用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無14網區的媽咪入來分享下
樓主: ckckcktina
go

有無14網區的媽咪入來分享下 [複製鏈接]

Re: 有無14網區的媽咪入來分享下

anna_gigi,

我想請教你覺得聖米迦勒或是衛理好D呢?

kam
果封信好似係要帶小朋友去,因為要辦理,編班,度身買校服,定校車各行手續,所以明天會帶我小朋友出席,因我囡間幼稚園係學校下面,辦完事再帶佢返學都得
kam 寫道:
[quote]明天我小囡循道小一入學家長會,到時再話你聽,其實收到壞消息,可能暫時轉唔到,原本對住循道下面果間教師xx中心改為下午班全日制,但政府又話要收地再要重建,真係激死人

hello anna_gigi
我明天都去, 我個女都係上午, 你會唔會帶埋小朋友去, 我唔帶個 女去了, 要返學.

講番轉全日, 我上次去 註冊佢地話起碼要三年. 咁快又唔同. 真 r 頭. 壞消息係邊收番來的!?[/quote]

果封信好似係要帶小朋友去,因為要辦理,編班,度身買校服,定校車各行手續,所以明天會帶我小朋友出席,因我囡間幼稚園係學校下面,辦完事再帶佢返學都得

我剛打完電話問學校, 佢話帶小朋友去最主要是度校服架咋!
咁等我個女番完上午校我下午再帶佢去過先.   呀... 唔知有冇機會我呀女和你呀女做同班同學呢!

jj825fung
衛理係咪已經收左你囡囡,其實兩間都係屬於傳統學校,不過前者交後者真係傳統左d,只係你覺得囡囡性格特質適合邊間多d
jj825fung 寫道:
anna_gigi,

而家咪機會 好啦 咁快識到新同學     
kam 寫道:
[quote]果封信好似係要帶小朋友去,因為要辦理,編班,度身買校服,定校車各行手續,所以明天會帶我小朋友出席,因我囡間幼稚園係學校下面,辦完事再帶佢返學都得

我剛打完電話問學校, 佢話帶小朋友去最主要是度校服架咋!
咁等我個女番完上午校我下午再帶佢去過先.   呀... 唔知有冇機會我呀女和你呀女做同班同學呢![/quote]

anna_gigi,

係呀,衛理已經收咗。衛理乜唔係活動教學咩? 我見衛理升中派位好似唔錯,又聽聞老師好有愛心。你指嘅特質係咩呀?佢都算活躍,老師話佢成日同男仔玩埋一堆架,你有乜高見呀?

anna_gigi 寫道:
jj825fung
衛理係咪已經收左你囡囡,其實兩間都係屬於傳統學校,不過前者交後者真係傳統左d,只係你覺得囡囡性格特質適合邊間多d[quote]
anna_gigi,

[/quote]

kam, anna_gigi,

咁快就開始識同學仔啦. 真係羨慕你地啊... 我地仲有排捱啊, 到出年呢個時候我地就可以鬆晒啦.      

jj825fung,

我都同意emiluihk既講法, 話唔定e家有個機會, 何不嘗試下呢? 一於你幫阿女把握呢個決策啦.    

jj825fung
衛理低年級就用活動教學當升上高年班始終用返傳統教法,我指係專唔專注去讀書,或做一件事情
anna_gigi,

係呀,衛理已經收咗。衛理乜唔係活動教學咩? 我見衛理升中派位好似唔錯,又聽聞老師好有愛心。你指嘅特質係咩呀?佢都算活躍,老師話佢成日同男仔玩埋一堆架,你有乜高見呀?

[quote]
jj825fung
衛理係咪已經收左你囡囡,其實兩間都係屬於傳統學校,不過前者交後者真係傳統左d,只係你覺得囡囡性格特質適合邊間多d[quote]
anna_gigi,

[/quote][/quote]

thank you, waiting for your news.
fionsckan
明天我小囡循道小一入學家長會,到時再話你聽,其實收到壞消息,可能暫時轉唔到,原本對住循道下面果間教師xx中心改為下午班全日制,但政府又話要收地再要重建,真係激死人   

fionsckan
岩岩開完家長會返左公司上BK報到,校長CONFIRM 左要等3年可能轉到全日,因為果邊間校舍話政府規劃處要重建,但3年後又唔知道又咩變化,都唔知洗唔洗讀完小學畢業先等到
fionsckan 寫道:
thank you, waiting for your news.[quote]
fionsckan
明天我小囡循道小一入學家長會,到時再話你聽,其實收到壞消息,可能暫時轉唔到,原本對住循道下面果間教師xx中心改為下午班全日制,但政府又話要收地再要重建,真係激死人   
[/quote]

二個月前打去學校問,佢話下年會轉全日,現在又話要三年後.本來很想謮這間學校,現在又要從新諗過.循道校舍是否真的很殘和很細呢?定係裡面會好小小呢?

可唔可以抽半日去睇下呢??人地話殘....但可能自己覺得唔係呢...我覺ok喎.......(見到出面)
SIUBO117 寫道:
二個月前打去學校問,佢話下年會轉全日,現在又話要三年後.本來很想謮這間學校,現在又要從新諗過.循道校舍是否真的很殘和很細呢?定係裡面會好小小呢?

SIUBO117,

循道係我返家既必經之路, 我日日都經過架, 又唔覺得好舊喎, 都ok啊.     

fionsckan & anna_gigi

我去埋pm class 聽到個校長話肯定農曆年前教統局會有答覆, 個塊地比am, pm or 收番自用.  因為政府asd 話間野太舊, 不能再間classroom, 一定要重建, 所以都要等立法局開會通過撥款.

早晨呀咁多位 ~~~~~

尋晚去咗 Ready To Learn到問,原來佢地係
無淨phonic 學喎 , 等我仲諗住貪近添 ...

[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

kam
其實內幕消息係政府要賣地因為收番消防宿舍包括教師中心位置,而家果個位好值錢,其實教師中心裡面D人一早搬走晒好耐,同埋已經裝修左

anna_gigi,

你好利害喔 ... 點解你會知咁多內幕消息
     佩服~~佩服~~
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

香港島D地皮好值錢, 原來起一間學校係好多錢架.唔係幾千萬就可以起到, 政府收番黎賣地賺錢真係唔出奇.
好似衛理小學, 幾年前(我女還未入讀),原本差不多落實會興建新校舍,在北角(好似係寶雲道), 後來都是起不成,於是政府才撥款給學校重新裝修及加一些設施. 現在學校還在申請更,
到時我女畢業,都唔知有無新校舍. 你話 2010年點可以全部小學轉哂全日制.

這樣,如果循道真的轉全日制,而塊地又不來建學校,將來就唔知搬去邊!
‹ 上一主題|下一主題