用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 孩子駁咀應如何應對?
樓主: mypineapple
go

孩子駁咀應如何應對?   [複製鏈接]

kwunpa 發表於 17-12-6 22:23
系!男女無分別,你岩,你岩!我岸居,無智慧,又 naive! 以後請你多多指教!
...

唔好亂講,我係話「尊重」咁基本人權,走去分男女係歧視的事情,愚蠢的事情。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 17-12-7 08:04
講解得好好,好認同呀!

你就更加唔使講,21世紀女人自己也歧視女人,「女人唔使咁叻」都講得出。

尊重咁基本的人權也分男要女不要。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 17-12-7 09:44
教精你,我話女人唔駛叻,唔係企視女人。係因為女人叻,係好辛苦,又要擔起頭家,又要教育子女。叻既女人 ...

女人叻就辛苦,男人叻就唔辛苦?男人抵佢地辛苦? 生活邊個唔辛苦?定女人天生唔捱得苦?男人捱得,由佢?

林鄭扛唔扛得起香港?
Theresa May  扛唔扛得起英國?
Angela Merkel 扛唔扛得德國?

愈講愈衰。

所以話你歧視,我家女兒所有教育事宜由男人做的。

我諗野單向,就晤會成日諗到D你諗唔到嘅野喇。

yovin 發表於 17-12-6 19:04
多謝你、retriever 、ILOVEJJ.
忙左好多日,卒之可以透下,上網回覆啦!

以下曾主席懷念父親的文章, 寫得很好.

有興趣睇下...

嚴父與子的感情, 你又有何體會?

BTW, 有D 野好難具體如COOKBOOK, 跟著做就掂. 教仔最早多跟爸爸討論下.

我的父親 懷念父親曾照勤逝世十周年(上)

https://tsangyoksing.hk/2015/05/18/%E6%88%91%E7%9A%84%E7%88%B6%E8%A6%AA-%E6%87%B7%E5%BF%B5%E7%88%B6%E8%A6%AA%E6%9B%BE%E7%85%A7%E5%8B%A4%E9%80%9D%E4%B8%96%E5%8D%81%E5%91%A8%E5%B9%B4%E4%B8%8A/

我的父親 懷念父親曾照勤逝世十周年(下)
https://tsangyoksing.hk/2015/05/19/%E6%88%91%E7%9A%84%E7%88%B6%E8%A6%AA-%E6%87%B7%E5%BF%B5%E7%88%B6%E8%A6%AA%E6%9B%BE%E7%85%A7%E5%8B%A4%E9%80%9D%E4%B8%96%E5%8D%81%E5%91%A8%E5%B9%B4%E4%B8%8B/

yovin    發表於 17-12-10 00:51
kwunpa    發表於 17-12-9 13:25

retriever 發表於 17-12-7 10:29
以下曾主席懷念父親的文章, 寫得很好.

有興趣睇下...

根據基因和人體構造:
1)很大部份女人比男人< 心思細密>,做事相比較有耐力和仔細。
2)很大部份男女比女人< 強壯大力> ,力氣工作比較出色和做得到位。
(當然以上兩點有例外)

所以在香港的情況(大部份如下):
女人叻→耐性仔細地工作 ; 回家耐性仔細地教仔女 ; 然後再耐性仔細地做家務。
男人叻→工作上做到耐性仔細的、或要大量體力勞動的,男人已經耗盡耐力 ; 回家大多 求其指導子女 ; 再求其做家務。
(當然也有個別例外)

基於以上大部份香港的叻人的情况,你話叻女人辛苦D還是叻男人辛苦D呢?我認為係女人啦,這是因為大部份男人在基因上< 力有不逮> 。

如果女人唔想太辛苦時, 就要捨魚而取熊掌 ,這就是ILOVEJJ所講<女人唔駛叻>, 叻得滯又要魚又要熊掌,只會辛苦自己。叻得滯,大部份男人就坐享其成,連求其教兒女和求其做家務都不用了。

林鄭 →中途曾辭官歸故里 ,照顧兒子,當時她捨魚而取熊掌了。兒子大了,再出政界, 為香港服務。但你要知道她的孩子在外國長大,相對香港環境下凑仔壓力無咁大,她能保留女人的耐力和仔細。所以她做特首後,也比較之前三個男人做得好→我話嘅。

Theresa May→無兒無女的,她的叻用盡在英國社會上。

以上兩個出色勁叻的女人, 造福人群 ,是香港和英國的福氣 。

我不覺得ILOVEJJ 歧視女人,我反而覺得你中文閱讀理解唔夠好,要多似小學生咁<畫公仔畫出腸>才明白,然後表達時又 <得罪人多稱呼人少> 。

原諒我嘅坦白,否則以你嘅程度,好大機會又誤解帖文意思。你先要改善< 問非所答>的情况。

yovin 發表於 17-12-8 22:20

根據基因和人體構造:

咁大遍野只係重覆L君的意思,人地用100字,你填夠300字,完全無新意。

有一樣野你啱,呢度真係好多小學雞,或明顯理解不達標,夾自尊心重,死不認錯。但不是我。

你講的,和L君一樣,是嘗試解釋性別歧視的「理由」。性别歧視的句子是甚麽?是「女人不要那麼叻」。所以講一萬字,解釋一千次為何女人不要那麼叻,也是沒有改變歧視的性質。咩辛苦不辛苦,好聽叫多餘,唔好聽叫廢x。L君第一次講已經是無關痛,你重要執L君口水尾,以為有真知焯見。

慌你唔明,舉個例。香港有《性别歧視條例》和《種族歧視條例》。如果你請司機,出報紙廣告要「... 男,白種人...」這廣告己構成性别歧視和種族歧視。上到庭,你解一萬字,為何男比女更適合,因為强壯,為何白種人,因為趁架車,等等的解釋,是沒有改變原來廣告的歧視性質。咁情況要洗定 Pat pat。。。。

如果人人揸住「女人不用那麼叻」思想,香港就不會有林鄭,陳方,陳馮,緬甸唔會有昂山素姬,英國唔會有 Thatcher, May, 德國唔會有 Angela。你問下佢哋辛晤辛苦?佢地辛苦要你同L君担心?

其實一字咁簡單,L君句「女人不要那麼叻」是歧視性,沒有解釋可把它改變,亦沒有討論空間。呢D同八古佬的「女子無才便是德」的思想一樣,應該埋於歷史中了。

shadeslayer 發表於 17-12-9 02:23

咁大遍野只係重覆L君的意思,人地用100字,你填夠300字 ...

我承認自己有重覆了ILOVEJJ的意思,因為我唔可以代表JJ去反駁你,現在我可以啦。

我用3oo字去寫得淺白D,係就番你嘅程度。估唔到你仍然理解錯誤,理解不達標,對呀!我話你呀→s君。

我哋話<女人唔駛叻>因為女人叻,結果會辛苦自己。這是因果關係,是一種建議,你可以唔同意,我亦尊重你不同意的原因<如果人人揸住……香港就不會有林鄭……> ; 反駁你啦→我哋有講個<男人就要叻>因為男人叻就唔辛苦嗎?無呀嘛。那麼何來《性別歧視》呢?我昨天建議女人唔駛叻,因為女人叻結果會辛苦自己,唔代表我叫男人就要叻去歧視女人。我今日建議<小孩唔可以玩火>因為小孩玩火,結果會容易燒傷自己,咁唔代表我叫大人就可以玩火。以你之前嘅指控,我建議<小孩唔可以玩火>,咁我係咪歧視小孩先?我明天建議<小狗唔好亂吠>因為小狗亂吠,結果會令人討厭。唔代表人就可以亂吠,以你嘅指控<小狗唔好亂吠>嘅建議,難道我又歧視小狗咩?我有自由對任何人作出建議和擔心,你亦有自由反對和不同意。但你就不可以因為中文理解能力低, 強加歪曲別人的意思,而對別人作出<錯誤>嘅指控?

作者說:<男人唔駛叻>因為男人叻,結果會辛苦自己。
DsE題目:作者認為女人就要叻,女人叻就唔會辛苦自己。
A)正確
B)錯誤
C)無從判斷
你答我→答案是甚麼?

yovin 發表於 17-12-8 22:20

根據基因和人體構造:
again, not my battle. 但以林鄭做eg, 未免over simplified 左少少,正所謂時勢做英雄,我會睇多兩年才下結論

kwunpa 發表於 17-12-2 02:15
例一:

天氣轉凍,阿仔出街唔著外套。你可以同佢講:如果覺得凍,可以帶件外套。

寫得很具體,很傳神。

喜歡那句: “佢唔會多謝(感激) 你!”

回覆 kwunpa 的帖子

死啦,難道我係男兒心?! 我會嫌父母煩,千祈唔好塞件衫落我個袋度,我自有分數;煮飯唔好問我搞我,煮出黎咪知道得唔得。
不過呢舉嘅例子都頗為真實,身邊朋友係咁,尤其女仔,阿媽放件衫入個袋會好開心會嗲阿媽,煮飯(宿營)唔隨時候命幫佢地的話佢地會完成唔到餐飯,會覺得我唔鍾意/關心佢地。

yovin 發表於 17-12-9 06:41

我承認自己有重覆了ILOVEJJ的意思,因為我唔可以代表JJ去反駁 ...

理解力不是兩方講便是事實,由看官自己決定。

我講性别歧視,比例子也是性別歧視和種族歧視。為何歧視法例由平機會負責?任何有常識的人也知,是因為香港社會想消除因歧視而引起男女不平等機會。

第一。我講性別歧視,你講小狗,乜香港有小狗小猫機會不平等問題咩?

第二,「女人不用那麼叻」這句本身己是歧視性,和男人是乜無關係。

第三,女人不用那麼叻,即把一個「叻」的 ceiling/金鋼圈放在所有女士頭上。即但凡係女人,無論資質如何,無論喜不喜愛讀書,一概不用那麽叻。沒那麼叻,就有一些要求叻的事不能做,有一些要叻的工作就不能做。這就是因性別而產不平等機會。

完。

不要再舉小猫小狗歧視,曱甴老鼠歧視的例子了。

回覆樓主:

女人不用那麼叻
男人要尊重

估唔到EK仲係石器時代。

1998Ruby1998 發表於 17-12-9 10:07
回覆 kwunpa 的帖子

死啦,難道我係男兒心?! 我會嫌父母煩,千祈唔好塞件衫落我個袋度,我 ...

令一位女士以為自己係男兒心,就係呢D歧視性語言的效果。 Or at over-stereotyping.  

You didn't do anything wrong, but by being a woman, you feel different, not fitting in, not meeting other people's expectation.  You were robbed of feeling normal by seeing these sayings.  

我唔明點解EK網友會接受。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

其實唔只男女大不同,根本每個人的性格的分野就可以好大。你同一個人相處得耐,摸到佢套路,就自然相處得好。
果d嫌亞媽煩的男仔,係因為佢覺得佢亞媽做的嘢係煩和多餘,佢唔覺得係關心。你用佢果套去關心佢,佢會受既。

MrBeast 發表於 17-12-9 09:15
again, not my battle. 但以林鄭做eg, 未免over simplified 左少少,正所謂時勢做英雄,我會睇多兩年才下結 ...

林鄭統領全體十幾萬公務員,升到上CE位,你認為唔知算唔算叻,你有自由,我相信好多人會有不同意見。

但重點不是林鄭叻不叻,係如果林鄭父母有EK某網友思想,女人不要那麼叻,林鄭還會成為今日的林鄭。

Jane1983 發表於 17-12-9 10:43
回覆 1998Ruby1998 的帖子

其實唔只男女大不同,根本每個人的性格的分野就可以好大。你同一個人相處得耐, ...

有無例如?

例如關心呀仔D 物佢會多謝你?

係咪夠唔夠錢駛?
‹ 上一主題|下一主題