用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 因為左膠「平權」而由心爛到出嚟嘅教育系統 ...
樓主: beastiebistro
go

因為左膠「平權」而由心爛到出嚟嘅教育系統   [複製鏈接]

RainyRice 發表於 24-6-6 10:23
早幾星期先同一班金融界朋友傾偈,講開請人,其中一個話基本上偏向請外國大學畢業生,請香港畢業生只睇&識 ...

有段時期中大收暫取生, D尖子比中大收哂. 不過好耐之前啦.
依家都有D系中大好D, 醫科都揀中大

cafeva 發表於 24-6-6 10:27
有段時期中大收暫取生, D尖子比中大收哂. 不過好耐之前啦.
依家都有D系中大好D, 醫科都揀中大

我都是因為在香港做嘢,才認識這班中大畢業生,覺得好欣賞。印度和東南亞人在香港的大學畢業都遇過不少,由於對外國人而言,在香港的大學讀書是一個international exposure, 我都會加分。不過什麼QFin,GBus神科真係唔識分亦唔會分,留給HR做。
以前在New York工作,我識到的亞洲人好似新加坡的大學畢業人比較多,香港人內地人就算在外國工作,似乎都是在外國的大學畢業。我的經驗都印證了beastiebistro前輩所講”可能因為三大畢業絕少會報外國嘅工”。

beastiebistro    發表於 24-6-6 11:37

beastiebistro 發表於 24-6-6 09:00
如果係QS直接搵公司答唔經大學,佢地咪冇得「做」數囉

點解咁坦白呢!

beastiebistro    發表於 24-6-6 11:35
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

akys 發表於 24-6-6 09:08
Dragon ball 俾風行一時嘅palm pilot用。

係呀!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

早幾星期先同一班金融界朋友傾偈,講開請人,其中一個話基本上偏向請外國大學畢業生,請香港畢業生只睇&識 ...

只識港大都正常嘅,始終歷史悠久,中大都只有60 +年歷史。反影你朋友普通常識略欠而已。

你的觀察是正確的,有料謙厚都係人見人愛。

RainyRice    發表於 24-6-6 11:42

poonseelai 發表於 24-6-6 07:18
真係十年河東十年河西, 工程界之後有四師, 如今好似只剩下醫師, 未來會是什麼行業?
...

未來20年係做研究創新最搵錢, 主要3方面:

1  IT: AI, blockchain,  web3, quantum computing, big data, crypto, robotics 等等研究及應用

2  生物醫學: 基因研究,藥物研究,疫苗研究,生物醫學工程等等

3   新能源: 新型電池,氫能汽車,太陽能,可控核聚變等等

九運係破舊立新時代,high tech 撈嘢!

其實幾二十幾年前香港已經有人做僱主對各大學畢業滿意度調查,大部分時間都係中大攞最高分。中大人比較務實,貼地。

kwunpa 發表於 24-6-6 13:02

1  IT: AI, blockchain,  web3, quantum computing, big data, ...

要睇下香港在那範疇可發揮啦

RainyRice 發表於 24-6-6 11:16
我都是因為在香港做嘢,才認識這班中大畢業生,覺得好欣賞。印度和東南亞人在香港的大學畢業都遇過不少, ...

我嘅印象三大都收印度及南亞人作international students ,不少也有獎學金的,不然的話根本冇經驗能力來香港讀大學。我認識兩三個尼泊爾的,港大BME。

自己見到香港畢業然後去外國工作的香港人較多去英國,加拿大及澳洲,較少去美國,可能是英聯邦的關係,另一點是對美國治安的擔心。

我出差美國,各地生意拍檔都會提醒我某些地區不要去,或者要小心治安。如果我想去見識,他們會陪我去,如果他們都反對,我會作吧。

kwunpa 發表於 24-6-6 13:02

1  IT: AI, blockchain,  web3, quantum computing, big data, ...

香港在Al,blockchain, big data, robotics ,Fintach都有研究及應用。聽講一間做FinTech Archtecture 係非常非常之出名,專做銀行。

生物醫學方面每樣都有少少,最出名係中大Dennis Lo, 科大Nancy Yip。前者已經有Nobel Prize 提名,只係去年落敗,再看幾年後。Dennis由唐氏綜合症篩檢轉去癌症早期篩檢,係會對全世界醫療衛生有重大貢獻。Nancy 在亞茲海默症的早期篩檢診斷及治療的研究都係領先的。

電池在香港最強係NAMI ,他們在材料方面係世界級,特別在LMB方面。現在全世界會轉去固體電池,日本準備量產,如果成功,有機會翻身。

ANChan59 發表於 24-6-6 15:38
香港在Al,blockchain, big data, robotics ,Fintach都有研究及應用。聽講一間做FinTech Archtecture 係 ...

謝謝資料。

仲有香港做 web3, crypto 中心勢頭本來好好,某些方面行得快過美國,不過似會被政府監管玩死。OKX 同好多大的 crypto exchange 都退出香港,唔同你玩。

poonseelai 發表於 24-6-6 14:18
要睇下香港在那範疇可發揮啦

鼓勵孩子做世界人,邊度有得發揮去邊度

RainyRice    發表於 24-6-7 23:56

kwunpa 發表於 24-6-6 15:47
謝謝資料。

仲有香港做 web3, crypto 中心勢頭本來好好,某些方面行得快過美國,不過似會被政府監管玩死 ...

多謝你的資料,很多科技要靠政府政策支持,可惜個別政府專拖後腿,船頭驚鬼船尾驚賊。

kwunpa 發表於 24-6-6 15:50

同意。

成功失敗也好,未試過永遠都唔知。試完之後,也今生無悔!

kwunpa 發表於 24-6-6 15:50

我孩子是文科人, 孩子有自己世界, 每天努力做好自己工作就可以

poonseelai 發表於 24-6-6 17:22
我孩子是文科人, 孩子有自己世界, 每天努力做好自己工作就可以

如果在英國肯入四大都OK喎!

ANChan59 發表於 24-6-6 17:13
同意。

成功失敗也好,未試過永遠都唔知。試完之後,也今生無恢!
我想好多小朋友就因為父母有這樣的想法,引致失去整個真正既童年生活.其實亦都係父母自私愛面子既表現之一,講就好聽係為孩子,但事實係唔係真正為孩子,這就是造就"變質教育"既其中一方,當然另一方就係政府控制既變質教育系統,今生無悔這個悔字,到孩子長大後都已經過眼雲煙去,成與敗都講不關自己事係孩子自己做成,當然"成"就會講出了一分力做得冇錯. 但之後亦都見好多"成"了既人生不見得係好,醫生又好,商人又好,好多都有走向歪路上.

天外之人 發表於 24-6-7 11:54
我想好多小朋友就因為父母有這樣的想法,引致失去整個真正既童年生活.其實亦都係父母自私愛面子既表現之一, ...

好心你啦,知D唔知D,識少少扮代表,你繼續天馬行空。

用你嘅思維去睇大學生,甚至高管的想法,可能你根本未到現代年輕人嘅水平。

我在EK很多年,很多網友都知我哋俾佢好大自由度,中學自己選,大學響邊度讀,讀邊科,佢自己作決定。在香港抑或海外工作他自己揸主意。

我應該冇乜面子問題,self esteem ok,根本不需要兒子為我增光。你,我就唔知啦。

如果年輕人已經是成年人,有專業資格,幾年經驗,希望出去闖下世界,打世界波,我哋只係尊重,祝佢好運。

扮高大上係冇用嘅,冇說服力,好多人唔覆你,你自己檢討下自己重好啦!不回啦。

akys    發表於 24-6-9 01:18
poonseelai    發表於 24-6-8 17:30
RainyRice    發表於 24-6-7 23:58
beastiebistro    發表於 24-6-7 13:38

ANChan59 發表於 24-6-7 13:08
好心你啦,知D唔知D,識少少扮代表,你繼續天馬行空。

用你嘅思維去睇大學生,甚至高管的想法,可能你根 ...

放心,不用刻意回覆.  我就係因為唔係咁高水平,冇你們部份長註好耐EK既知識份子回應咁好.

IB學習模式其實都算屬於天馬行空,咪又係咁多家長包括你都願意讓孩子去學. 識少少唔係要扮代表,現實亦係有好多所指例子,唔明白你黠解唔承認.

我又冇身份又冇地位,何需要面子增光,孩子除了學習好,品行更要好,加上健康才是最重要.為了學業令孩子失去快樂童年,加上容易出現暗病(如精神問題,現實中太多),我唔覺得係件好事.今天又睇到新聞,身為尊敬既老師性侵多名學生,呢D唔係咁簡單才會做成,應屬長期積壓既精神問題所致.

論壇衹係發表聲音,覆唔覆係其次,講出事實有人信就得.唔係因為高人一等知識份子講既野就一定啱.

天外之人 發表於 24-6-7 17:49
放心,不用刻意回覆.  我就係因為唔係咁高水平,冇你們部份長註好耐EK既知識份子回應咁好.
現實係好殘酷.EK係精英教育.
有唔妥?
我唔覺唔妥.
別人孩子做到別人喜歡的水平.
有何不好!

相信大家沒有否定道德教育.
社會是否用道德標準去產釐定能力.
中小學成績表之外.是沒有品德的考量.

甚至: 利益vs道德
大家會怎樣選擇?

一一一一一

就前天. 跟我學贸易的舊同事.C君說: 我們不夠奸. 會較失敗.

回: 既然奸係一個問題. 那不是容易解決嗎?
續: 成敗不在於忠奸. 在於智慧和能力.

要找對問題.
更應找對答案.

一一一一

同樣.閣下是否誤解了:
1.道德比學術重要
2.學術好.道德差.有邏輯關係???
3.道德必需要強調.和訓練

另外.真的假設上面是成立的.
怎樣去講得明白?

一一一一

在工作上.
我常問自己: 怎麼樣的說話可以調到說話可以控制別人.
利申: 贸易就是靠把口.

一一一一一
目標為本.

一直. 這概念十分清楚.
理論上.設定什麼目標.
按道理會得到什麼結果.

學校教育是什麼目標
家庭教育是什麼目標
思想教育是什麼目標

而道德教育.简單得很.
顧已及仁便可.
層次高的.已經是本質和智慧.
普通人.講的是善心.只是普通水平而已.

一一一一

天下本無事庸人自擾之.

最後.如果單從道德思維去教育孩子.
那對孩子有多大好處.

工作是知識.技術.不同的認証.

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊