用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立小學 仁立係我既母校. good!
樓主: jasonlai
go

仁立係我既母校. good! [複製鏈接]

Re: Hello, 1A classmates

今天派卷了
派了英文卷一,數學和中文卷一
因為只知道亞仔既分數
不知道其他同學的分數
所以不知在班上程度如何
但就分數來看,都算ok~
希望五年級上學期打好基礎,因為下學期入分就緊張了~

Thank you very much for your sharing 彤媽媽.
Happy to see more senior class parents here.
My daughter just finished the 1st time school exam in her life...   Exam is not a "big issue" in her mind...may be it is good because not a "pressure"      Wish all of you good luck!

Hi, 各位媽咪

原來呢度都有好多5年級既家長呀, 希望我們可以一齊交流
吓心得和意見啦。

請問各位媽咪你地有無幫小朋友找補習老師呀, 因為我想由
下學期開始找個, 比o的意見啦。 唔該晒   

deonman  你好
我的小朋友沒有補習
但每星期,一天在外上英文作文

平時我也是給些練習做,但小朋友本身讀書都算主動
所以我只有考試前會幫他溫書

在此也很感激彤媽媽的課外練習介紹,對我們很有幫助

MM.ma

Hi, MM.ma

唔該晒, 你就好啦小朋友夠主動, 我個就要三催四請啦, 你個小朋友讀5幾?。

MM.ma 我都好有興趣了解吓英文作文, 可不可以詳盡介紹吓在哪裡上堂、價錢及小朋友學後如何呢?

Thank You.     

deonman

我已send 私人傳訊比你
詳情你參考看看~

MM.ma

MM.ma 寫道:
deonman  你好
我的小朋友沒有補習
但每星期,一天在外上英文作文

平時我也是給些練習做,但小朋友本身讀書都算主動
所以我只有考試前會幫他溫書

在此也很感激彤媽媽的課外練習介紹,對我們很有幫助

MM.ma

hello, MM.ma

我想知你小朋友學的英文作文, 係咪即係"workshop" 呀, 我囡囡2年班, 我就比佢學緊拼音&workshop (即係包括部份拼音+文法) 全外籍老師教的. 如果吾係喱d, 請你可否介紹一吓呀, 我有興趣喎.

kinki-ma

我已將英文作文資料傳到您的私人訊息
希望幫到妳

MM.ma

MM.ma 寫道:
kinki-ma

我已將英文作文資料傳到您的私人訊息
希望幫到妳

MM.ma

noted & thanks

仁立係我既母校. good!

Hello, MM.ma

謝謝你的分享,請介紹你孩子上英文作文的資料和聯絡資料。

Thank you.

Re: 仁立係我既母校. good!

Dear all :

巳經派晒考卷,考成點呀??
新的一年級都大概知道仁立的深淺程度,
上個星期,女女要去溜冰比賽,
唔得閒上妮

我今年的EQ高了很多,
完全沒有為成績而娥女女,
她也有考得不好的地方,中文很差,
才剛合格,其它科就不錯,有A及B,
但我見到她之前真的很用心去溫書,
連平日練習溜冰也很用心,
我就覺得非常夠了,佢無浪費生命,
無一個人是全能的,
她沒有偷懶,便足夠了

以下是我朋友講的一句好正的說話 :

你愛她�他的人,還是愛她�他的成績??
是咪成績差,你就唔會咁愛佢??

多用讚賞,對小朋友的成長絶對是正面的
我無同女女搵補習班,只係有時間就會做下練習,
我希望小朋友的童年係開心的,返學巳經咁多個鐘,
如果放學又要去補習班,真係做到人都CC下,
所以女女的課餘全部是運動及興趣班,
好忙,我本來想佢減少些,
但佢話,
佢會可以handle讀書及運動訓練(佢玩左四隊校隊),
唔會考得好差,咁我就唔阻止佢啦

你地有無人鐘意打下badminton,
大家share去訂林士德球場,
有得做運動,又可以出妮吹吹水,減下壓,
或者去海滨花園溜冰都得,一至五用套票先廿三蚊位

每次派完卷都要煎熬近一個月才拿到成績表
問個仔,還是只知道自己的分數,不清楚其他同學考成點
基本上我也覺得他這次盡力了
希望名次也不要太差

MM.ma

彤媽媽 寫道:
Dear all :

巳經派晒考卷,考成點呀??
新的一年級都大概知道仁立的深淺程度,
上個星期,女女要去溜冰比賽,
唔得閒上妮
:  :

bbmammy

我pm比妳囉~

bbmammy 寫道:
Hello, MM.ma

謝謝你的分享,請介紹你孩子上英文作文的資料和聯絡資料。

Thank you.

MM.ma

Thank you.  I sent you a PM reply  

今日已經派發成續表影印本予各同學細閱並即時收回,已經知道成續啦,你地如何啊? 我就最緊要個小朋友盡左力就得啦!!!!!!!     

Deonman,
多謝你話今日有成績表影印本比同學睇,因為我要翻工,所以每日到3:20pm就打電話回家問下上課情況、多唔多工課做等...。當時佢無話我知今日睇左成績,剛才上BK睇到你講先知,快快打電話回家問成績點。佢就話平均分進步左1分 ,好努力啦,下次會再努力架  ,真係比佢激死 ,下學期要程分點都要盡力谷啦    

呢次的分數我都唔係好習慣
因為計法同之前唔同

總分五百多分,以前都是八百多分,
但看平均分就同以前差唔多

個仔都話佢盡力啦~但我捻....總可以再加少少油

MM.ma

GaGame,

你好! 不用客氣, 我地繼續互通消息啦!!!

不過MM.ma 講得無錯,今次計分隨時比視覺科或音樂科拉低晒o的分數, 好似不是太好。

今早到學校拿了成績表
第一次見到班主任
印象頗好,客氣又親切

五年級成積表只有等級沒有分數,實在不太習慣
因為很想多了解分數的明細

還是老話一句,覺得亞仔還有空間再進步
希望下次再努力

請問你們的小朋友在那間幼稚園讀過.....
然後讀仁立時課程上追得辛苦嗎?
我的曳豬囡囡10月12日浸會順產出世架 ! 3.05kg-Oct 04; 4.9kg-Nov 04; 6.1kg-Dec 04; 6.8kg-Jan 05; 7.6kg-Mar 05; 8.2kg-May 05; 9.0kg-Jul 05; 9.8kg-Sep 05; 10.3kg-Dec 05; 12.0kg-Jul 06; 14.0kg-Jan 07; 14.6kg-Jun 07
‹ 上一主題|下一主題