用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06 劍鳴 k2 同學仔 - II
樓主: ianmami
go

06 劍鳴 k2 同學仔 - II [複製鏈接]

Re: 06 劍鳴 k2 同學仔 - II

yuiyuibb
比D想象力自己諗吓先啦!! 等當事人自己解話啦  

HuiTung,

多謝你之前的分享.

我見你地的留言,真的覺得km很好, 但說真, 而家上了個半月學, 我只覺ok, 未感覺到好好. 可能由於開學時, 我眼見囡囡俾同組男同學欺負, 雖然校長同老師都知道此事, 經過跟他們溝通, 又係學期初, 我就唯有相信學校同老師, 希望同類型事件唔再發生. 但到現在, 我亦兩次見過那位同組男同學推撞囡囡, 雖然這兩次無第一次時過份, 但無故被同一人欺負, 又一早同老師講過, 但到而家該男同學都好似無改善, 就此事上我覺得開始無咩信心.

所以想請教你們高年級的, km除了係活動教學得黎係教深的課程外, 會教小朋友德行嗎?會否學懂自己解決問題的能力?或會培養到學習的興趣? 因最近發覺囡囡學英文的興趣下降左, 有些担心.

HappyYammie,

See you here. . don't mind that I am sharing something with you base on your messages.

Your daugther has just started only 1 month, it is so earlier to judge whether she has improvement or not in ENglish.
FOr example, my son seldom speaks Mandarian in front of me, even I asked him. However, his teacher told me he feels very interested in it in the class.
Also, Language trainning is build by a period of time, they are lucky than us, at least now the kids can communciate with NET or maid in English, imgaine ourself, I were too shy to speak Eng when I were in Secondary school.. so. . Don't worry too much.. she is only 2 years old.
Re 德行- in k1, there are some assignment sheets relative to this topic, kids need to circle out the pictures with which attitude/action of the pictures are good.

由 HappyYammie 於 2006-10-13 10:10:35由 HappyYammie 於 2006-10-13 10:10:35

HuiTung,

多謝你之前的分享.  

我見你地的留言,真的覺得km很好, 但說真, 而家上了個半月學, 我只覺ok, 未感覺到好好. 可能由於開學時, 我眼見囡囡俾同組男同學欺負, 雖然校長同老師都知道此事, 經過跟他們溝通, 又係學期初, 我就唯有相信學校同老師, 希望同類型事件唔再發生. 但到現在, 我亦兩次見過那位同組男同學推撞囡囡, 雖然這兩次無第一次時過份, 但無故被同一人欺負, 又一早同老師講過, 但到而家該男同學都好似無改善, 就此事上我覺得開始無咩信心.

所以想請教你們高年級的, km除了係活動教學得黎係教深的課程外, 會教小朋友德行嗎?會否學懂自己解決問題的能力?或會培養到學習的興趣? 因最近發覺囡囡學英文的興趣下降左, 有些担心.

HappyYammie, 其實學校係k1個期間會令小朋友溶入學校生活後再去train 佢地的行為.  說實話every 班都有一些小朋友比較活潑及行為亦未成熟. k1會比一個開心的學校生活及陪養一個開心的環境比小朋友.  而k1 亦係培養佢地學習的興趣.  km k2 會train up 德行. 想問下你你個小朋友係上午定下午班. 可以同英文老師傾下囡囡現時的情況. 再諗下點.

HappyYammie
完全明白眼見自己孩子被同學欺負的感受, 但有時大人眼中的"欺負"在孩子心目中未必是什麼一回事. 反而

carson_mum, 你有無send 紙仔比人jet.

carson_mum,

Carson 今朝做咩事 ?好似好悽涼咁,扲住將紙巾,黎都我呢處重"回緊氣"

ianmami
sent咗啦, 我叫人"了解"吓. 睇吓有咩答覆先  

收到PM冇呀  

carson_mum, 明白晒.  

supergirl
Carson今朝起身唔肯去vee vee (最後都係冇vee vee就上車), 比我罵, 而且佢同我say sorry我都冇睬佢, 上咗車我又唔同佢bye bye, 所以好悽涼. :tongue:

Carson_mum, carson 佢唔想vee vee, 佢個vee vee留反去km 才or 呀.  

ianmami
係呀  
我同佢講"你唔去會賴尿架", 佢答我"我返學校會去架"  

Carson_mum, 我知道你個仔諗物. 我今早d vee vee 留在返km 才去.....  

HappyYammie,
大家都為人父母好明白你眼見自己小朋友被人推撞既心情, 但你要知道小朋友既世界就係咁架, 玩起上黎玉皇大帝都無面比, 不過你放心啦, km就算n班都會教小朋友分享ka, 老師發覺小朋友有d粗魯或攻擊性既動作會會報比家長知架, 仲會教家長點同小朋友講, 例如同小朋友講 : 唔洗掂小朋友架, say hello得ka la.....其實有d小朋友係會活躍d, 好似我囝k1都重有個同學仔由n班推人推到依家, 我個囝返黎都會講ka, 咁我諗呢d唔係學校既全部責任law, 其實都仲係開學初期, 再過多幾個月又會係另一番影像ka la

carson_mum,
人地都唔急, 做咩一定要人or woh, 可能carson想留番係km or呢, 仲要用番同一個厠兜   

Carson_mum,

chiu...vee vee jeh...人地唔急點去jet.都會你架惡c啦! 無啦啦整 人地 :evil:

supergirl, carson_mum個人係o甘ka!  佢好似軍訓o甘ka.

yuiyuibb, supergirl
你兩隻野呀    瞓咗成晚有乜理由唔急先得架  :tongue:  佢今朝根本係扭計; 因佢話"好眼瞓"  

Carson_mum
佢地返到學校老師要佢地去洗手同vee vee 嫁,咁如果佢上車前vee左返到去就無得vee,d 小朋友就梗係覺得自已做唔到老師要求ge野,所以佢先留番返學校先vee 傘 你又唔應該唔睬佢

ianmami 寫道:
supergirl, carson_mum個人係o甘ka!  佢好似軍訓o甘ka.

ianmami
本來都冇 你, 又係倒做炸両,   得小  

軍訓 ~~~~~~~
朝早 ---
c 小朋友 : good morning madam
軍官 : 唔

夜晚 --
c 小朋友 : good night madam
軍官 : 唔

軍官有賞 ---
c 小朋友 : thank you madam