用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 9/2014 英國開學分享
樓主: skate
go

9/2014 英國開學分享   [複製鏈接]

Term break 9 days only

smallfoothk 發表於 14-10-6 15:32
"Host family 不肯見家長"guardian 公司安排 host family£40 一晚??£40 一晚 very expensive ...

大概 host family 居住環境好啲,便收貴啲。這次安排的 family 很近學校,走路也只十五分鐘,但 host mum 照樣駕車接送。間屋很大,屬二級古蹟,食用又很好。可能因咁收得貴。不過朋友個女也只用 £20 一晩,所有待遇都很好,又有愛心。我真覺這 agent 的 family 幾貴!

scso 發表於 14-10-6 16:08
Term break 9 days only

九天太短,無謂返了。我女第三 term break 只有十天,也不會返。

亞大的homestay走路回校也只十五分鐘,不用£20 一晩,亞大有食物敏感,homestay一樣都很好,又有愛心,上網check邊D食物唔食得,張清單很詳細問清楚食物內容,比我給佢還多,佢很嚴,亞仔去完廁所忘記放低(馬桶)廁蓋,就唔高興,但我喜歡嚴D,冇咁容易學壞,亞仔很懢,lunch食麵包一歺,聖誕節留英國,希望book到平tickets 24晚去28回來.....

回覆:9/2014 英國開學分享

想問下 9 月返 uk 張機票大家係買單程定 bundle, 因呢一程唔知點買倒頭飛

亮燈 發表於 14-10-6 11:28
我就要等到12月

Me too

skate 發表於 14-10-7 06:33
想問下 9 月返 uk 張機票大家係買單程定 bundle, 因呢一程唔知點買倒頭飛

今次我諗住大約78月先買9-7月機票,聖誕、復活買倒頭,我朋友話,今年8月買機票去英國9000蚊左右咋!

咁即係 買 9 月去 7 月返 hk ?

skate 發表於 14-10-7 09:39
咁即係 買 9 月去 7 月返 hk ?
Yes

我亞女每次 term break都係9日!點解妳地 D host family咁平,我果間好似成43磅一日!

想知道host family和homestay 有什麼分別?

homestay寄宿家庭-->表示你一直住在那裡

host family接待家庭>只是偶爾邀請你到他們家過節,但你不住在那裏

有一點點不同喔~

外國人用homestay比較多

basbyy 發表於 14-10-7 08:35
今次我諗住大約7、8月先買9-7月機票,聖誕、復活買倒頭,我朋友話,今年8月買機票去英國9000蚊左右咋! ...

妳朋友去英國 9000 蚊是單程還是來回?Which airline?

我一直買 CX 倒頭飛,但明年七月那套,要 £1820,實在貴到買唔落手!

我都覺得好貴, 一年內買多幾張機票好快就十萬

平價又容易轉機又方便,不選直航,來回平均—套一萬,朋友如一年一個買三套,有二個去就六套起,連自己三套,一年九套左右。。。。

我就負擔唔到,只買兩套。

朋友guardian約£40 一晚,如聖誕節兩星期 term break,還是回來好了。現 CX 倒頭飛,連稅 HK$ 8500。
因13(晚上)x£40  x12,5(rate)=6500港元+1250使費(£100) =7750,同8500相差$750 都係番來好,但我自己聖誕節冇番來,今年太貴了....

Bling2013 發表於 14-10-7 11:13
妳朋友去英國 9000 蚊是單程還是來回?Which airline?

我朋友無講係單程定來回,佢話係BA

回覆 Bling2013 的帖子

just now checked CX summer 2015 倒頭飛, July 4 - Sep 1, only 1,107pounds. BA only 773pounds
‹ 上一主題|下一主題