用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局香港道教聯合會圓玄小學 圓玄小學--家長交流區
樓主: 06yy
go

圓玄小學--家長交流區 [複製鏈接]

Re: 圓玄小學--家長交流區

Hi bestwish,

咁你就更加唔洗擔心啦﹗ 我們甚至以前一代,功課咪又係靠自己;再者,以前我們學既野同現在又不同,所以,我自己就覺得功課真係要靠自己,返學學野係小朋友自己既責任,我們做父母既,幫得一年都未必幫得第二年,所以你無須擔心自己應付唔黎啦﹗
****未經本人許可, 不得轉載****

Hi hviy, marinayiu,

大家記得要好好保留派回的WS (worksheet),因第日溫書都係要靠佢架啦﹗默書紙都係,雖然做大評估前會派一張齊全的默書字紙,但怕唔夠時間溫,因真係幾多生字會考番。

all

我交了報名表啦, 想問

絕對認同, 我都係講下笑姐.  我等緊幾時interveiw.

係呢, 保圓d課外活動唔知幾多錢呢, 又要交學費, 又耍報課外活動, 咪好容...   

carchu12 寫道:
Hi bestwish,

咁你就更加唔洗擔心啦﹗ 我們甚至以前一代,功課咪又係靠自己;再者,以前我們學既野同現在又不同,所以,我自己就覺得功課真係要靠自己,返學學野係小朋友自己既責任,我們做父母既,幫得一年都未必幫得第二年,所以你無須擔心自己應付唔黎啦﹗

有沒有人今晚會去家長教師會,我因收工遲趕唔到,如果有JOY2既家長,可以開完會後在此分享下嗎﹖

Hi bestwish
睇下你報邊樣啦,上年最貴係英文話劇,不過一個學期報一樣都ok啦﹗

[quote]
bestwish 寫道:
絕對認同, 我都係講下笑姐.  我等緊幾時interveiw.

係呢, 保圓d課外活動唔知幾多錢呢, 又要交學費, 又耍報課外活動, 咪好容...   

carchu12,

即係幾多錢jack???

Hi bestwish
睇下你報邊樣啦,上年最貴係英文話劇,不過一個學期報一樣都ok啦﹗

[quote]

絕對同意 marinayiu, anson~ma, carchu12 所說的。
其實各老師、校長及各員工都好努力, 比d時間她們吧! 也要相信我們的小朋友, 只要大家都有共同目標就一定會成功。

Hi carchu12,

多謝妳的提醒。

正確係幾多就唔記得啦,不過好似都要成約120.-堂,所以佢係最貴,不過佢地會安排小朋友出外表演一個劇項,還有獎牌、獎狀(人人有份個隻),我自己就覺得,雖然係貴,但係真係對佢地有效。其他都係幾佰蚊就得。

[quote]
carchu12,

即係幾多錢jack???

[quote]
Hi bestwish

Carchu12,

我唔係joy2家長,但今晚家長會我會出席,去完睇下有冇新消息再話你知丫

whywhywhy,
Thank you very much.  

Hi carchu12,

多謝你提醒.

今日我女收到兩個膠folder, 是給我們裝w.s用的, 但我見手冊上釘了張紙, 寫住4個(中/英/數/常), 請問你們收到幾多個呀? 還是一個folder裝兩科呢?

大家記得要好好保留派回的WS (worksheet),因第日溫書都係要靠佢架啦﹗默書紙都係,雖然做大評估前會派一張齊全的默書字紙,但怕唔夠時間溫,因真係幾多生字會考番。

Thanks!

YanYan0116 寫道:
all

我交了報名表啦, 想問...

..........

[ 本文章最後由 06yy 於 07-9-29 23:16 編輯 ]

Hi carchu12
小朋友有表演,已放上網?
Thanks!

[ 本文章最後由 06yy 於 07-10-1 03:19 編輯 ]

hi marinayiu,

我個仔冇收到folder, 可能仲未派呢.

其實我覺得而家d功課ok架, 冇咁死板, 又有趣. 我個仔都好鍾意做.

Hi anson~ma,

我都覺得, 特別係上次畫Monster, 任小朋友自我發揮, 好好玩呀.
anson~ma 寫道:
hi marinayiu,

我個仔冇收到folder, 可能仲未派呢.

其實我覺得而家d功課ok架, 冇咁死板, 又有趣. 我個仔都好鍾意做.

今日收到一部份新書啦, 我看了那本小一新生, 真係忍不住笑了出來, 書裡的情景, 跟我們現在完全一樣, 就好像看到自己一樣.

Thanks carchu12    我返到屋企時,阿女己經摷哂書包d野出嚟    老師响手冊寫了有4個folder用來keep WS,如自己買了請退回學校,但今日卻只找到一個,問阿女佢都話有4個    你話c得未???

至於功課,阿女都自己可以做到80%,係有d要幫忙解題啫,d功課暫時都算淺    佢就覺得中文拼音較難,要我幫佢讀發音至做到....anson~ma講嗰條數,阿女自己都做到
   我亦相信老師應該有教佢地點做,因我都唔係好信阿女可以應付到咁多    而家課冊寫到一pet pet嘅野,佢就可以好有條理咁逐行講番俾我知囉    

我發現佢每張WS都唔寫日期    審完後佢話September好難寫    之後仲話俾我知Monday要默呢個字    可能係班主任見佢唔識就連抄都唔抄....焗佢記      講到個monster就簡直停唔到口      high到痺     

Hi hviy,
Math 係用英文教,解題係要適應吓,你個女自已做到8成功課都好惦播
‹ 上一主題|下一主題