用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無14網區的媽咪入來分享下
樓主: ckckcktina
go

有無14網區的媽咪入來分享下 [複製鏈接]

Re: 有無14網區的媽咪入來分享下

chingbb,

係嘉諾撒

chingbb 寫道:
emiluihk,
Canossa中文是什麼?

ckckcktina,

嚘~~~由得佢呀, 我驚到時仲勞氣喎
我請敎過一個家長 ,佢話平時用STORY BOOK
同佢每日默一句 ~~ *~* ~~ 我而家都覺得時
間唔夠用,都唔好話再同佢溫了,有時連玩吓既時
間都無 ... 點算呀 ...

週記 ???  未知呀,而家都未有 . 不過如果寫
就會有好多野寫la,weekend 一定發生好多事
我女習慣咗無論大小事都會同老師分享,所以暫
時應該都未成問題 ... hehe
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

早晨啊!!

emiluihk,

非常同意你既講法, 係呀, 我都覺得d時間唔夠用啊, 想玩都唔得閒啊, 食完飯就要沖涼, 之後就好快要上床sleep啦. 仲邊有時間溫書啊, 所以都好驚啊.  

咁多位媽咪好呀!

今朝原本幾開心,因收到嘉勒撒上午校嘅電話,叫呀女今個星期六去考試,但今個星期六一早已安排了去衛理考試,咁我問佢可唔可以改期或改時間,點知果個唔知係書記定老師好cool 咁講:「校長話呢個時間就個時間,你唔黎個位就比第二個。」我心想又唔係收硬,咁無禮貎唔去就算啦! :evil:

jj825fung

唔好唔開心啦,忍一時風平浪靜,退一步海寬天空,你會唔會問下衛理可唔可改時間,多一個機會就多一個選擇。

jj825fung,

咁你有無打去衛理問下改唔改得啊? 佢地應該會易話為d瓜, (個人覺得) 等你好消息啊, 希望你改到啦. 因為我個人認為唔好miss左個機會, 雖然d人咁cool but都要try下.    加油啊. 我地支持你

我收工lu, 聽日再chat過啦. bye bye 各位...  

早晨啊咁多位!  

早晨呀咁多位,

jj825fung

見到你既留言好疑惑喔,因見到有另一個留言版
見到對叩門canossa既comment好好喎,佢話超nice
even個校長到學生都wearing smiling face喎 ...
可能打電話比你嗰個員工打咗好多個電話 & 比人拒絕
咗好多次,你原諒佢喇,唔好用自己小朋友既前途嚟賭氣,
學你話頭間間都唔係一定收,多個chances 好過miss
yr chances ... 加油呀 ...
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

Thank you for emiluihk & ckckcktina!

Don't worry!Be happy![/color purple]

妳哋好!  我囡囡現在讀N2, 我又係諗緊嘉諾撒, 因為近99屋企, 校風聽閒又唔錯。  不過我仲有個細仔, 如果大囡真係可以入讀嘉諾撒, 第時是否升入佢附屬中學機會大d?  但中學是女校, 我細仔咪要再諗過其他中學?  其實影響大唔大?  我唔係好識, 請指教   

早晨啊, 咁多位!

貞貞,

歡迎你加入我地啊, 關於你細仔個問題, 我諗你問下sindy啦, 佢比較熟啊, 因為佢又係有個細仔, 佢都諗住同佢個仔報嘉諾撒, 你可以請教下佢第時升中再報邊間啦, but你以家諗會唔會早左d呢?    

chingbb,

你太welcome啦, 弟時有d咩分享, 記得入來講下喎, 等我地都8下先...       

emiluihk 寫道:
早晨呀咁多位,

jj825fung

見到對叩門canossa既comment好好喎,佢話超nice
even個校長到學生都wearing smiling face喎 ...

cassona 的校長和老師聽人講係好nice既! jj825fung所講的職員態度差, 真有其事, 話說前年我表妹囡囡選小一時,第二志願係選'cassona'的,當時將近有派位結果前幾天,表妹就預先問定幾間自己心儀小學, 後備表會在何時派位.(我自己都覺得好正常,問下無防.)打左幾間問,有些就講了大約日子,有些會回覆暫時未知,到放榜日後再打黎問.(係有禮貌地回覆家長的).
到打去問cassona,個職員係好無禮貌:
表妹 : 唔該, 我想問下學校係幾時派位後補表?
女職員 : 我點知呀! 到時你咪再打黎問囉!(即馬上cut線)
我表妹想問多句都唔得, 就比人cut左線.
後來我問表妹點解唔投拆呀! 佢話驚個囡真係派到呢間小學,對囡囡有影響. 好彩佢派左第一志願唔駛煩!

我本人就覺得問下係好正常, 我想你地都會咁樣做法.點解其他學校職員態度又唔係既!

ckckcktina 寫道:
早晨啊, 咁多位!

貞貞,

歡迎你加入我地啊, 關於你細仔個問題, 我諗你問下sindy啦, 佢比較熟啊, 因為佢又係有個細仔, 佢都諗住同佢個仔報嘉諾撒, 你可以請教下佢第時升中再報邊間啦, but你以家諗會唔會早左d呢?    
首先唔該曬妳的回應。  我知d唔知d, 諗住早d問冇壞吖嘛 ~~  怕真係上咗小學先要搞轉軚, 轉唔切就大件事.....事關讀書大過天 :  :

emiluihk & ckckcktina
明天要參加囡囡幼稚園畢業典禮,假在沙田大會堂

sindy,

請問妳有何高見
我e+諗會唔會真係太早呢   總之thank you 不盡先啦    
貞貞 寫道:

妳哋好!  我囡囡現在讀N2, 我又係諗緊嘉諾撒, 因為近99屋企, 校風聽閒又唔錯。  不過我仲有個細仔, 如果大囡真係可以入讀嘉諾撒, 第時是否升入佢附屬中學機會大d?  但中學是女校, 我細仔咪要再諗過其他中學?  其實影響大唔大?  我唔係好識, 請指教   

Hello 各位:
有冇人知道北角官立下午班好晤好,平時聽人講開

我諗住穩陣搞左一間先,成績好既話,就轉校囉
貞貞 寫道:
sindy,

請問妳有何高見
我e+諗會唔會真係太早呢   總之thank you 不盡先啦    
[quote]
貞貞 寫道:

[/quote]

doris880, ckckcktina, emiluihk, 咁多位早呀:

多謝晒你地嘅支持。

tunafish,

我講嘅係上午校,唔知你表妹個間係唔係呢?而我朋友都有差唔多嘅經驗。我個日即刻打電話問我朋友(因佢有個仔係果度讀),佢都話上午班嘅校長係好吋,下午校嘅校長就好nice,果然係真。前日下午校就打電話比我,同樣叫我囡囡星期六去考試,但我話唔得,個職員就立刻話:「咁我同你問下校長改第二果時間得唔得。」個職員重好有禮貎添。而家我改咗下星期二。

為人父母梗係希望為子女爭取多個機會啦

tunafish 寫道:
[quote]
emiluihk 寫道:
早晨呀咁多位,

jj825fung

cassona 的校長和老師聽人講係好nice既! jj825fung所講的職員態度差, 真有其事, 話說前年我表妹囡囡選小一時,第二志願係選'cassona'的,當時將近有派位結果前幾天,表妹就預先問定幾間自己心儀小學, 後備表會在何時派位.(我自己都覺得好正常,問下無防.)打左幾間問,有些就講了大約日子,有些會回覆暫時未知,到放榜日後再打黎問.(係有禮貌地回覆家長的).
到打去問cassona,個職員係好無禮貌:
表妹 : 唔該, 我想問下學校係幾時派位後補表?
女職員 : 我點知呀! 到時你咪再打黎問囉!(即馬上cut線)
我表妹想問多句都唔得, 就比人cut左線.
後來我問表妹點解唔投拆呀! 佢話驚個囡真係派到呢間小學,對囡囡有影響. 好彩佢派左第一志願唔駛煩!

我本人就覺得問下係好正常, 我想你地都會咁樣做法.點解其他學校職員態度又唔係既! [/quote]
‹ 上一主題|下一主題