
然看色情雜誌,學校要記他一個大過……』
媽媽急著跟訓導主任說:『主任對不起對不起,那書絕對不
是我兒子的,他很乖,他從來都不會這樣,一定是別的同學
給他的,你可不可以不要記他過,這樣他會留下不良紀錄…
…』。
回家的路上,媽媽氣得不想說話,他也不說話,到家後,他
一個勁兒地往樓上衝,爸爸叫他,他完全不理會,只管回他
的房間;爸爸氣炸了,上樓一腳踹開他的門,叫罵著:『我
們費盡千辛萬苦讓你去上名校,你去給我學這個,王八蛋,
我的臉全給你丟光了……』。
今晚他沒去補習,也不看書,他沒有掉一滴眼淚,他的心裡
充滿著恨。
他睡不著,腦海裡不斷地撥放著白天在學校所發生的一切,
他痛苦極了,他想做一件讓他爸媽永遠後悔的事,他趁爸媽
都睡覺之後,到廚房拿刀割腕自殺了……

媽媽隔天照常起來準備弄早餐給他吃,才一踏進廚房,媽媽
嚇呆了,孩子躺在血泊裡,大叫先生……。
還好刀子割得不深,爸爸趕緊急救,撿回一條命。
從那天開始,他不再跟爸媽說任何一句話,也不上學,爸媽
被他自殺的事情嚇壞了,不敢強迫他做任何事,只能先幫他
辦休學,但心裡急得像熱鍋上的螞蟻,卻一點辦法都沒有,
所有親戚、朋友、老師、同學…,他一律不見。
二個月過去了,爸爸再也受不住了,進了他的房間,破口大
罵:『你到底想怎樣?我們哪裡對不起你了,你要這樣對待
我跟你媽?……』
媽媽急忙拉開爸爸,要爸爸不要再講了……

我們培育小朋友的同時,考量過他們內心的呼喊嗎?

三個月過去了,一點進展也沒有,一位認識他父親的個案問
我,是否可以幫幫忙。
到了他家,他的父母告訴了我事情的經過,我請他們都暫時
離開家,二個小時後再回來。
我沒有急著進房找他,我只是坐在客廳看電視,而且音樂開
得很大聲,還不斷地講手機,更故意拉高嗓門大聲講電話。

十分鐘後,他好奇了,怎麼會有一位陌生人在他家,他出來
問我是誰,我說我家電視壞了,來你家借電視看,他接著問
:『你是我爸媽的朋友嗎?』
我說:『我不認識你爸媽耶,但我認識你爸爸的朋友叫范叔
叔的!』
他沒理我,我看到他滿臉的痘痘、駝著背,站在那裡不發一
語,我問他:『你們家有什麼吃的,肚子好餓喔?』
他說:『不知道,平常都是媽媽做飯;叔叔你自己去看廚房
有什麼吃的吧!』
我看了一下,真的沒東西吃,不過我看到公仔麵,我就問他

『有公仔麵耶,你要不要吃?』『媽媽不准我吃公仔麵』
他回答;我再問:『那你想吃嗎?』
他說:『好阿!』;你可以幫叔叔去樓下買蛋嗎?他說好阿

就這樣我邊吃公仔麵,邊看電視,我叫他也一起來看電視,
他說:『媽媽不准我吃飯看電視!』
我跟他說:『那你想看嗎?』
他說:『想阿!』那一起來看吧!
吃飽後,我問他公仔麵好吃嗎?他說:『好吃!』
我又問,媽媽煮的菜好吃嗎?他說:『好吃!』
我再問,公仔麵好吃?還是媽媽煮的好吃嗎?
他說:『媽媽煮的好吃!』你有跟媽媽說過嗎?
他說沒有!你想跟媽媽說嗎?
他突然間嚎啕大哭起來:『叔叔,我真的好想去死喔!
學校每天除了考試,還是考試,在家我不能看電視,不能打
電動,不能上網,不能出去玩,不能跟小學的同學聯絡…,
除了唸書,我什麼都不能,尤其是不能讓爸媽失望……,
這是什麼世界阿!我沒有一點點個人的時間,為什麼我要過
這樣的生活,我真想一死了之,我真想讓爸媽永遠後悔……
!』。
我問他,讓爸媽後悔對你有什麼好處?
他說:『沒有,但我就是恨他們,我要讓他們遺憾一輩子!

我不喜歡讀書,也不想當醫生,爸爸自己當醫生,每天看那
麼多病人,我覺得他一點都不快樂阿,而且他一天到晚跟媽
媽吵架、鬧離婚,他想當醫生自己當就好了,為什麼我就必
須去當醫生,我為什麼要去過那樣的日子,為什麼我不能決
定我要什麼?……』
他足足罵了四十分鐘,又是哭又是吼……

你以為孩子還小,什麼都不懂嗎?其實孩子什麼都懂,不懂
的是你,因為你想控制,或是你曾經被控制!

如果你現在正為人父母,放手吧,孩子自己會決定走他想走
的路,你只要把你自己的路走好就好了。

所有的父母都希望把孩子教育好,最好可以跟父母一樣,甚
至走父母安排好的路,但是所有的孩子都不希望成為父母的
樣子,更討厭父母安排的一切。

如果我讓你們失望,我還可以是你們的孩子嗎?
這是全天下的孩子都想要知道的一件事!

每個父母都希望自己的孩子是人中之龍、人中之鳳,也因為
如此,現代的孩子都承受著父母莫大的壓力。要在二十四小
時之內學那麼多東西,而學那些東西真的是孩子的興趣?還
是忙著去完成父母的夢想?

父母不願讓孩子輸在起跑點上,一個不小心卻讓孩子輸在整
個生命的路上。
孩子沒有自主的權利,因為父母偏差錯亂的觀念,毀了孩子
的一生。

mansonwai:
多謝妳的提醒!

原帖由 mansonwai 於 10-2-11 01:00 發表
一個心理醫生寫下的故事:

他今年中一,為了讓他可以考上好的高中,父母不惜任何代
價給他念名牌私立學
校,他小學的玩伴念的都是家裡附近學區的國中,只有他必
須如此。
父母告訴他:『你是我們唯一的獨子,爸媽都想好了,以後
...

金虎年即將來臨,在此誠心的祝福大家:  

財源廣進如虎添翼

身體健康虎虎生威

事業蒸蒸龍腾虎躍

虎年吉祥如意!

虎年健康平安!

虎年行大運!

新年快樂 ! 笑口常開 !

醒目開學勳章

拜年先
祝大家虎年唔洗行『苦』運,個個都如虎添翼,虎虎生威 最緊要個個都身體健康

各位:
上星期六接了阿囝中學第一份成績表,沒有驚 也沒有喜  ,不過仍有進步的空間,我就覺得OK,但Daddy就馬馬滿意,佢同阿囝話唔想下次再見到這個名次,阿囝立即答道: 好彩唔係考得好高,如果唔係你又話唔想見到這個名次,我咪慘!真比佢激死!

mayc

妳個仔答得  叻 喎 !!!

原帖由 mayc 於 10-3-1 15:30 發表
各位:
上星期六接了阿囝中學第一份成績表,沒有驚 也沒有喜  ,不過仍有進步的空間,我就覺得OK,但Daddy就馬馬滿意,佢同阿囝話唔想下次再見到這個名次, 好彩唔係考得好高,如果唔係你又話唔想見到這個名次,我咪慘!

mansonwai:
多謝讚賞! 佢答d唔正經的答案,真係幾叻的!
不過答正經的問題就........
不過至少証明佢智商是無問題囉!

原帖由 mansonwai 於 10-3-1 23:11 發表
mayc

妳個仔答得  叻 喎 !!!

呢個虎年好苦呀

原本幫爸爸攪好工人
尋日突然要告吹
又要由頭再搵工人

又再麻煩大家發散幫手介紹一下
萬分感激
因為祂顧念你們

我想問一問你地中學, 中英數的比重?
亞女學校係英3, 2, 數同其他科目都係1.
我覺得無理由數的比重會甘低, 你地係點架?

Jazzmama
唔好甘擔心啦, 你要take care.

原帖由 jazzmama 於 10-3-3 11:42 發表
呢個虎年好苦呀

原本幫爸爸攪好工人
尋日突然要告吹
又要由頭再搵工人

又再麻煩大家發散幫手介紹一下
萬分感激

joanneka

manson 學校講過
不過, 唔係太記得
驚攪錯
星期日, 家長日問完再 post 出黎話妳知
好似...係  英 / 中 / 數 係 3
其他係 1

原帖由 joanneka 於 10-3-5 16:04 發表
亞女學校係英3, 中2, 數同其他科目都係1.

Jazzmama
唔好甘擔心啦, 你要take care呀.

...

今日醒起想幫 manson 做一張
斜枱面放係佢張寫字枱上面
希望大陸覆番黎個價錢唔好太貴啦

manson 小學時都有用
不過係膠 (係永安買) 好似都要 $2xx (唔太記得)

如圖 : (但會做 15度 to 20度左右)

其實都中學生, 仲有無需要呢
我唔想佢成日 dup 低頭
攪到個背脊彎起
又怕佢第時 脛痛  *__*

原帖由 mansonwai 於 10-3-6 00:14 發表
今日醒起想幫 manson 做一張
斜枱面放係佢張寫字枱上面
希望大陸覆番黎個價錢唔好太貴啦

manson 小學時都有用
不過係膠 (係永安買) 好似都要 $2xx (唔太記得)

如圖 : (但會做 15度 to 20度左右)

http://www.chiho ...

Hi, Mandy!
我有興趣呢隻斜枱面呀!

原帖由 joanneka 於 10-3-5 16:04 發表
亞女學校係英3, 中2, 數同其他科目都係1.

...

Joanne,
我仔學校中/英/數/IS佔3,中史2,其他1
Anyway,EMI school重英都無可厚非,尤其你地學校通識用英文添。
‹ 上一主題|下一主題