用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 嘉諾撒聖家(九龍塘) 家長入來傾下計啦
樓主: 肥肥師奶
go

嘉諾撒聖家(九龍塘) 家長入來傾下計啦 [複製鏈接]

Re: 嘉諾撒聖家(九龍塘) 家齯J來傾下計啦

siumyra, claire's, beautyqueen

Wellcome, my daughter is also in P1A. Maybe we have met in these school days.

各位媽咪

而家要返工,已經無時間上來傾傾,開學幾日發覺囡囡好似渾噩,或者因為我放工后已經無時間,她到9:00pm又開始眼倦。

要開工唔講啦!   :      

yilamm,
要多d上黎傾呀.

如果訂飯, 係唔係一定要訂足一個月, 學校午飯供應商比唔比我地一個月內其中有幾日唔訂飯呢?
綽盈媽咪 ;-)

綽盈媽咪,

係一定要頂足一個月唔可以訂幾日又唔訂幾日.當然訂左自己唔食係例外啦.   

My daugther's learning spirit seems not ready for school yet and even worse than K3. Probably everything is new to her and she has to wake up early(6:15am) every morning. As I am working too, I agree there is not much time to her every night. Like last night she didn't understand what she should do to the worksheet. She must wait for me and explain to her and it took long to finish that worksheet.

By the way, I am glad to see some 1A or P.1 mothers in BK. We can have some more sharing and discussion in the future.

P.S.I am sorry that I don't know Chinese typing. This is the fastest way I can do.

Heidi媽, 乜場刊都要呀, 好在有你提點, 謝謝!

Heidi媽 寫道:
傻妹,

踩下單車/游水/跑步/跳繩等都可以填, 最緊要係做左運動就得 ga la!
音樂會每學期要要聽一次, 別忘記留票尾和取場行, 老師會派form 給同學填番看過的資料, 連同上述的票尾和場行就OK啦!

[quote]
傻妹 寫道:
Heidi媽,

咁我要俾佢去踩下單車/游水等等. 課外活動果d可唔可以填去日誌ga?

係咪重要參加音樂會ga?sorry,咁多問題.
[/quote]

siumyra,  好高興又有多一位同班同學 , 小朋友都要時間適應, 我女呢幾日放學都話好倦, 可能有太多新的人物, 事物要認識, 咁多野睇, 所以眼睛一定好倦啦.

綽盈媽咪,

我都好想可以呢幾日訂, 呢幾日唔訂!  可惜事與願違!  九月那五天我有訂飯.  十月才開始帶飯.

我幫囡囡選〝芭蕾舞〞及〝藝術体操〞,因可能只抽中其一。
我已訂了9月份飯,因為只是幾日,試吓都好!

每朝6:00am 起身,真係好倦呀,我和囡囡都適應中。
各位1A同學媽咪,知唔知點解學號改了,有新同學?
囡囡話無變   

yilamm
我地 1D之前有一位小朋友退學, 今日有一位新同學返學(係囡囡講).      1A都有呀!

綽盈媽咪 ;-)

AuntieCat
今日校車有位小朋友同我地講開學校訂飯, 佢話冷麵,沙津好好味, 但係三文治好難食. 其他OK..................  不過唔知囡囡食唔食得慣. 我好怕要我朝朝5:00幾起身準備囡囡飯餐........... 你真係一個超級好媽媽
綽盈媽咪 ;-)

Yilamm
1A有一位小朋友退學.  My daughter 's no. changed.

你們好,很久沒有登入,原本又發展了很多頁.小女讀2D班,是插班生,不知道有沒有2D班的媽咪呢?小女報了管弦樂和藝術體操,相信都會好爆,希望可以抽中一項啦!

傻妹,你的女兒是也是插班生嗎?你是戴眼鏡的嗎?我這兩天都碰見一個很面善的戴眼鏡的媽咪,應該是在插班生家長會中見過面的,不知有沒有估錯,我每天都是7:35送女兒回校,有機會傾談下啦!

我的女兒暫時都尚算適應,但好多事想問多句,她都說不知道,仍然是一舊雲.

ningningpig,

你好叻喎.係呀,我女都係插班生,我亦係帶眼鏡既. 唉哎!咁都俾你認到既?可以話我知點解嗎?我女2A班.我地有無傾過呢? 家長會果晚,你有無一齊係學校門口傾計?

我女咪係2d囉  

沙律,你好,多多指教!真開心有個2D的家長,我的女兒是插班生,全班得一個,你問問你的女兒便知道了,小女好怕羞,慢熱,真令我擔心!

傻妹,家長會那天,我看見有個家長用PDA寫筆記,直覺上玩網的家長會IT一點,所以便猜是你,不過沒有和你相認,只是點點頭而已.之前又見到你的留言,(因為我星期六沒有空JOIN大家上次的聚會)我從對話中的內容估到囉!或者星期一7:35再見到你,我走過來跟你打招呼,你先生是駕藍色車的嗎?(我怕我認錯人,再confirm多一次)

Hi ningningpig,
pls check PM.

Dear all mothers,

Just discovered that there are a lot of mosquitoes around the school. Perhaps of the trees... I got serious bites this morning.     

So, please double remind your daughters to have some 蚊怕水.   

ningningpig,

你真係觀人於微丫.連我地架車係藍色都留意到.家長會果日一年級家長去左課室之後,我地坐晒去前面,果時你坐邊度?好心急想知你係邊位.睇下我有無印象先.

星期一你一定要叫我喎.   

當副校長講解時,我應該坐在你的旁邊,當天我跟我老公一齊來的.你還有印象嗎? 星期一見到你,我一定會say hi的 !

阿女開始有功課了,作業及補充都好似頗多,希望她可以趕上啦!
‹ 上一主題|下一主題