用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血幼稚園 跑馬地寶血幼稚園家長會
樓主: pakwong
go

跑馬地寶血幼稚園家長會 [複製鏈接]

Re: 跑馬地寶血幼稚園家長會

老虎狗太太、心花花

我PM左啦睇下

1月20日那日的活動,我都報了下午那部份.
這些新生活動,主要令小朋友對幼稚園有歸屬感,開學時減少他們的不安,成效不錯.

Hi All,
My son will join pm class.  So glad that I finally make up my mind...........

For the new activity Jan 20, I have joined the morning session.  I really appreciate they organized so many activities for the new students to increase their sense of belongings and reduce their nervious.

catherinfung

睇左啦我pm番你

mamay

歡迎你加入我們這個家長會       

早晨       

pakwong

呢幾日唔見你上黎呀,係咪好忙

心花花

please check e-mail

老虎狗太太

睇左啦

各位媽媽

好慘呀!囡囡取消晒相機D相,入面有怪誕節相同各式扮演D相,怪誕節D相係比老師畫到花面貓架

Kimmy will join the family next year (K1).
We will come to AM session too.
BUZZ = kwkkcy

結婚時為上車搬入天水圍住了五年, Kimmy 出世為安排讀書 6 mths 就搬返嚟香港仔.
學校一定係香港好.
BUZZ = kwkkcy

catherinefung

唔好唔開心啦,睇一睇學校每月的相有無一兩張影到囡囡啦

kwkkcy

歡迎你加入呀       

你的計劃都幾好喎,好為小朋友著想

As for PB website, they have a 'parent platform'.  Can I know what kind of information will be listed in that platform?

mamay

家長平台要待你個小朋友入學後用個password&學生編號才入到,裏面會有學校通告,相片....................資料
所以你暫時未睇得到

醒目開學勳章

Dear All,

高班的中文開始很深了. 最近她們要寫 "會議室", "禮物", "菊花", "氣溫", "我有信心" 等字. 大小姐都肯很快寫完, 但之後就甚麼都唔記得. 認字和串英文一樣, 過目即忘...

YongXin

咁請問之前寫乜字呀

醒目開學勳章

老虎狗太太,

低班時寫"大", "小", "人", "豆", 最深都只是 "車" 字.

高班除了寫單字, 還要配詞, 所以可以配到好深. 學期初寫 "男", "義", "我", "節日", "校", "你", "樹枝"等, 都幾深. 今日寫 "園" 字, 大小姐班小朋友選了的配詞是寫 "寶血幼稚園"!

如果小朋友太細, 是有一定難度的. (大小姐是左手的, 又難一點.) 不過我仍然信任學校是不會強加太深的課程給小朋友, 而且每天都只是寫半版字 (約十個以下), 半版詞 (約三至五個). 始終要涵接小學課程的.

所以, 好好珍惜幼兒班無憂無慮的快樂時光啊!

YongXin

thank you for your sharing.
‹ 上一主題|下一主題