用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 希望家長們俾小小意見: YW vs CKY
樓主: KafkaOnTheShore
go

希望家長們俾小小意見: YW vs CKY   [複製鏈接]

回覆樓主:

一千蚊學費同一萬蚊學費,對你有冇分別?如冇分別,中文小學你接唔接受到?英華係傳統教學但勁多課外活動,唔係等於活動教學,你又ok 嗎?用data sir 數字,一間band 1a, 一間神。如錢冇問題,答案好明顯吧。

小學YW ,中學CKY

potato38 發表於 24-5-26 23:26
一千蚊學費同一萬蚊學費,對你有冇分別?如冇分別,中文小學你接唔接受到?英華係傳統教學但勁多課外活動, ...

Data sir 在他YouTube video 有解釋為什麼留CKY在神級。他在下面video 11:20 他說,這個表原本不是他做的,但他夠膽講在那個表那四間神級(SPCC DGS DBS CKY)之中,如果每個學生都報HKU,CKY學生能夠入HKU的%一定最高,條件是所有學生也報能力範圍內的學科。他說之後會分享數據,但我不見到他有再講這件事,或許是他其他video中(updated at the bottom)。
https://youtu.be/27ceE0hwuKQ?si=u6rjwrPLlQuzDSNR
我估計他這個評語可能表示CKY的學生成績是平均地好,SPCC DGS DBS有非常多出類拔萃的勁人,但可能SPCC DGS DBS 中成績未能達HKU最低要求的學生相對marginally 比CKY多少少的意思。
而原因,DBS明顯是因為「全人發展」有一班體育勁人成績未必能達標;SPCC DGS 的DSE數據我冇研究,未能確認他的評語。CKY學生都是全人發展,但主要是鼓勵學生找到自己的長處和興趣去發展,相對不會谷音樂體育學界獎,或者因此成績比較平均地高。亦都合乎CKY的辦學理念以及大家分享的CKY學校文化,例如同學之間是互相支持,良性競爭,到考公開試都一同攞高分; every child is good at something…(以上不代表我同意那神校名校表)
我很贊成你的選擇,但同時都見到樓主的分享,他和兒子很享受學校的brotherhood團隊精神,為團隊和校際比賽獎一起奮力作戰的過程,樓主亦希望兒子在某些非學術範疇有發展。樓主兒子成績又好,如果將來做到最高分那批,成績跟CKY也是那級數,而樓主又不是特別想要IBDP以及啟發思考的校本課程,不介意呈分試,升大學公開試是iAL/DSE也ok,將來亦已經預留了後路,那樣的話YW是很適合的選擇。$18k簡直遠超所值。

Jun 7 update: data sir 原來在以下<Band1家長要考牌>片中約20:20 的位置有分析並解釋 CKY入港大比例的評語。 https://youtu.be/i_DYnWB1B7o?

回覆 RainyRice 的帖子

中肯!

RainyRice 發表於 24-5-25 16:16

,你也講中我心中對DSE的想法。而且DSE將來還有內地人爭( ...
DSE 仲有political risk haha, 10年之後外國仲認唔認可真係無人知..

liverpool2023 發表於 24-5-26 17:06
IAL要和全球學生競爭,應該也不易吧?是不是GCEAL才容易?
全球競爭已經比起和香港小朋友爭容易了。根據朋友既意見,GCEAL簡直夢幻, 小朋友係香港係zero,去到UK係hero haha。呢個係我地既後備plan

potato38 發表於 24-5-26 23:26
一千蚊學費同一萬蚊學費,對你有冇分別?如冇分別,中文小學你接唔接受到?英華係傳統教學但勁多課外活動, ...

嗯嗯,我地個case,加埋小朋友既性格,長處,我地既期望去諗,就唔係顯而易見了。學費唔係主要考慮啦,CKY語境係吸引的,我地比較少接觸教育有關的KOL,遲d睇下 :)

貓頭鷹之家 發表於 24-5-30 18:56
小學YW ,中學CKY
probably the most ideal scenario for us lolCKY收得多唔多插班生?

RainyRice 發表於 24-5-30 22:22

Data sir 在他YouTube video 有解釋為什麼留CKY在神級。 ...

多謝你既回覆同分享每次都好有內容,好有用。我睇左個video,可以講返2樣野大家都可以諗下:
1.小學同中學既分別:好似出面SPCC vs DGS 個post咁講, spcc小學級頭去到中學會變級中,DGS級頭去到中學維持到,而YW係小學級中,到中學會係級上游,個原因唔洗講都明。我當時有諗呢樣野,當然我未必諗得啱....
2. 男校vs 男女校: 女仔早d成熟,語言能力又好d,average iq女性都高d,佢地讀書成績明顯好d? 我個仔如果入cky,佢應該benchmark cky男仔既成績? 呢樣我都無數據係手,所以唔知諗得啱唔啱

RainyRice 發表於 24-5-30 22:22

Data sir 在他YouTube video 有解釋為什麼留CKY在神級。 ...
另外,我地係鍾意課外活動的。神級學校入面,dbs對我地都好吸引hahaha想佢認真咁參加活外活動,係因為出黎做野之後,發現好多野同讀書未必有關係的。可能佢有其他長處呢?
而且想佢學下點樣去做好一樣野, 仲有努力之後有回報呢d positive reward, 或者好努力依然失敗呢d 逆境處理。我覺得小朋友做下功課,做下project未必咁容易去到嗰個level
當然啦,brotherhood也是一個原因。

KafkaOnTheShore 發表於 24-6-1 12:48
probably the most ideal scenario for us lolCKY收得多唔多插班生?

CKY 收插班生收唔多。

兩間學校的教育理念我感覺差不多,CKY: Every child is good at something,咁究竟係乜嘢呢?比12年你去找。YW: 人生不嘗試就失敗。試下試下就找到自己方向,好多機會比學生發揮,好多比賽好多獎。

貓頭鷹之家 發表於 24-5-30 18:56
小學YW ,中學CKY

過幾天小一派位放榜,CKY作為一間可大抽獎的私校,應該是很多家長會vs的學校。好多名津家長可能都想這樣。其中一個麻煩點是 CKY Year 5 小學畢業,Year 6是中學第一年,(其實跟部份國際學校一樣)所以local轉CKY或IS最好在小六前轉。
讀名小未能畢業會好可惜,也要考慮。

回覆樓主:

YWPS 實在太吸引了,第一:平,第二:直升B1 第三:確實每年都出好多好學生(升走DBS,SPCC,SPC,LS,QC)
確實好難選擇 CKY vs YWPS

貓頭鷹之家 發表於 24-6-1 13:48

CKY 收插班生收唔多。
我都聽過下..

貓頭鷹之家 發表於 24-6-1 14:03
兩間學校的教育理念我感覺差不多,CKY: Every child is good at something,咁究竟係乜嘢呢?比12年你去找 ...

趁小學未有太多學業壓力試多d

RainyRice 發表於 24-6-1 16:03
過幾天小一派位放榜,CKY作為一間可大抽獎的私校,應該是很多家長會vs的學校。好多名津家長可能都想這樣。 ...
Cky year 6 會收插班生嗎?

除了year10和12 ,其他都收

貓頭鷹之家 發表於 24-6-1 17:05

YWPS 實在太吸引了,第一:平,第二:直升B1 第三:確實每年 ...

今年Yw 升中,大約幾多人去spcc/ dbs/ spc/ QC?

babieblue 發表於 24-6-2 18:11
今年Yw 升中,大約幾多人去spcc/ dbs/ spc/ QC?

SPCC + DBS有 1x
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊