用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 嘉諾撒聖芳濟各小學小一
樓主: carsychan
go

嘉諾撒聖芳濟各小學小一 [複製鏈接]

vanyau,哈哈!我以前讀小學的時候都沒有默書堂啦!現在好像再讀小學一樣,我將要讀小二,而你們就開始小一。大家好好努力,加油。:)

原文章由 vanyau 於 07-8-2 14:44 發表

chingly,

謝謝答覆.
離開學校很久了,原來依家有默書堂?
我真係大鄉里!

想問多一題有關默書的問題,是否每年都一樣逢二及四默書呢?

原文章由 emiluihk 於 07-8-3 12:51 發表
cathy-tse,

過奬 , 我就係唔識先要做咁多準備功夫,
以後要請大家多多指教就真 ... 我讀得
書少, 好多野都唔識 而家真係陪啊女一切由小一
學過 ...hehe 唔知到時佢考公 ...

今晚睇電視見到有一個44歲的會考生,她原來是和仔�女一齊考的.
其實這個問題,我昨晚都有在我腦中浮現,我諗我都想和仔女一齊讀書,最好一齊考埋大學添.讀大學一直是我的心願.:):loveliness:

加油加油

原文章由 vanyau 於 07-8-5 00:55 發表

今晚睇電視見到有一個44歲的會考生,她原來是和仔�女一齊考的.
其實這個問題,我昨晚都有在我腦中浮現,我諗我都想和仔女一齊讀書,最好一齊考埋大學添.讀大學一直是我的心願.:):loveliness:

我支持你。

[quote]原文章由 lt611 於 07-8-2 17:22 發表

我是路過的...小女亦是升P.2.  
第一次默Aa Bb Cc......, My name is XXX.  
第二次開始默課文.. Good morning..Good afternoon.. How are you...Nice to meet you, I am fine, thank you等. 每次均

[ 本文章最後由 hochan1 於 07-8-5 10:38 編輯 ]

我都係咁話 ...haha ... 而家考出嚟d 成績
好可能高過以前好多添 ...

by the way, 聽講而家d 小學 , 有好多興
unseen dictation , 唔知呢間 又有無既呢 ?
中文黙書又係咪黙課本呢 ?
考試範圍又會唔會深過平時d 功課 dictation 好多呢 ?
呢間又會唔會有phonics 教佢地呢 ?  ...
真係好祈待1st meeting with 班主任 ... hehe ...
到時佢地好可能後悔收左個有咁多問題 , 又蠢的媽媽
既學生 ... hehe ...
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

依照我大女(升p.6)來看Eng. dict是有unseen, 中默也有課外句子.  很多時如果想知考試題目點出,便可從測驗卷估計出來.  可是我不太清楚p.1狀況,因為至少上屆or前屆開始改為中文科是老師自已找材料教學生(無課本).  但是今屆(我們囡囡p1這屆)竟需要買課本.  上次分班試我問老師(我見個掛頸牌寫x主任)為何會這樣,她說:「哎....過去咗嘅唔好再諗,而家係點咪點囉!」 x主任竟然咁答, 我都無謂再追問  
我二女幼稚園校長曾對我說:「以前st.francis'係跟singapore學制,但係呢1,2年竟由老師編寫教科書,我無話唔好,但係究竟係hk夠不夠力呢! 你自已小心點睇住.」但怎樣都好,我對st.francis'非常有信心

原文章由 conniejoan 於 07-8-1 20:20 發表

Hi correia

我個女都係1B,想問吓第一次默英文是默句子或生字。聽你講堂費每月$3O,通告講冷氣費$3O,咁毎個月自動轉賬最少都要$6O。

Sorry 我講錯:loveliness:  毎個月自動轉賬最少都要$30. (堂費即冷氣費)

thx ...
好緊張喔
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

chingly, is it a traditional school? how is the academic standard?

yi,對,嘉諾撒聖方濟各學校是一所傳統小學。老師對學生在每科目的要求都比較高(要八十幾分以上)。在一年級的測驗及考試,如學生得到九十分或以上就會有一張小咭以作鼓勵。而考試成績表上有六個A或以上就會有一張A計劃證書。默書就會有貼紙貼在這次的默書上,連平時寫中英詞語寫得好都有貼紙,令學生覺得很開心。雖然SFCS是一所傳統小學,不過他們沒有採用精英班模式,不會令到成績越好的越好,成績越差的越差,公平的教學模式。

原文章由 yi 於 07-8-7 17:10 發表
chingly, is it a traditional school? how is the academic standard?

醒目開學勳章

想請問小學升返st. francis中學的百分比高嗎 ?
會否優先考慮收返自己小學的學生?

原文章由 Chingly 於 07-8-8 17:42 發表
yi,對,嘉諾撒聖方濟各學校是一所傳統小學。老師對學生在每科目的要求都比較高(要八十幾分以上)。在一年級的測驗及考試,如學生得到九十分或以上就會有一張小咭以作鼓勵。而考試成績表上有六個A或以上就會有 ...

Chingly,
thanks for reply. But will the teachers put too much pressure on the children? Will the children feel very nervous when facing tests, exams, dictations?
thx

咦老師會奬sticker 架
等我話比囡囡知先, 因為佢
d 中文字寫得麻麻地 , 有時
仲會寫到比例分配好有問題
添架 ... sticker 係一個好好
既原動力喎

Hi Mrsleaf,

想請問小學升返st. francis中學的百分比高嗎 ? 全級頭90名內
會否優先考慮收返自己小學的學生?  一定會(直屬中學嘛!)

原文章由 Mrsleaf 於 07-8-8 18:40 發表
想請問小學升返st. francis中學的百分比高嗎 ?
會否優先考慮收返自己小學的學生?

醒目開學勳章

假設30人一班, 4班有120人, 收咗90人, 咁咪有成30人唔收, 都唔係好高播, 我以為都會有8,9成添! 謝謝你 mrs.correia.

原文章由 mrs.correia 於 07-8-9 16:27 發表
Hi Mrsleaf,

想請問小學升返st. francis中學的百分比高嗎 ? 全級頭90名內
會否優先考慮收返自己小學的學生?  一定會(直屬中學嘛!)

嚘 ~~ 乜唔係話有九成收番既咩
佢家長會嗰日好似係咁講過喎
  唔通我聽錯

yi,我囡囡在上學期比較難處理,不過在下學期就好得多了。人人對考試測驗都會比較緊張,要視乎小朋友能不能夠去放鬆自己。如果他們不知怎麼辦,那就要我們“家長”去協助他們了。

原文章由 yi 於 07-8-8 20:53 發表
Chingly,
thanks for reply. But will the teachers put too much pressure on the children? Will the children feel very nervous when facing tests, exams, dictations?
thx

oh thx hehe ... 證明我仲未退化得晒
唉 本想聽日同女去買校服 , 點知個皇帝病倒了 ...
又要順延1week 了 ... 唔知到時會唔會好多人呢

係喎 你地會買幾多套校服 ? 3條裙 2套 sport suit
夠唔夠 ? 係喎 唔知每星期會有幾多日PE 呢 ?

我是在我大女的P5班主任口中得知(可能因為呈分試關係,老師特登對家長及學生加點壓力呱!)  
在五年級家長日時,我記得有家長問校長:「請問中學能否永遠保持為英中?」咁校長答:「就要靠學生們多多努力,因為要保持三年有不少於85%的band 1 F.1學生(我估即每年不少於28%), 也需要家長的協助.」即小學教出越多band 1 生越好(小朋友自理能力和家長協助也同樣重要).

原文章由 emiluihk 於 07-8-9 17:36 發表
  嚘 ~~ 乜唔係話有九成收番既咩
佢家長會嗰日好似係咁講過喎
  唔通我聽錯

[ 本文章最後由 mrs.correia 於 07-8-10 22:31 編輯 ]

哦~~

死la, 我從來無諗過要我個女成爲band 1
既學生之一喎 ... 自問自己真係無咁既能力 ...
睇嚟 我地都係墊底嗰個 ...

各位前輩,   以後有功課唔識 ,
真係要各位多多指教
‹ 上一主題|下一主題