用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 07-08 Kentville K2 的家長請在這裡繼續
樓主: Felicia726
go

07-08 Kentville K2 的家長請在這裡繼續 [複製鏈接]

FungMm,

Thanks for your information ^.^

By the way, anyone here who have heard about Kumon? What do you think? Is it good? Any ideas?

原文章由 FungMm 於 07-8-8 10:53 發表
Hi baba_mama,

不需吾好意思呢!

大人 : $4999 小朋友 : $3999
新x旅行社(好像暑假都仲有此tour, 不過可能貴小小)

我家姐的囡囡(小二升小三)學了公民數都快一年, 好與否真見仁見智因會比好多數她做仲要限時間tim. 不過我家姐話如果小朋友願意做真有效, 因減少了平時做功課的時間.

原文章由 baba_mama 於 07-8-8 12:10 發表
FungMm,

Thanks for your information ^.^

By the way, anyone here who have heard about Kumon? What do you think? Is it good? Any ideas?

我都聽過佢地會比好多功課,咁有無話幾大個好讀呢?
同埋公文中同公文英又好唔好呢?

原文章由 FungMm 於 07-8-8 13:56 發表

我家姐的囡囡(小二升小三)學了公民數都快一年, 好與否真見仁見智因會比好多數她做仲要限時間tim. 不過我家姐話如果小朋友願意做真有效, 因減少了平時做功課的時間.

我想會讓Keefe在K2暑假才開始, 因上次家長會Miss Cheong話K2下學期開始有"加 & 減"數. 所以暑假時他已有基本concept再上公民數會比較好ddddd (我覺得)!

至於中文及英文就無意見呢! 如果您有更多資料和我們再分享呢!

原文章由 baba_mama 於 07-8-8 21:33 發表

Fungmn,
Keefee好叻, 可以自己游到幾步.  唉, 唔知我個仔要學到幾時先可以好似 Keefee咁呢.  真羨慕呢!

baba-mama, fungmn and KV parents,

見你地講開旅行野, 講樣好笑野你地知.  哈哈, 原來成績表拎去報康泰旅行團有少少優惠架.
早兩日公公婆婆諗住8月中帶埋我個百厭仔去旅行, 走去康泰報了個短線三天團.  報團時個職員話, 如果小朋友成績表有A就可減HK$20.00, 上限減3科=(HK$60.00).  就係咁, 亨亨就可以小童價再減埋個優惠出發.  估唔到幾百元個短線團都有咁既優惠, 真係意外驚喜! 雖然唔係多, 不過都係開心架.

[ 本文章最後由 poonhui 於 07-8-9 10:57 編輯 ]

Hi poonhui,

多謝分享wor! 等我都試吓問吓my hb join番一個短trip sin!   您囝囝一定好快可以游泳好叻架!

原文章由 poonhui 於 07-8-9 10:49 發表
Fungmn,
Keefee好叻, 可以自己游到幾步.  唉, 唔知我個仔要學到幾時先可以好似 Keefee咁呢.  真羨慕呢!

baba-mama, fungmn and KV parents,

見你地講開旅行野, 講樣好笑野你地知.  哈哈, 原來成績表拎去 ...

FungMm,
游水我對我仔有信心﹐但他唔專心弊呢 ~~

我個仔Skarloey今年都升K2,但未來做完暑期作業 !

我好想俾阿囡學游水,但佢話"同媽咪、daddy玩水就得, 學就no way "
原文章由 macy03 於 07-8-9 15:31 發表
FungMm,

有朋友仔仔(升K3)學公民英, d串字好深, 而且每日有成10版功課, 我聽到都想c, 但個仔仔係好鍾意做, 俾着阿囡實唔啋我:
原文章由 baba_mama 於 07-8-8 21:33 發表

Hi macy03,

有時Keefe都吾太專心架, 尤其我brief他時... 不過我都對您囝囝有信心.

原文章由 macy03 於 07-8-9 15:31 發表
FungMm,

Actually, where does the recent post of this topic being moved to?
I am quite lost here.

原文章由 FungMm 於 07-8-10 09:11 發表
Hi macy03,

有時Keefe都吾太專心架, 尤其我brief他時... 不過我都對您囝囝有信心.

Oh, I found out now.
.....

原文章由 Felicia726 於 07-8-10 23:07 發表
Actually, where does the recent post of this topic being moved to?
I am quite lost here.

咁得意,我都係第一次聽詐喎 ^.^

見你地講開旅行野, 講樣好笑野你地知.  哈哈, 原來成績表拎去 ... [/quote]

FungMm,

我就係怕女女返到 K2 唔識數呀,佢 K1 的數都已經好差啦。所以就諗下公文可否幫下手。

原文章由 FungMm 於 07-8-9 09:13 發表

我想會讓Keefe在K2暑假才開始, 因上次家長會Miss Cheong話K2下學期開始有"加 & 減"數. 所以暑假時他已有基本concept再上公民數會比較好ddddd (我覺得)!

至於中文及英文就無意見呢! ...

all,
已收到學校信, 31/8返學校見老師(1個家長陪),3-14/9返1:35 - 4pm, 17/9返1:35-5pm(正常時間)
統計吓分咗边班先:

Fion88 (Kristy Li)-------K2M

請問你地d小朋友寫字如何?
佢寫得東丕西倒我個要補返多d寫字exercise
另外有沒有Phonic 班介紹?
I am K1 boy! :wave:

點解我仲未收到信呢 ...

原文章由 fion88 於 07-8-12 00:28 發表
all,
已收到學校信, 31/8返學校見老師(1個家長陪),3-14/9返1:35 - 4pm, 17/9返1:35-5pm(正常時間)
統計吓分咗边班先:

mymavis(Mavis Lam) -----K2H

alisoncheung,

今晚返屋企開信箱, 點知係------ , 又會咁橋!  佢地同一班, 唉~ 睇來我地要做好心理準備至得喇!   

Fion88 (Kristy Li)---------- K2M
mymavis(Mavis Lam) ----  K2H

poonhui (Henry Poon) ---- K2L

[ 本文章最後由 poonhui 於 07-8-13 09:07 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題