用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 05 劍鳴 K1 同學仔.
樓主: ianmami
go

05 劍鳴 K1 同學仔. [複製鏈接]

Re: 05 劍鳴 K1 同學仔.

yinyin, PLS CHEK PM 我會考慮Pls give the information to me... tks.

tanny, 如你想返church的慕導班, 只要打電話去你想返的堂區問佢吔幾時有班再報名便可. 如近學校那堂區是"聖德助撒堂" 電話:23360048 (但堂區會建議你返屋企附近的church)
雖然Carson巳領洗, 但我會比佢返主日學, 可惜"聖德助撒堂" 要5歲才可返主日學, 我可能會比佢返其他堂區; 有D K1便可.

其實除了為咗5分, 個人覺得返chunch對小朋友亦有正面影响. Carson晚晚都會話比耶穌叔叔知自己有咩做錯&有咩野做咗係good boy  

Carson_mum, thanks in advance.  

Hi, all KM K1 moms,

I'm new here.  My son is in K1A pm class.  His name is Pak-Long (Aaron).  He's a "Small Boy" (Nov 18, 02)

Yin yin - Pak Long told me that there's another Aaron in class.  Must be your son...

KT, welcome !! Let's share our experience here.  My son is Ian in K1A am class. He is also a "Small boy" (Nov 01, 02). YinYin's son is Arron... I knew that one of Pak Long's classmate is Ling Lok Yin Ian ...  who studied with Ian in N1...  

Name           Log-in name Class   Date of Birth
Ian               tannytam      K1AA  01-11-2002  
Ionie             Tiffany          K1BA   24-09-2002
Carson         Carson_mum K1AA 11-12-2002
Arron            YinYin             K1AP
                     puzzledmamam K1AP
謙謙                   謙謙                   K1AA
Pak Long       KT                  K1AP   18-11-2002
                    nnfonder

tannytam, nice meeting you. Thank you for letting me know his classmate.      :

I'm a little concerned about my son's English cos I'm very lazy in talking to him in English.  And he's so used to communicating in Cantonese.  I'm not sure if he can learn from Mrs. Kumar...  

KT, 我都係ONLY CANTONESE 但我見IAN 佢返左KM D 英文可以用一句句子講出. E.G. She is a girl... 唔知人地/你認為係dim 唔dim. 但我已好心moon 已足

KT 寫道:
Hi, all KM K1 moms,

I'm new here.  My son is in K1A pm class.  His name is Pak-Long (Aaron).  He's a "Small Boy" (Nov 18, 02)

Yin yin - Pak Long told me that there's another Aaron in class.  Must be your son...

你猜中了, 不過你平時多數叫你仔仔中文or 英文名
我都有d 擔心大家同名"應"錯, 唔知mrs kuma 點叫地呢, 不過我個Aaron仔比較鐘意講英文多dd. 我仔仔大個你個仔06-16, 不過佢重係好似一個bb. 你平時邊個接放你個仔返學??

Aaron YinYin K1AP 02-06-16

Hello,
My son is Matthew. He is in K1AA too. Ian, Matthew and I have seen your pic here. He is happy to see you and Him Him on the screen. :

貢獻勳章

tanny,

我入來8下,見你想返慕導班,好呀!主內又多一個姊妹!!    
但如你係想因為5分先返(想用嬰兒領洗),咁我就同你講,你唔好浪費時間,因香港全部church的慕導班, 都起碼要上年半堂,我同bignose,之前返同一間church, bignose早過我返,今年復活節巳洗,而我是2004/6月開始返,要在明年復活節先可以受洗,我會同包包同妹妹一起受洗,因我想包包5歲時返自己學校上主日學,會令佢靈命生活好d,所以近排我轉了去"聖德助撒堂" 上慕導班,因"聖德助撒堂"太多小朋友上主日學,佢剛實施只接受在本堂區受洗小朋友及本區居住小朋友上主日學!我同意Carson媽講返church對小朋友亦有正面影

花仔媽咪 寫道:
yinyin:
琮崙仍然好掛住aaron

Yinyin,
原來Aaron咁紅; Carson都成日提住Aaron.  

真係好多謝你地咁鍚aaron , 我地找日真係要出來敍一敍.

花仔媽咪,carson_mum
如果開生日會記住叫埋aaron

KT & wongmichelle,
Welcome!!!你地係未係n班升上黎架?

Yin Yin,
你囡囡係未係九龍城既聖家讀緊p1?你覺得間學校點?
英文程度得唔得呢?
Thank you

貢獻勳章

/

花仔媽咪/ Tiffany,
Yinyin個女係讀St.Mary ar!! 讀聖家嘅係N年前的我  
其實以N年前來說; 聖家的英文程度OK ar, 當年我校內成績只係中下 , 但公開試成積唔差架 , 因校內太多叻人...
以現在來說; 我知好多功課測驗, 因我家隔離的小朋友讀九龍塘間聖家,佢媽話每日做功課做到成10點.... 但如果Carson係女仔, 我都會比佢讀九龍塘果間

Carson_mum,
唔....攪錯左添
點解九龍塘間聖家有咁多功課,你都智覺得佢好既?

貢獻勳章

/

Tiffany,
我鐘意聖家係因為自己母校
老實講; 自己以前都讀得好辛苦(所以唔想比Carson好過-->有D變態     )但我覺得小朋友的底子好重要, 我唔會要求做最叻果幾個, 但起碼他們的學術底子好D, 對他們將來都有好處. 即使到最後發現追不到課程要轉校; 所學到的依然有用. 而且比小朋友感受下讀書的辛苦也未嘗不是好事; 但千萬不要給他們太大壓力, 嚇怕他們就唔好啦!!

花仔媽咪, 我老公係"聖文德"畢業, 但他說 "把鬼"

係呀亞女是讀st mary's
話就係用p.2英文書, 不過學校都係由淺入深開始教.
對於亞女真係可以有好多時間去適小一生活之餘, 功課又好容易handle

可能剛開學不是太深, 都係寫下abc,
one to thirty
1+1~~1+9
眼晴, 鼻子, 身體
中英文每寫都是拾幾個
以前KM 都要寫幾十個

記得km k2開學已是
my family, father, mother, sister, brother,

k3開學
I EAT WITH MY CHOPSTICKS
這是我們的課室

每個星期寫d 字下星期又要黙,
但由於都寫了10次都寫熟晒
唔知有嚇親你地, 記住黙書是不計分, 只是溫習
派卷回來, 你咪知你小朋友吸收幾多
每星期都溫了一次, 到每月一次評估咪好輕鬆

yinyin
我想問下呢,如果父母本身都無宗教信仰的話係唔係個小朋友都唔入得嫁?定係要父母同個小朋友一齊入先得呢?其實我都想博喇沙但睇完你d資料又覺得機會較低,因我地都無任何的宗教。想問下拔萃係點計分嫁定係間間的計分都係一樣嫁?
我好烏龍嫁唔係好識呢d野
‹ 上一主題|下一主題