用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2006年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾
樓主: Huisys
go

2006年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾 [複製鏈接]

Re: 2006年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾

13/8
Huisys
sac.wen
marisayg
oscarmama
洋子
maychoi
Cyrusmom(prefer after 3:00pm)
cheungmp
Tungtung-mama

20/8
Huisys
sac.wen
marisayg
oscarmama
洋子
rubyngan
heiheikeikei
rowenaanson
nice1314
maychoi
yaumama
cheungmp

27/8
Huisys
sac.wen
oscarmama
洋子
rubyngan
rowenaanson
nice1314
maychoi
Cyrusmom
pianopiano
yaumama
Tungtung-mama
涼風
ruby-cheng

hi, Myjade,

今日十一点幾,我老公接到學校來电,  話仔仔發燒叫我接佢返屋企,  但差不多放学,  咁仔仔在休息室坐到夠鐘就跟校車回家。請問今日有乜功課同溫習边幾課呢?謝謝!

而我明日都唔比佢返學等佢休息吓先。睇黎明日又要麻煩你。謝謝。   
gif[/img][img align=left]_455.gif[/img]

Hi 洋子,

其實都吾算係照顧,只係想比佢知道同學之間相處之道,你知啦;我個仔都比較吾多講野,有時都吾知佢明吾明

[quote]
洋子 寫道:
Hi nice1314,

真係唔該晒你同埋你ge囝囝, 話實話Tobie大過你囝囝4日, 仲要朗朗照顧返佢轉頭......   

Friends are the sunshisne of my life~~

Thanks for brightening my world with
the warmth of your friendship !!

Oh, 27/8 係仔仔生日。我地book左Disneyland Hotel,所以應該join唔到la.

p.s. 唔好比我仔仔知,我地想比個驚喜佢   
[quote]
nice1314 寫道:
Hi各位Mami,

好唔好就定27/8呢? 如OK的話就開始預人數,再定地點。(因我怕比較大的地方易Full)
各位有冇意見呢?[quote]

Hi rowenaanson,

不用客氣! 大家在同一學校裡當然要互相幫助啦! 囝囝說上堂時要做Grammar Practice book, 手冊就要溫text book P.3 & P.4, 但沒有家課.   

Re: 2006年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾�

真係非常感謝大家的意見. 其實事發當時我最後有出聲說"唔好這樣玩啦", 並沒有責怪他們, 也跟囝囝說先把書本放進櫃桶裡.  我都後悔當時無把握機會跟班小朋友傾多d!

經過考慮, 我都係畀囝囝嘗試自己去處理, 我也有教佢自己放好d書本, 如遇情況便說"唔好", 再惡劣的, 就記緊話畀老師知. 也話畀我知. 我會繼續跟進, 希望會改善啦!

想一想, 阿Q一點, 我希望這些事可成為"反面教材", 有話畀佢知: 小朋友這樣做, 你感到唔開心, 所以你也唔好做同樣的事... 始終小朋友已是小學生了.

我會好好自我檢討檢討, 希望日後可了解囝囝更多!    

hi cheungmp,

咁我祝定Eason生日快樂先~~~玩得開心d呀!!!!
[img align=right]http://my.so-net.net.tw/scie28973210/H/H01/001/010.jpg[/img]

cheungmp 寫道:
Oh, 27/8 係仔仔生日。我地book左Disneyland Hotel,所以應該join唔到la.

p.s. 唔好比我仔仔知,我地想比個驚喜佢   
[quote]
nice1314 寫道:
Hi各位Mami,

好唔好就定27/8呢? 如OK的話就開始預人數,再定地點。(因我怕比較大的地方易Full)
各位有冇意見呢?[quote]

pooh_fant,

大家一齊努力去了解我地ge小朋友啦~~
咁....究竟你個小朋友係第幾組架??

pooh_fant 寫道:
真係非常感謝大家的意見. 其實事發當時我最後有出聲說"唔好這樣玩啦", 並沒有責怪他們, 也跟囝囝說先把書本放進櫃桶裡.  我都後悔當時無把握機會跟班小朋友傾多d!

經過考慮, 我都係畀囝囝嘗試自己去處理, 我也有教佢自己放好d書本, 如遇情況便說"唔好", 再惡劣的, 就記緊話畀老師知. 也話畀我知. 我會繼續跟進, 希望會改善啦!

想一想, 阿Q一點, 我希望這些事可成為"反面教材", 有話畀佢知: 小朋友這樣做, 你感到唔開心, 所以你也唔好做同樣的事... 始終小朋友已是小學生了.

我會好好自我檢討檢討, 希望日後可了解囝囝更多!    

早晨,各位mami,

咁我地暫定個gathering日期係8月27號,各位可以報人數喇,地點大家話book尖東果間MacDonald好唔好??因為果間比較大,可以坐多d人同埋果度亦比較靜....一般開party只有個半鐘到...但我同過CyrusMom傾過....若

[quote]
Huisys 寫道:
早晨,各位mami,

咁我地暫定個gathering日期係8月27號,各位可以報人數喇,地點大家話book尖東果間MacDonald好唔好??因為果間比較大,可以坐多d人同埋果度亦比較靜....一般開party只有個半鐘到...但我同過CyrusMom傾過....若

我地8/26 家長會, 8/27 開party, 連續兩日都有得見 !    

hi cheungmp, 我都預祝eason 生日快樂, 快高長大 !

Hi cheungmp,

預祝你囝囝生日快樂,開開心心上小學。下次有機會再與你見面。

一家四口都來支持。

27/8
Huisys(3)
sac.wen(3)
oscarmama(3)
洋子
rubyngan
rowenaanson
nice1314
maychoi
Cyrusmom
pianopiano
yaumama
Tungtung-mama (4)
涼風
ruby-cheng

27/8
Huisys(3)
sac.wen(3)
洋子
rubyngan
rowenaanson
nice1314
maychoi
Cyrusmom
pianopiano
yaumama
涼風
ruby-cheng (3)

27/8
Huisys(3)
sac.wen(3)
洋子 (3)
rubyngan
rowenaanson
nice1314
maychoi
Cyrusmom
pianopiano
yaumama
涼風

我覺得先由小朋友嘗試自己解

不過我諗26號我地可能只係

Hi, mami,

26/8 大家如果可以同埋一班就好了, ah, ah..
我會聽完個果管弦樂介紹會先走, 你們如何?

I will join the 管弦樂介紹會.

27/8
Huisys(3)
sac.wen(3)
洋子 (3)
rubyngan
rowenaanson
nice1314
maychoi (2)
Cyrusmom (3)
pianopiano
yaumama
涼風
‹ 上一主題|下一主題