用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2023改革前最後一屆DSE分享區
樓主: nicolemummy
go

2023改革前最後一屆DSE分享區   [複製鏈接]

hugub 發表於 23-7-7 10:37
尋日阿女去in左城大, Jupas 19 志願果一科工程科, d人d英文真係有d嚇人
排到第19志願都會叫去面試?

lojo11 發表於 23-7-10 16:32
其實面試有咩作用?  HKU in 完都無feedback.
如果兩个學生同分或一分上落之差就會收面試表現好的那位。

hugub 發表於 23-7-10 15:43
面對面自我介紹加小組討論, 冇人願意開始自我介紹,於是我女舉手話佢開始, 之後聽其他人d英文真係好一般 ...
我女是zoom面試,所以奇怪,是否成績好是面對面?

kkhon 發表於 23-7-10 17:59
如果兩个學生同分或一分上落之差就會收面試表現好的那位。
但當時人唔知自己有冇係面試上佔優?

hugub 發表於 23-7-7 10:37
尋日阿女去in左城大, Jupas 19 志願果一科工程科, d人d英文真係有d嚇人

排19即係E 都有得in?我以為通常A,B 先有得interview

bearbear2003 發表於 23-7-10 22:01
排19即係E 都有得in?我以為通常A,B 先有得interview
我都非常好奇, 呢科係城大JS1051

lojo11 發表於 23-7-10 20:32
知既, 有email 通知有幾多分加

hugub 發表於 23-7-11 07:41
知既, 有email 通知有幾多分加
係咪只係三大至有interview? 同埋係咪只揀B1A中學學生interview?

hugub 發表於 23-7-11 07:40
我都非常好奇, 呢科係城大JS1051

城大好似有啲亂咁叫人interview 咁,
IB 果邊有人報左城大, 叫佢IN, 但佢IN已收到其他大學CO, 所以無去, 但CITY都照出 CO比佢仲有獎學金.

妹妹頭 發表於 23-7-11 08:22
係咪只係三大至有interview? 同埋係咪只揀B1A中學學生interview?

係咪只係三大至有interview?
不是

同埋係咪只揀B1A中學學生interview?
不是

總括來說, 你填報嘅科, 而大學睇到你中學mock又合資格, 就有機會interview, 通常填band a b至有!

至於樓上排19 band e都有得in, 就真係要問返大學喇!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 23-7-11 09:59
係咪只係三大至有interview?
不是
報左咩情況有CO 咩情況無CO?

cafeva 發表於 23-7-11 10:15
報左咩情況有CO 咩情況無CO?

某D特別科及特別原因先有 CO, 如醫科嗰D, 特別原因如校長推薦計劃!

我女大學識一個同學仔,佢本身高中(好似中四)由國內來港讀書(band 3中學), 除咗英文, 科科成績都幾好, 所以佢中學校長就推薦佢, 出埋 CO,最後成績meet到!

我女in完幾科都冇 CO㗎, 只係一個教授話希望開學見到你, 一個話如果in完你仲鍾意, (講咗D辛苦嘢比佢知),記得放A1,咁咋!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

唔係呀,我女band 1A中學冇三大interview, 反而個仔Band 2 中學 in過 中大,UST, HKU

真係19志願呀, 有圖有真相

bearbear2003 發表於 23-7-10 22:01
阿仔有科排18都有interview

hugub 發表於 23-7-11 10:47
真係19志願呀, 有圖有真相
係呀!事實上,有D科目,學生放 band E 都收。既然係咁,點解唔 in 得?

好似現在談的 JS051,依兩年真係收band E學生哦!
https://www.jupas.edu.hk/en/programme/cityu/JS1051/

lojo11 發表於 23-7-10 20:32
HKU email 來話面試表現良好會加分並叫放A1,但仔見(小組)完覺得這科並不適合自己決定剔除。

ok_ko 發表於 23-7-11 11:02
係呀!事實上,有D科目,學生放 band E 都收。既然係咁,點解唔 in 得?
係呀, 真係要睇到時放榜分數至決定點排, 如果失手至考慮城大, 不過考完科英文及數之後真係冇乜把握會高分

我小朋友A1-A3都唔係三大,而且佢亦唔係B1A中學學生,但佢報嘅A2同A3都要佢去interview。

hugub 發表於 23-7-11 10:38
唔係呀,我女band 1A中學冇三大interview, 反而個仔Band 2 中學 in過 中大,UST, HKU

早幾年仔報大學,一個interview 都無。
出成績後唔錯,改law係A1, 都係就咁入,無interview.

會否呢2年? 才多叫人interview?

另想問JUPAS出左後、如果有啲更高次序的科有人放位。大學會否call waiting/學生?定一切已成定局?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊